Με τη δόση του Μαρτίου να είναι στον αέρα και τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών να έχουν φθάσει σε αδιέξοδο, η αναβολή, την τελευταία στιγμή, του κρίσιμου ραντεβού μεταξύ πρωθυπουργού και Τρόικας για αύριο Τετάρτη (19.00) προσλαμβάνει δραματική χροιά.
Το ίδιο το Μαξίμου μιλά απλά για… «διαδικαστικά θέματα» που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Για τους οικονομικούς παρατηρητές αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο η Τρόικα να αναχωρήσει από την Ελλάδα άπρακτη και να επιστρέψει τον Απρίλιο, ενδεχόμενο που σημαίνει κατ’ αρχήν το πάγωμα της δόσης του Μαρτίου και στη συνέχεια την αναβίωση του σκηνικού των αφόρητων πιέσεων, της αστάθειας, της αμφιβολίας ακόμη και των σεναρίων περί ελληνικού Grexit.
Προηγήθηκε νέα τετράωρη σύσκεψη μεταξύ παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών και των επικεφαλής της Τρόικας στο υπουργείο. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, το ειδικό τέλος στα ακίνητα που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η μείωση του δημόσιου τομέα.
Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη
Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα, του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κ. Χατζηδάκη και του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Χρ. Σταικούρα. Στη σύσκεψη μετέχει και ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ι. Βρούτσης.
Στη συνάντηση αναμένεται να εξεταστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων με την Tρόικα.
Τα ανοιχτά ζητήματα
Τα ζητήματα που θεωρούνται ανοικτά στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα, αποτρέπουν την όποια συμφωνία.
Η κυβέρνηση, όπως επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επιζητεί ένα ταυτόσημο σύστημα για τις δόσεις, τόσο προς την Εφορία, όσο και προς τα ταμεία, ενώ η Τρόικα από την πλευρά της θέλει ένα μόνιμο σύστημα, σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, και αφού ενημερωθεί επακριβώς για το πόσους θα επηρεάσει η ρύθμιση και ποιο θα είναι το όφελος του Δημοσίου.
Εντούτοις, το θέμα των ληξιπρόθεσμων, αν και είναι ένα από τα εκκρεμή ζητήματα, φαίνεται ότι υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά στις ρυθμίσεις, αλλά συνεχίζονται οι συζητήσεις για τον αριθμό των δόσεων.
Ένα άλλο «μεγάλο αγκάθι» είναι το κατά πόσον θα εισπραχθεί και φέτος το έκτακτο τέλος επί των ακινήτων (που εισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ), καθώς η Τρόικα δεν φέρεται να πείθεται ότι το νέο ενιαίο τέλος και ο εισπρακτικός μηχανισμός θα αποδώσουν τα αναμενόμενα οφέλη.
Ακόμη, ανοικτό παραμένει το θέμα για τη «μείωση και βελτίωση του δημόσιου τομέα», κατά τη δήλωση του παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντώνης Μανιτάκης, δεν ήταν παρών στη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη, αλλά αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την τρόικα, καθώς, όπως είπε σε μια αποστροφή του λόγου του, ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «εάν είχε κλείσει αυτό το ζήτημα, θα ήταν ελαφρώς πιο εύκολη η δουλειά και θα διευκόλυνε το διαρθρωτικό ορόσημο για τη δόση του Μαρτίου».