Η βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλια της στη Βουλή, απαντώντας στα επιχειρήματα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιφέρει «ρωγμή στον ιμπεριαλισμό» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ακολουθεί τις παραδόσεις του αριστερού κινήματος σε όλο τον 20ο αιώνα και την πολιτική του ΕΑΜ στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης», έκανε λόγο για «μορφή αντικομμουνισμού» και για «συκοφαντία». Και απευθυνόμενη στην κυβέρνηση είπε: «Όσες φορές και να πάτε στην Καισαριανή και στο Μουσείο και στο άγαλμα του Μπελογιάννη, η πρακτική σας, γιατί πρώτα έρχεται η πρακτική και μετά τα λόγια, δεν ξεπλένεται με τίποτα». «Επιδιώκετε να βρωμίζετε, γιατί βεβαίως η Ιστορία δεν βρωμίζεται έτσι εύκολα», πρόσθεσε.

Κάλεσε τους καλοπροαίρετους αριστερούς να αναρωτηθούν «πώς είναι δυνατόν αυτή η κυβέρνηση να θεωρείται η καλύτερη των τελευταίων χρόνων όσον αφορά τη συμμαχία της και το ρόλο της με βάση τα αμερικάνικα συμφέροντα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι «δεν άλλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αλλά επειδή μιλά ότι είναι συνεχιστής του ανανεωτικού μη δογματικού αριστερού ρεύματος, πρέπει να θυμίσω ότι ο Συνασπισμός της Αριστεράς και πιο πριν ως ΕΑΡ ή ως ΚΚΕ “εσωτερικού” είχε θέσεις που του επέτρεψαν όταν ανέβηκε στην κυβέρνηση από το μεσαίο σκαλοπάτι του κατήφορου να φθάσει στο τελευταίο και δεν ξέρω αν θα φθάσει και στο υπόγειο».

Αναφερόμενη στη στάση της ηγεσίας της «ανανεωτικής Αριστεράς» από τη δεκαετία του ’80, είπε ότι υποστήριζε πως «οι βάσεις δεν είναι ραπανάκια να τις ξεριζώσεις», το 1992, αφού υπέγραψε τη γνωστή θέση “ποτέ το όνομα Μακεδονία” μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ύστερα από ένα μικρό διάστημα άλλαξε θέση, όπως και τα άλλα κόμματα, για χρήση του ονόματος με γεωγραφικά κριτήρια και σημείωσε ότι και στις δύο περιπτώσεις «ήθελαν να πάνε με το ρεύμα των κομματικών ηγεσιών».

Πρόσθεσε ότι στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας ο Συνασπισμός υιοθέτησε το βασικό επιχείρημα των ιμπεριαλιστών περί «εθνοκάθαρσης» και μάλιστα «σε μια χώρα με 3 εκατομμύρια μικτούς γάμους μεταξύ Ορθόδοξων και Μουσουλμάνων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθύμισε ότι στο συλλαλητήριο κατά της επίσκεψης Κλίντον «όταν έγινε μακελειό στο Σύνταγμα», τα στελέχη του Συνασπισμού έλεγαν για «ακραία στάση» του ΚΚΕ που επέμενε για πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία και την ίδια ώρα η ηγεσία του Συνασπισμού «ήταν μέσα στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο».

Ανέφερε ότι με την πρώτη δήλωσή του το ΚΚΕ, το 2001 με το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, πέρα από την καταδίκη και την αλληλεγγύη στα θύματα, είχε επισημάνει ότι «αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί για να αρχίσει νέος γύρος πολέμων στο πλαίσιο της «Νέας Τάξης Πραγμάτων», ενώ όταν έγινε ο πόλεμος κατά του Ιράκ, ο Συνασπισμός δεχόταν τον ισχυρισμό περί κατοχής εκ μέρους του Σαντάμ Χουσεΐν πυρηνικών όπλων.

Η Α. Παπαρήγα κατέστησε απολύτως σαφές ότι το ΚΚΕ ποτέ δεν υποστήριξε τον Σαντάμ Χουσεΐν, ούτε έστειλε ποτέ αντιπροσωπεία στο Ιράκ όπου «η άθλια αυτή εξουσία σκότωνε τους κομμουνιστές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εμείς πήραμε θέση για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου χωρίς να υπερασπιζόμαστε τον Σ. Χουσεΐν», είπε υπογραμμίζοντας, στη συνέχεια, ότι «δεν υπάρχει ιμπεριαλιστική εκστρατεία που το σύνθημά της να μην το ασπάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Είπε ότι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ του 2008 υμνείται τόσο από την ΝΔ που «αντέδρασε», όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ που υιοθέτησε την “σωστή θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, γιατί τον βολεύει σήμερα».
Υπενθύμισε ότι βασικό θέμα της Συνόδου εκείνης ήταν η αντιπυραυλική ασπίδα στην Κεντρική Ευρώπη και γι’ αυτό το ΝΑΤΟ ήθελε την ένταξη της FYROM, της Ουκρανίας και της Γεωργίας, ενώ η Ρωσία δεν αντιτάχθηκε στην αντιπυραυλική ασπίδα ζητώντας να ενταχθεί σε αυτή και μια ρώσικη βάση στο Αζερμπαϊτζάν και πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα ψήφισε η ελληνική αντιπροσωπεία.

Τόνισε ότι από το 1992 η ΠΓΔΜ είναι αναπόσπαστα δεμένη με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, ενώ από το 2002 είναι συνδεδεμένη με το ΝΑΤΟ, ενώ από το 2008 έως το 2014 έστελνε στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν.

«Η Σύνοδος του Βουκουρεστίου είναι αναπόσπαστο τμήμα του ευρωατλαντισμού στα Βαλκάνια, ενώ ο όρος περί «ηγετικής δύναμης, με τη ΝΔ μάλιστα να μιλά για τα Βαλκάνια και ως ενδοχώρα της Ελλάδας, αποδεικνύει ότι ο εθνικισμός δεν γεννιέται αυθόρμητα στον λαό, καλλιεργείται από πάνω» είπε.

«Ο εθνικισμός και οι ακροδεξιές και φασιστικές αντιλήψεις είναι σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ χρήσιμες για το σύστημα για να κάνουν αντιφασιστικά και αντιδεξιά μέτωπα» κατέληξε η Α. Παπαρήγα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης