Στην δημιουργία ενός «συνεταιριστικού» κράτους αποτελούμενου από δύο συνιστώντα κράτη, βλέπει την λύση του κυπριακού ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γιουλ. Σε ομιλία του στην 63η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος της Τουρκίας, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «η διαδικασία στην κατεύθυνση αυτού του στόχου πρέπει να είναι βασισμένη στις παραμέτρους του ΟΗΕ, της διζωνικότητας και πολιτικής ισότητας των δύο πλευρών».

Ο κ. Γκιουλ πρόσθεσε επίσης ότι «είναι άδικη η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι υπερψήφισαν θαρραλέα το σχέδιο Ανάν, το οποίο απέρριψε ατυχώς η άλλη πλευρά».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, σε ομιλία του στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υποστήριξε κι αυτός ότι «το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός νέου συνεταιρικού κράτους απαρτιζόμενου από δύο συνιστώντα κράτη ίσου καθεστώτος, με διζωνικότητα και αμετάβλητο το σύστημα εγγυήσεων του 1960».

Ο κ. Μπαμπατζάν, που απέσπασε θετικά σχόλια για την χώρα του από την Κοντολίζα Ράις, αναφερόμενος στο Κυπριακό, χαρακτήρισε τους προσεχείς μήνες ως κρίσιμους.

Χριστόφιας: δύο κοινότητες και όχι δύο κράτη

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά από  συνάντηση του με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι στην Κύπρο «υπάρχουν δυο κοινότητες» και «όχι δυο κράτη». Ο κ. Χριστόφιας επιφυλάχθηκε να απαντήσει στις θέσεις του κ. Γκιουλ κατά την ομιλία του στην Γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, όπως είπε, ο κ. Λαβρόφ τον διαβεβαίωσε ότι «οι εξελίξεις στην Οσετία δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση τις πάγιες ρωσικές θέσεις για το Κυπριακό».

Στην δήλωση του προέδρου της Τουρκίας, περί δύο «συνιστώντων κρατών» αντέδρασαν σύσσωμα τα πολιτικά κόμματα επισημαίνοντας ότι οι θέσεις του κ. Γκιούλ δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για λύση του Κυπριακού

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Τουρκία;

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε σήμερα ότι η Άγκυρα θα διεκδικήσει τη θέση ενός μη-μονίμου μέλους του 15μελούς Συμβουλίου Ασφάλειας για τα έτη 2009-2010, μετά από απουσία σχεδόν μισού αιώνα.

Ο πρόεδρος Γκιούλ, υποστηρίζοντας την επιδίωξη αυτή, είπε ότι «τα δόγματά μας στην εξωτερική πολιτική, τα χαρακτηριστικά μας στους τομείς του πολιτισμού, της κοινωνίας και της οικονομίας θα προσφέρουν πρόσθετη αξία στις εργασίες» του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι αντιτίθεται σε μία τέτοια εξέλιξη.