Νευρικός, εμφανώς αγχωμένος και επικριτικός κατά του Κώστα Καραμανλή, ο Αντώνης Σαμαράς σε μία εμφάνιση που μόλις και μπορεί να χαρακτηριστεί ως αρχηγική, έκανε την πρώτη συνέντευξή του πριν την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι μπορεί να «συγκατοικήσει» με την Ντόρα Μπακογιάννη για χάρη της ενότητας, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει την κούρσα της διαδοχής.
Επιχειρώντας να εκφράσει το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ, είπε ότι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός βρίσκεται στον ιδεολογικό πυρήνα του κόμματος και τόνισε ότι χρειάζεται οργανωτική επανίδρυση και επικαιροποίηση του ιδεολογικού του οπλοστασίου.
Απευθυνόμενος σαφώς στη βάση του κόμματος αναφέρθηκε στην περίοδο 1993 και στην αποχώρησή του από τη ΝΔ: «Είχα πολλά να πω για την περίοδο 1993, αλλά δεν είναι η ώρα» είπε και πρόσθεσε αναφερόμενος στο Σκοπιανό ότι πριν από 17 χρόνια έκανε μια αξιακή επιλογή, ανέτρεψε μια συνθηκολόγηση που θα προκαλούσε προβλήματα στη σταθερότητα της περιοχής μας. Δήλωσε δικαιωμένος γιατί, όπως είπε, ακολούθησαν 4 πρωθυπουργοί και κανείς δεν άλλαξε τίποτα. «Πλήρωσα τη θέση μου εκείνη, μένοντας για 8 χρόνια εκτός πολιτικής, κοιτάζοντας τους τοίχους του σπιτιού μου», είπε.
Ως λάθη της κυβέρνησης Καραμανλή, ο κ. Σαμαράς, μεταξύ άλλων ανέφερε:
– Τον χειρισμό των επεισοδίων του περασμένου χειμώνα, φέροντας ως παράδειγμα τον Νικολά Σαρκοζί, που η αποφασιστικότητα που επέδειξε στην καταστολή ανάλογων επεισοδίων στα παρισινά προάστια, υπήρξε το πρώτο βήμα του προς την προεδρία.
«Λαθέψαμε, δώσαμε υπερβολική διάσταση στον οριακό ψηφοφόρο την ώρα που άδειαζε η δεξαμενή με τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους», είπε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν άλλαξε το πανεπιστημιακό άσυλο διότι «φοβήθηκε με τα γνωστά σύνδρομα της μεταπολιτευτικής περιόδου». Είπε πως όλοι συμφωνούσαν για ριζική αλλαγή και μόνο ο κ. Τσίπρας αντιδρούσε, ενώ εκτίμησε πως η κυβέρνηση έδειξε «ότι έβαλε τον παραταξιακό πυρήνα στην άκρη».
– Τη χορήγηση στις τράπεζες βοήθειας 32 δισ. ευρώ που αποφάσισε η ΕΕ, χωρίς όπως είπε να υπάρχει έλεγχος για το πού θα καταλήξουν αυτά τα χρήματα.
– Την αδυναμία της κυβέρνησης Καραμανλή να ελέγξει τα επιτόκια των τραπεζών που είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ.
– Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης σε τομείς που δεν αφορούν την ελληνική παραγωγή, όπως το εμπόριο αυτοκινήτων.
– Την κήρυξη πρόωρων εκλογών, για τις οποίες ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο Κώστας Καραμανλής παρεσύρθη, φωτογραφίζοντας τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά.