Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου απέστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, με την οποία ζητά διακομματική διαβούλευση σχετικά με τις αρχές που πρέπει να διέπουν τον εκλογικό νόμο.
Όπως δήλωσε ο κ. Σαμαράς, ζητά τη διαβούλευση από μηδενική βάση «επειδή δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ζητώ διακομματική διαβούλευση απ’ όλα τα κόμματα… ώστε να καταγραφούν οι συμφωνίες εκεί που είναι δυνατές κι οι διαφωνίες εκεί που είναι αγεφύρωτες.
Και στη συνέχεια να διαμορφωθεί συγκεκριμένο νομοσχέδιο βάσει των αρχών επί των οποίων προκύπτει ευρύτερη συμφωνία. Ώστε να μη συγχέονται οι διαφωνίες επί τεχνικών λεπτομερειών, με τις διαφωνίες αρχών.
Προτείνω, λοιπόν, διακομματική συζήτηση από μηδενική βάση με εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων.
Γιατί, με το υπάρχον νομοσχέδιο, προκύπτει διαπιστωμένη διαφωνία απ’ όλες τις πλευρές.
Αν και θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια σημεία του, όπως στη διαίρεση των πολύ μεγάλων περιφερειών, δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε βουλευτές “δύο ταχυτήτων”, ούτε γενική εφαρμογή των μονοεδρικών περιφερειών…», δήλωσε -μεταξύ άλλων- για το ζήτημα ο Αντώνης Σαμαράς.
Αντιδράσεις κομμάτων
Το ΚΚΕ σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η θέση του ΚΚΕ είναι πάγια υπέρ της απλής αναλογικής και δεν πρόκειται να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στον αποπροσανατολισμό του λαού, τον οποίο, εκτός των άλλων, επιχειρούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συζητώντας τις επιμέρους διαφωνίες τους σε διάφορες μορφές καλπονοθευτικών συστημάτων. Το κύριο σήμερα είναι οργάνωση της λαϊκής πάλης για την απόκρουση της αντιλαϊκής θύελλας που η κυβέρνηση εξαπολύει με τη στήριξη της ΝΔ».
Την αντίθεσή του με την υιοθέτηση ενός εκλογικού νόμου, που θα βασίζεται στο γερμανικό μοντέλο, εξέφρασε με ανακοίνωσή του, ο Συνασπισμός.
«Η τυχόν εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου αλά ελληνικά, με βασικό επιχείρημα την αντιμετώπιση της αδιαφάνειας, της πολιτικής διαφθοράς και γενικότερα της πολιτικής χειραγώγησης, δεν αποτελεί λύση στα υπαρκτά προβλήματα, ενώ αντίθετα μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του αρχηγοκεντρικού χαρακτήρα των κομμάτων, που θα επιλέγουν βουλευτές νοθεύοντας εμμέσως και τη γνήσια αντιπροσώπευση των πολιτών».
Στην ανακοίνωση του ΣΥΝ προστίθεται ότι «πάγια θέση μας είναι η καθιέρωση του συστήματος της απλής και ανόθευτης αναλογικής, ως μοναδικού εκλογικού συστήματος γνήσιας έκφρασης των πραγματικών πολιτικών συσχετισμών. Αυτή τη θέση θα καταθέσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα και ως σχέδιο νόμου στη Βουλή», τονίζει ο ΣΥΝ.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης, για το ίδιο ζήτημα έκανε την εξής δήλωση:
«Αντί να απλώνουμε τη δημοκρατία, τη στενεύουμε. Αντί να ψηφίζουμε τους ευρωβουλευτές και να μη τους διορίζουμε, πάμε στην αντίθετη πορεία, δηλαδή διορίζουμε και τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Κάποιοι τελικά φοβούνται το λαό και γι’αυτό εξάλλου τρέμουν και τα δημοψηφίσματα ».