Eίχαν προφανώς όλοι πιστέψει πως το σενάριο πρόωρων εκλογών είχε πια ακυρωθεί. Στο Μαξίμου τα τελευταία εικοσιτετράωρα είχαν αρχίσει να ασχολούνται στα σοβαρά με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», 7ης γενιάς γεωτρύπανο, θα έπαιρνε θέση κάπου έξω από τα βόρεια παράλια της Κύπρου, την ώρα που στο «οικόπεδο 6» της κυπριακής ΑΟΖ η κοινοπραξία «ΕΝI-TOTAL» εντόπιζε ένα πολλά υποσχόμενο κοίτασμα. Στο Σότσι αναμενόταν η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν όπου θα μιλούσαν για τη Συρία, τα δημητριακά της Ουκρανίας, αλλά και τα 25 δις δολάρια που κοστίζει ο πυρηνικός σταθμός Ακουγιού στην Τουρκία. Λεφτά δεν υπάρχουν και ο Πούτιν εξαγοράζει τα πάντα, διασφαλίζοντας τη ρωσική κυριαρχία στην ενεργειακή αγορά της Τουρκίας για τα επόμενα εκατό χρόνια.
Με λίγα λόγια business as usual. Αυτήν λοιπόν τη χρονική στιγμή επέλεξε ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο πρωτανηψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, το νούμερο 2 του Μαξίμου, ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, ο άνθρωπος που χειρίζεται όλα τα σημαντικά ζητήματα του πρωθυπουργικού επιτελείου, να υποβάλλει την παραίτησή του, πυροδοτώντας μία πολιτική κρίση εν μέσω αυγουστιάτικης ραστώνης.
Η παραίτηση του έγινε αμέσως αποδεκτή. Λες και την περίμενε ο πρωθυπουργός. Λίγα λεπτά αργότερα ανακοινωνόταν και η παραίτηση του Διοικητή της ΕΥΠ, του κ. Κοντολέων, όπως ο ίδιος επιμένει και όχι Κοντολέοντος, όπως θα ήταν το σωστό ελληνιστί. Ο κ. Κοντολέων ήταν ιδιοκτήτης μίας εταιρείας Security πριν επιλεγεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως αφεντικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται πως ο κ. Κοντολέων υπέπεσε σε σφάλματα διαχείρισης στον τομέα των υποκλοπών. Με λίγα λόγια παρακολουθούσε μεν τον Νίκο Ανδρουλάκη, ηγέτη του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ με το λογισμικό Predator, αλλά το έκανε τσαπατσούλικα. Στις Βρυξέλες φαίνεται πως έχουν στήσει πάρτι με τις αποκαλύψεις. Διότι, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι και ευρωβουλευτής και άρα τα ζητήματα ασφαλείας που τον αφορούν τα αναλαμβάνει η περίφημη OLAF, η υπηρεσία ασφαλείας της ΕΕ, το ευρωπαϊκό FBI δηλαδή. Το Predator, όπως και το Pegasus αφήνουν ίχνη όταν κάποιος είναι απρόσεκτος.
Εν ολίγοις, μετά από 10 ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων η κυβέρνηση και το Μαξίμου έπαιζαν κρυφτούλι με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, κάποιος θα ειδοποίησε το Μαξίμου πως οι ερευνητές από τις Βρυξέλλες ανακάλυψαν στοιχεία τα οποία προφανώς ενέπλεκαν στην υπόθεση τον κ. Δημητριάδη και τον κ. Κοντολέων ή Κοντολέοντα. Ο κόμπος έφθασε στο χτένι και ο Γρηγόρης Δημητριάδης υπέβαλε την παραίτηση του για να εκτονώσει τη βαλβίδα πίεσης προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού.
Μετά την πρώτη σύγχυση στη Νέα Δημοκρατία, εξηγούσαν πως η απομάκρυνση του Δημητριάδη θα επέτρεπε στον πρωθυπουργό να διαχειριστεί με περισσότερη ευχέρεια τα απόνερα του σκανδάλου. Διότι περί σκανδάλου πρόκειται και μάλιστα μεγατόνων, όταν μία κυβέρνηση παρακολουθεί αρχηγό πολιτικού κόμματος που είναι και ευρωβουλευτής. Πρόκειται για καραμπινάτο «MaximouGate» με δύο πρωταγωνιστές μέχρι στιγμής, τον σημαντικότερο συνεργάτη του πρωθυπουργού και τον Διοικητή των Ελληνικών Μυστικών Υπηρεσιών.
Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ήταν ένα ξέσπασμα οργής. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρόσφερε στο πιάτο το ζητούμενο άλλοθι από τη Χαριλάου Τρικούπη για να προχωρήσει σε κλιμάκωση αντιπολιτευόμενων τόνων, την ώρα που οι πάντες υποπτεύονται πως το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη θα διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στις επερχόμενες διπλές εκλογές, στρέφοντας τελικά την κεφαλή επί δεξιά. Ακόμη και εάν υπήρχε αυτή η στρατηγική δυνατότητα, με το σκάνδαλο «Predator» ακυρώνεται προς το παρόν αυτό το σενάριο.
Δείτε τη σφοδρότατη επίθεση του Ανδρουλάκη κατά Μητσοτάκη, κυβέρνησης και ΕΥΠ – Ζητά εξεταστική επιτροπή:
Στον ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζουν. Δεν το περίμεναν πως παραμονές δεκαπενταύγουστου θα τους προσφερόταν στο πιάτο μια τέτοια πολιτική ευκαιρία. Όσο για τη Νέα Δημοκρατία, το αποκαλούμενο «σαμαρικό μπλοκ» επιχαίρει, το «καραμανλικό μπλοκ» τρίβει τα χέρια του και η οικονομική ελίτ, η οποία βρίσκεται σε απευθείας γραμμή συνεννόησης με το Μαξίμου, αναρωτιέται ως προς το μέγεθος της ζημιάς.
Ο πρωθυπουργός επέλεξε ως νέο έμπιστο της «αυλής» τον κ. Μπρατάκο, παλιό του γνώριμο. Άλλο όμως Δημητριάδης, σαρξ εκ της σαρκός της «Αγίας Οικογένειας», άνθρωπος με πείρα διαχείρισης δύσκολων ζητημάτων, από τον Πειραιά έως τον Περσικό Κόλπο, όπως λένε με νόημα οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ και άλλο Μπρατάκος. Έχουμε να κάνουμε με δύο εντελώς ανόμοια «διαμετρήματα».
Η επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου για την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη περί «τοξικότητας από μερίδα του Τύπου» κλπ., μάλλον προσβάλει την κοινή λογική, όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένοι πολιτικοί και διπλωματικοί παρατηρητές. Ο επιτελάρχης του πρωθυπουργού, του κάθε πρωθυπουργού, διαδραματίζει ρόλο κυματοθραύστη. Δεν είναι εκεί για να «χαριεντίζεται» με τα ΜΜΕ, αλλά για να προστατεύει τον πολιτικό του προϊστάμενο. Είναι δηλαδή ο «απορροφητήρας» της κάθε τοξικότητας. Αυτή είναι η δουλειά του. Αυτά ως προς τον ρόλο. Όσον αφορά τώρα τη «μερίδα των ΜΜΕ», μόνον γέλωτα μπορεί να προκαλέσει αυτή η φράση. Είναι προφανές πως σε ένα συντριπτικά αφύσικο ποσοστό, τα ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι απολύτως φιλοκυβερνητικά. Πως, λοιπόν, μερίδα των ΜΜΕ δημιούργησε τείχος τοξικότητας, το οποίο θα δημιουργούσε εμπόδια τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και στον Γρηγόρη Δημητριάδη; Προφανώς, ο συντάκτης της επίσημης ανακοίνωσης του Μαξίμου τελούσε εν συγχύσει λόγω της σοβαρότητας των γεγονότων και του δυσεξήγητου των εξελίξεων.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητά εξεταστική επιτροπή
Αναμενόμενα, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου, ζητώντας τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.
«Πριν από 10 ημέρες κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου μου σύμφωνα με τα έγγραφα της αρμόδιας υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όλες αυτές τις μέρες η κυβέρνηση και το Μαξίμου προσπάθησαν συστηματικά να υποβαθμίσουν το θέμα με σωρεία δημοσιευμάτων και ψευδών ειδήσεων, ακόμα και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.
Σήμερα, μετά από όλα αυτά, παραιτείται ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά και ο Διοικητής της ΕΥΠ. Το πέπλο σιωπής και απαξίωσης με το οποίο προσπάθησαν να καλύψουν μία τόσο σοβαρή υπόθεση καταρρέει. Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Είναι τυχαία όλα αυτά κύριε Μητσοτάκη; 8 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας. Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.
Δε θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει αυτό το μείζον ζήτημα που θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρωπινά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών. Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας και της Δικαιοσύνης για όσους η αλαζονεία και η αίσθηση ατιμωρησίας, τους κάνει ικανούς για όλα».
Ναι στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής λέει η κυβέρνηση
Θετική είναι η κυβέρνηση στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης για το θέμα της παρακολούθησής του από τον ΕΥΠ.
Αυτό έκανε γνωστό με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου που τόνισε επίσης πως η κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Η δήλωση του κ.Οικονόμου έχει ως εξής:
«Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του Πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η Κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημερώσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί.
Σύμφωνα διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η Κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία.
Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά.»
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: «Δεν μας αφορούν οι βαλβίδες αποσυμπίεσης του κ. Μητσοτάκη»
Με την επιθετική δήλωση πως «δεν μας αφορούν οι βαλβίδες αποσυμπίεσης του κ. Μητσοτάκη», σχολίασαν πηγές του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη από τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού.
Οι ίδιες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σημείωναν ότι «επιμένουμε στην ανάγκη να πέσει άπλετο φως στη νοσηρή αυτή υπόθεση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και της δράσης του Predator στην Ελλάδα, που υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».
Σε ανάρτησή του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αναφέρει:
«Η επιμονή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, για διαφάνεια και δημοκρατία σήμερα δικαιώνεται. Η παγίδευση του κινητού του έχει σχέση με τη δυναμική που αποκτά η παράταξη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Η προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος από τη κυβέρνηση και φιλικά της ΜΜΕ απέτυχε. Οι σημερινές εξελίξεις αποτελούν μια de facto δικαίωση του Ν. Ανδρουλάκη.
Με θεσμικό τρόπο, με τις πρωτοβουλίες μας στη Δικαιοσύνη, φτάσαμε σήμερα στην παραίτηση του Γ. Γραμματέα της Κυβέρνησης, κ. Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ, κ. Κοντολέων, πρόσωπα απόλυτα συνδεδεμένα με τον Πρωθυπουργό.
Για την παγίδευση του κινητού του Ν. Ανδρουλάκη χρησιμοποιήθηκαν σκοτεινές πρακτικές από το παρελθόν. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η κυβέρνηση δεν έχει ηθική νομιμοποίηση.
Είναι απόλυτα έκθετη απέναντι στον ελληνικό λαό γιατί υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία του Δημοκρατικού πολιτεύματος. Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται, ότι με τη δύναμη που θα του δώσει ο λαός, μπορεί να εγγυηθεί τις συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών».
ΣΥΡΙΖΑ: Τα καθεστώτα συνήθως πέφτουν με πάταγο
«Οι παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέων αποτελούν ομολογία ενοχής του κ. Μητσοτάκη για το δικό του WaterGate, το σκάνδαλο παράνομων παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων και ενοχλητικών δημοσιογράφων», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «το καθεστώς Μαξίμου πιάστηκε επ’ αυτοφώρω και ο επικεφαλής του καθεστώτος, ο κ. Μητσοτάκης, προφανώς όχι μόνο γνώριζε αλλά είναι ο ενορχηστρωτής των υποκλοπών».
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρωθυπουργός «τώρα προσπαθεί να διασωθεί θυσιάζοντας τους στενότερους και πιο έμπιστους συνεργάτες του. Το δεξί του χέρι, ανιψιό του και γ.γ. Πρωθυπουργού, κ. Δημητριάδη, και τον επικεφαλής της ΕΥΠ, κ. Κοντολέων, για τον οποίο άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να τον τοποθετήσει στη θέση του, καθώς δεν πληρούσε τα κριτήρια του νόμου». Ωστόσο, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι παραιτήσεις και των δύο «αποτελούν και παραδοχή πως όσα έλεγε η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου τόσους μήνες, ήταν χυδαία ψέματα. Ακόμα και όσα έλεγαν οι κ. Κοντολέων, Πιερρακάκης και Γεραπετρίτης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πριν μία μόλις εβδομάδα».
«Όσο για τις γελοίες διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου που προσπαθεί να μετατοπίσει τη συζήτηση από το παράνομο λογισμικό Predator σε δήθεν νόμιμες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και σε “κλίμα τοξικότητας”, δεν γλιτώνουν κανέναν από τις ευθύνες του. Και αυτές δεν είναι μόνο πολιτικές, αλλά πιθανότατα και ποινικές», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Διαβεβαιώνουμε ωστόσο τον κ. Μητσοτάκη ότι τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα θα διερευνηθούν μέχρι τέλους και ο ίδιος θα λογοδοτήσει για τη πρωτοφανή από τη Μεταπολίτευση και μετά, παράνομη και αντιδημοκρατική εκτροπή που επιχείρησε προκειμένου να στήσει το καθεστώς του», καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιάζοντας, τέλος, ότι «τα καθεστώτα όμως, συνήθως πέφτουν με πάταγο».
Το Μαξίμου και το «τοξικό κλίμα»
Το πρωί της Παρασκευής, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη οφειλόταν στο «κλίμα τοξικότητας», λέγοντας χαρακτηριστικά πως μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά δυσλειτουργικά και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη. Σε αυτό το πλαίσιο σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό υπέβαλε την παραίτησή του.
Διαβάστε επίσης: