Σε… γιοφύρι της Άρτας εξελίσσεται η προσπάθεια μείωσης του δημόσιου χρέους. Παρά τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, που έχουν ως αποτέλεσμα το εισόδημα εκατ. πολιτών να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, το μέγεθος των χρημάτων που οφείλει η χώρα στο εξωτερικό παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη.

Ενδεχόμενο «κούρεμα» σε δάνεια που πήρε το ελληνικό Δημόσιο και τα οποία βρίσκονται στα χέρια του επίσημου τομέα θα είχε πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση του κράτους – μέλους που θα άναβε το «πράσινο» φως σε μια τέτοια εξέλιξη​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών, το δημόσιο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 321,3 δις ευρώ το 2015, έναντι 324,1 δις ευρώ το 2014. Από τα χρήματα αυτά, το 82% είναι να αποπληρωθεί στον επίσημο τομέα (άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε., ευρωπαϊκοί οργανισμοί) και μόλις το 16% προς τον ιδιωτικό τομέα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ποσοστά αυτά γίνεται άμεσα αντιληπτός ο λόγος για τον οποίο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θέλουν ούτε να ακούν τη λέξη «κούρεμα», την ώρα που το ΔΝΤ εντείνει τις πιέσεις για άμεση αναδιάρθρωση του χρέους και αλλαγή των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2018.

Ενδεχόμενο «κούρεμα» σε δάνεια που πήρε το ελληνικό Δημόσιο και τα οποία βρίσκονται στα χέρια του επίσημου τομέα, θα είχε πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση του κράτους – μέλους που θα άναβε το «πράσινο» φως για μια τέτοια εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μικρή μείωση του χρέους την τελευταία διετία είναι δυσανάλογη με το κόστος των μέτρων που περιλαμβάνονται στα μνημόνια και τα οποία συνεχίζουν να πλήττουν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Διαβάστε επίσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης