Ένα παιχνίδι στρατηγικής με γερούς παίκτες και έπαθλο την ανάδειξη του ισχυρότερου βρίσκεται σε εξέλιξη στο τρίγωνο Αθήνας – Βρυξελλών – Ουάσινγκτον μόλις μία ανάσα από το Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαΐου. Πίσω από τη σκληρή μάχη χαρακωμάτων για την οικονομική τακτική που θα ακολουθηθεί στην Ελλάδα, διεξάγεται ακόμη ένα πιο σκληρό διπλωματικό μπρα-ντε-φέρ, το οποίο, ανάλογα με την έκβαση που θα έχει, ενδεχομένως αποτελέσει «θρυαλλίδα» εξελίξεων ευρύτερα στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα απειλείται με οικονομική ασφυξία όσο πλησιάζει η διακεκαυμένη ζώνη του Ιουνίου, που ωστόσο μπορεί να οδηγήσει και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σε μεγάλο κίνδυνο αποσταθεροποίησης.
Η Ελλάδα απειλείται με οικονομική ασφυξία όσο πλησιάζει η διακεκαυμένη ζώνη του Ιουνίου, που ωστόσο μπορεί να οδηγήσει και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σε μεγάλο κίνδυνο αποσταθεροποίησηςΣτη χάραξη στρατηγικής των ισχυρών του κόσμου έχουν συνυπολογιστεί οι εξελίξεις σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα, τα οποία επικρέμανται ως δαμόκλειος σπάθη: το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία, στις 23 Ιουνίου, η εν εξελίξει προσφυγική κρίση, οι πρόωρες εκλογές στην Ισπανία στις 26 Ιουνίου.
Και μπορεί ο στόχος -τουλάχιστον όπως αφήνουν να διαρρεύσει όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές- να είναι μία συμφωνία για κοινή λύση όσον αφορά στην Ελλάδα ώστε να αποσυμπιεστεί η κατάσταση, η σκληρή γραμμή όμως στην οποία επιμένουν το ΔΝΤ και ο σκληροπυρηνικός κ. Σόιμπλε για περισσότερα επώδυνα μέτρα λιτότητας και θεσμοθέτηση προληπτικών μέτρων 3,6 δις ευρώ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στο αποτέλεσμα που η ελληνική κυβέρνηση απεύχεται, καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραμένει ο άνθρωπος πίσω από κάθε απόφαση του Eurogroup. Ο ίδιος πάντως, γνώστης του «σκωτσέζικου ντους», διεμήνυσε χθες το βράδυ ότι «δεν αναμένεται μεγάλη κρίση στην Ελλάδα εφέτος».
Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι συνεχείς για τη χάραξη στρατηγικής με την οποία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παραστεί στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες. Το μότο παραμένει ότι «η κυβέρνηση δεν θα νομοθετήσει νέα μέτρα» και ότι τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι ευσεβείς πόθοι όσων ποντάρουν στην καταστροφολογία.
Γεγονός, όμως, είναι ότι το πακέτο των 3,6 δις ευρώ έχει ήδη συμφωνηθεί και αυτό είναι μη αναστρέψιμο. Ουσιαστικά στο Eurogroup η Αθήνα θα επιδιώξει να έχει τον τελευταίο λόγο στους κωδικούς του προϋπολογισμού στους οποίους θα πέφτει «τσεκούρι» κάθε φορά που θα βεβαιώνεται απόκλιση από τους στόχους, ώστε να εξαιρέσει από το πακέτο-καβάντζα μισθούς και συντάξεις.
Και θα επιδιώξει να «αποσπάσει» το «ναι» για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και μια ρητή δέσμευση με σαφή χρονικό ορίζοντα για να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους.
Στο βαρύ οπλοστάσιο της κυβέρνησης εκτιμάται ότι είναι η έκθεση της Eurostat που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για επιστροφή στην ανάκαμψη το β΄ εξάμηνο του 2016 αλλά και ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
H σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, στην οποία θα συμμετάσχει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αναμένεται να προοιωνίσει το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, δεν αποκλείεται το «μαρτύριο της σταγόνας» να μη λήξει τη Δευτέρα. Να επικυρωθεί στο Eurogroup η συμφωνία για το βασικό πακέτο μέτρων των 5,4 δις ευρώ και να παραπεμφθούν για την τακτική συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της 24ης Ιουνίου τα θέματα που καίνε: το προληπτικό πακέτο, η αξιολόγηση και το χρέος. Ενδεχόμενο που απεύχεται η Αθήνα, καθώς ήδη η οικονομική θηλιά θα έχει αρχίσει να κλείνει επικίνδυνα.
Διαβάστε επίσης: