Συζήτηση για τον τρόπο χειρισμού της συνάντησης της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Παρίσι στις 2-3 Σεπτεμβρίου, είχαν ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη μετείχε και όλο το οικονομικό επιτελείο (Γκ. Χαρδούβελης, Χρ. Σταϊκούρας Γ. Μαυραγάνης), ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

«Να λειτουργήσετε συντονισμένα και ως ομάδα και να φέρετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα» είπε ο Πρωθυπουργός και ζήτησε να υπάρξει τα επόμενα εικοσιτετράωρα η μέγιστη δυνατή προετοιμασία.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς, αναφέρθηκε με έμφαση στις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, επισήμανε την τιμή ρεκόρ που έκλεισαν τα ελληνικά ομόλογα και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πάμε πολύ καλά. Η ελληνική οικονομία είναι σε ράλι».

Βενιζέλος: «Να μπούμε οριστικά σε πορεία εξόδου από την κρίση»


«Το θέμα είναι η χώρα να μπει οριστικά στην πορεία προς την έξοδο από την κρίση και να αλλάξει το πλαίσιο, τα συμφραζόμενα, να καταλάβουν όλοι και μέσα στην Ελλάδα και εκτός Ελλάδας, ότι αλλάζουμε φάση. Αυτό είναι το σημαντικό», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

 
Φωτό Eurokinissi

Σε ερωτήσεις για τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι πολύ καθαρό το πλαίσιο για κάθε υπουργείο και συνολικά. Ερωτηθείς σχετικά με ασφαλιστικά ζητήματα, ανέφερε ότι «το βασικό μας θέμα είναι να κάνουμε τις ρυθμίσεις για να διευκολύνουμε τις δόσεις».

Ο κ. Βενιζέλος, σε ερωτήσεις για το θέμα των απολύσεων, είπε ότι δεν έγινε συζήτηση για απολύσεις και υπογράμμισε ότι σημασία έχει να δοθεί το μήνυμα στον δημόσιο υπάλληλο ότι πρέπει να βοηθήσει το κράτος ώστε αυτό να είναι στην υπηρεσία του πολίτη και της ανάπτυξης, ότι δεν έχει κανέναν λόγο να φοβάται τίποτα, να νιώσει ασφαλής.

Τι συνέβη στη σύσκεψη

Στη σύσκεψη, διάρκειας περίπου δυόμισι ωρών, δεν ελήφθησαν αποφάσεις επί της στρατηγικής για την πολιτική διαπραγμάτευση, αλλά έγινε ενδελεχής παρουσίαση από τους εμπλεκόμενους υπουργούς για το σημείο που βρίσκεται η κάθε δράση και υπήρξε συνολική εκτίμηση της κατάστασης και των συνολικών εκκρεμοτήτων που απομένει για κάθε υπουργείο.

Εξάλλου το πλαίσιο που θα κινηθεί η ελληνική αποστολή, όπως και οι «κόκκινες γραμμές» έχουν καθοριστεί από τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης που θα έχει και άλλες συναντήσεις με τους υπουργούς αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να εξειδικευθούν τα θέματα της διαπραγμάτευσης θα έχει τον «πρώτο λόγο».

Ενας από τους βασικούς στόχους της ελληνικής πλευράς στο Παρίσι είναι να κάμψει τις αντιδράσεις του ΔΝΤ που επιμένει να αναμένει τα stress tests των τραπεζών, ενώ στη σύσκεψη συζητήθηκε και το ακανθώδες ζήτημα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων, για το οποίο οι δυο αρχηγοί ήταν αισιόδοξοι πως θα υπάρξει συνεννόηση με την τρόικα.

Πηγές της Χαρ. Τρικούπη τόνιζαν μετά τη σύσκεψη ότι στο Παρίσι θα γίνει μια πολιτική συζήτηση όπου η κυβερνητική αποστολή θα θέσει τα θέματα που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες.

Επιπλέον, ανέφεραν ότι αυτό θα το κάνει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, αφού λάβει τις επόμενες ημέρες σχετικές κατευθύνσεις από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη σύσκεψη έγινε αποτίμηση των δράσεων που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί και που στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά την τοποθέτηση του ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αλλαγής του ασφαλιστικού και των εργασιακών (όπως ομαδικές απολύσεις, αλλαγή εργασιακού νόμου) και ότι δεν υπάρχει θέμα πλειστηριασμών και ειδικά για την πρώτη κατοικία και τα σπίτια των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών, των οποίων η κατοικία θα προστατευθεί.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας