Ύστερα από την απαραίτητη καλοκαιρινή διακοπή, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως σηκώνουν μανίκια και προετοιμάζονται πυρετωδώς ενόψει του κρίσιμου φθινοπώρου. Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού παραθέρισε στο Σούνιο σε βίλα γνωστού επιχειρηματία, κατευθύνθηκε στον τόπο καταγωγής του, το Αθαμάνιο Άρτας, όπου συμμετείχε και στις εκδηλώσεις μνήμης της σφαγής του Κομμένου.

Ακούγοντας λοιπόν κανείς τις τελευταίες του δημόσιες τοποθετήσεις του, θα διαπιστώσει ότι ο πρωθυπουργός δεν αποφεύγει τις συνήθεις..υποσχέσεις για παροχές, αν και κάπως πιο λελογισμένα αυτή τη φορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υπόσχεση προς τους κατοίκους της Πάρου και όλης της νησιωτικής Ελλάδας «ότι θα παρέχουμε δύο ελικόπτερα για τη κάλυψη έκτακτων αναγκών και αερομρταφορών».

​Κεντρικό μέρος στη ρητορική του πρωθυπουργού λαμβάνει η θεωρία περί ταχείας εξόδου από το μνημόνιο. Αυτό αναμένεται να είναι άλλωστε και το κεντρικό αφήγημά του σε περίπτωση πρόωρων εκλογών
Κεντρικό μέρος πάντως στη ρητορική του πρωθυπουργού λαμβάνει η θεωρία περί ταχείας εξόδου από το μνημόνιο. Αυτό αναμένεται να είναι άλλωστε και το κεντρικό αφήγημά του σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. Τέλος στο κυβερνητικό επιτελείο περιμένουν με αισιοδοξία την παρουσία ισχυρών ηγετών στη σύνοδο κορυφής των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα ούτως ώστε να δημιουργηθεί ατζέντα διαφορετική από αυτή του Βερολίνου.

Την αισιοδοξία αυτή βέβαια, δεν φαίνεται να ενστερνίζονται πολίτες και αντιπολίτευση. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση ξεκινά αγώνα δρόμου καθώς μέχρι το τέλος Οκτωβρίου πρέπει να εκπληρώσει μια σειρά από προαπαιτούμενα ώστε να πάρει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Στην κατεύθυνση αυτή εκπρόσωποι των δανειστών, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, πιέζουν από τον Ιούνιο για ταχεία ολοκλήρωση μιας σειράς θεμάτων που αφορούν:

1. Την κατάργηση των ελάχιστων εισφορών για τα τουριστικά καταλύματα.
2. Την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο υγείας.
3. Την αναθεώρηση -προς τα κάτω- της έκπτωσης για την καταβολή του κατ’ αποκοπήν ποσού για την αναγνώριση των πλασματικών περιόδων ασφάλισης.
4. Την αναθεώρηση -και μέσω ανεξάρτητου συμβούλου- των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών αλλά και του ΤΧΣ. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.
5. Τη μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (πρόγραμμα αποδέσμευσης φυσικού αερίου, βελτίωση συνθηκών πρόσβασης, αύξηση ποσοτήτων κ.λπ.).
6. Την τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και της δομής του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
7. Πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή. Για την ακρίβεια οι θεσμοί θέλουν με την επιστροφή τους στην Αθήνα να ενημερωθούν για τον διαγωνισμό που θα πρέπει να γίνει μέσα στο φθινόπωρο.
8. Την εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ του management για τροποποίηση των τιμολογίων.
9. Τις υποψηφιότητες για το εποπτικό συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα επιλέξει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου. Υπάρχουν ήδη δύο υποψηφιότητες (ένας Ισπανός και ένας Γάλλος) από πλευράς των θεσμών ενώ οι προτεινόμενοι από την ελληνική πλευρά δεν έχουν ακόμη την αποδοχή των δανειστών.

10. Τη σύσταση και λειτουργία της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ (ΕΔΗΣ ΑΕ) και τη μεταφορά σε αυτήν μιας «ομάδα ΔΕΚΟ» με πρώτες τις εταιρείες συγκοινωνιών του λεκανοπεδίου της Αττικής. Το θέμα αυτό έχει παγώσει.

11. Την έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας για το Ελληνικό, κάτι που δεν αναμένεται πριν τον Οκτώβριο.

12. Νέα νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

13. Το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τη διαδικασία του διαγωνισμού για την παραχώρηση (για 35 έτη) της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων.

14. Την παροχή πόρων (και προσλήψεις) για την ορθή λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.

15. Την επιλογή του διοικητικού συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.

Σημαντικά δείγματα γραφής πάντως αναμένεται να δοθούν κατά την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της 81ης Δ.Ε.Θ. Εκεί θα ξετυλιχθεί το κουβάρι του κυβερνητικού σχεδιασμού. Προς το παρόν πάντως κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αποκλείουν την περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Από την  άλλη μεριά στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δύσκολα θα ξεφύγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Επίσης θεωρούν ότι λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης φθοράς της κυβέρνησης, οι εκλογές δεν θα αργήσουν. Το μόνο που δεν ξέρουν είναι ο χρόνος προκήρυξης τους καθώς με τον Αλέξης Τσίπρα στο τιμόνι, έχουν συνηθίσει σε εκπλήξεις.

​τη Ν.Δ. , μετά το τέλος της μετακόμισης από τη Συγγρού στο νέο κτήριο του Μοσχάτου, ο Κ. Μητσοτάκης ετοιμάζει δομικές εσωκομματικές αλλαγές. Δεδομένη είναι η αντικατάσταση του Γιώργου Κουμουτσάκου από τη θέση του εκπροσώπου τύπου του κόμματος

Όσον αφορά στη Ν.Δ. , μετά το τέλος της μετακόμισης από τη Συγγρού στο νέο κτήριο του Μοσχάτου, ο Κ. Μητσοτάκης ετοιμάζει δομικές εσωκομματικές αλλαγές. Δεδομένη είναι η αντικατάσταση του Γιώργου Κουμουτσάκου από τη θέση του εκπροσώπου τύπου του κόμματος, ο οποίος όμως θα συμπεριληφθεί κανονικά στο νέο γαλάζιο οργανόγραμμα.

Ήδη για τη θέση του εκπροσώπου τύπου ακούγεται το όνομα του προέδρου της νεολαίας του Ε.Λ.Κ. Κωνσταντίνου Κυρανάκη και της ευρωβουλευτού κας Μαρίας Σπυράκη. Παρ’ όλα αυτά  υπάρχουν και αντίθετες απόψεις που θεωρούν ότι την επικοινωνιακή διαχείριση του κόμματος, πρέπει να αναλάβει ένα στέλεχος πρώτης γραμμής.


Πιθανός είναι και ο μετασχηματισμός της γαλάζιας «σκιώδους» κυβέρνησης καθώς ο πρόεδρος του κόμματος δεν δείχνει καθόλου ικανοποιημένος από ορισμένους γαλάζιους τομεάρχες. Τέλος αλλαγές προμηνύονται  ακόμη και στην ηγεσία της ΟΝΝΕΔ με τα ονόματα που ακούγονται να είναι αυτά του δικηγόρου Παύλου Μαρινάκη και του Κώστα Δέρβου.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η στάση που θα επιλέξει να κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στις στοχευόμενες επιθέσεις που δέχεται ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανκλής από μεγάλα δημοσιογραφικά συγκροτήματα.Σε κάθε περίπτωση στο Μοσχάτο θεωρούν ότι πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση τόσο για να ξεσκεπάσουν τα ψέματα της κυβέρνησης όσο και για να είναι έτοιμοι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Επιμέλεια: Δημήτριος Α. Μπελδέκος