Επιστολή στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, απέστειλε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά ότι η συνέχιση των έργων μερικής μεταφοράς νερού από τον ποταμό Αχελώο αποτελεί ζήτημα εθνικής σημασίας.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εν’ όψη της εκδίκασης την ερχόμενη βδομάδα στο Συμβούλιο της Επικρατείας της υπόθεσης για την συνέχιση των έργων του Αχελώου, επιτρέψτε μου να σας επισημάνω τα παρακάτω χρήσιμα στοιχεία. Το έργο της μεταφοράς μικρής ποσότητας νερού από την άνω ρου του Αχελώου είναι μια εθνική υπόθεση υψίστης σημασίας και δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλία αλλά το σύνολο της χώρας. Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό έργο πολλαπλού σκοπού με αδιαμφισβήτητα οφέλη στο περιβάλλον (υδατικό ισοζύγιο, υπόγεια νερά, κ.α.), στην ενέργεια (υδροηλεκτρικά έργα), στην ύδρευση πολεοδομικών συγκροτημάτων και οικισμών, στη γεωργία, στην οικονομία και αλλού. Μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί πάνω από 1 δις ευρώ (με σημερινές τιμές) για το έργο αυτό, που συνολικά έχει φτάσει σε ποσοστό ολοκλήρωσης το 75%. Η ολοκλήρωση του συμβάλει στην εθνική οικονομία, ενώ ενδεχόμενη ένταξή του στο ΕΣΠΑ δύναται να αποφέρει πόρους ύψους 750 εκατ. ευρώ στο κράτος, αυξάνοντας την απορροφητικότητα και τονώνοντας την πραγματική οικονομία», αναφέρεται.

«Η Θεσσαλία είναι αποδεδειγμένα η πλέον ελλειμματική περιφέρεια της χώρας σε νερό και αν δεν λάβουμε επειγόντως τα κατάλληλα μέτρα, η οικολογική καταστροφή θα είναι μη αναστρέψιμη. Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως με πρόσφατη απόφασή του για τη συνέχιση των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο και η απόφαση αυτή είναι δεσμευτική για τον εθνικό Δικαστή. Ενδεχόμενη μη συνέχιση των έργων θα αποτελούσε απόφαση που δεν θα άνηκε στη σφαίρας της κοινής αλλά και της θεσμικής λογικής, καθώς το έργο της μετέπειτα περιβαλλοντικής αποκατάστασης είναι ανυπολόγιστο. Επιπρόσθετα και σύμφωνα με τα υπό επικύρωση Σχέδια Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων, αν τα έργα στον Αχελώο δεν προχωρήσουν 500.000 στρέμματα θα μείνουν ακαλλιέργητα και 36.000 αγρότες θα σταματήσουν να καλλιεργούν. Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου η χώρα προσπαθεί να ορθοποδήσει, ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν καταστροφικό. Πέραν όλων των άλλων και σύμφωνα με έγκυρους ερευνητές, η Θεσσαλία κινδυνεύει με ερημοποίηση. Ήδη η εμφάνιση εδώ και αρκετά χρόνια ρηγμάτων σε περιοχές στην περιοχή νότια της Λάρισας (Πλατύκαμπος, Νίκη, Αρμένιο, Κιλελέρ) έως και τα χωριά Ριζόμυλος και Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας καταδεικνύουν την άμεση ανάγκη για συνέχιση των έργων στον Αχελώο και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα στο θεσσαλικό κάμπο», προστίθεται.

«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω την δέσμευσή σας κατά την τελευταία σας επίσκεψή στη Θεσσαλία, όπου ενώπιον των Θεσσαλών εκφράσατε την πεποίθησή σας ότι τα έργα μεταφοράς ποσότητας νερού από την άνω ρου του Αχελώου πρέπει επιτέλους να συνεχιστούν για το συμφέρον των πολιτών. Μάλιστα θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι την ίδια άποψη συμμερίζονται και τα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, θέση την οποία έχουν εκφράσει και στην αίθουσα του ελληνικού κοινοβουλίου. Για την ενημέρωσή σας, σας επισυνάπτω φωτογραφικό και χαρτογραφικό υλικό από τα έργα στον Αχελώο για να μπορέσετε να έχετε ιδία άποψη για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής σε περίπτωση μη συνέχισης των έργων. Παρακαλώ για το προσωπικό σας ενδιαφέρον σ’ αυτό το ευαίσθητο ζήτημα το οποίο είναι εθνικής σημασίας», επισημαίνεται επίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: e-volos.gr
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης