«Θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία αν μετά την εκλογή του νέου αρχηγού δεν ενωθούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της ΔΗΣΥ Θανάσης Θεοχαρόπουλος μετά την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος για την ηγεσία του, υπό σύσταση, νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις προοπτικές της παράταξης και του όλου εγχειρήματος είπε πως τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης «ενιαίου κι όχι αρχηγοκεντρικού κόμματος», θεωρώντας παράλληλα υπερβολικό τον αριθμό όσων έθεσαν υποψηφιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι υπερβολικός ο αριθμός. Η μη ύπαρξη ενιαίου κόμματος με κοινό προγραμματικό πλαίσιο οδηγεί σε πολύ μεγάλο αριθμό υποψηφιοτήτων για την θέση του επικεφαλής. Η ύπαρξη υποψηφιοτήτων κινητοποιεί μεν τον κόσμο της Κεντροαριστεράς, ο πολύ μεγάλος όμως αριθμός είναι και ένδειξη ορισμένων χαρακτηριστικών του χώρου. Τα πολλά “εγώ” έχουν ταλαιπωρήσει τον χώρο της κεντροαριστεράς. Σήμερα πρέπει να προτάξουμε το “εμείς” και το συλλογικό έναντι του ατομικού. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός ισχυρού αυτόνομου φορέα και όχι η διεκδίκηση ρόλων για την επόμενη ημέρα. Η εκλογή επικεφαλής από την βάση μπορεί να αποτελέσει υπό προϋποθέσεις αναζωογονητική διαδικασία για την προοδευτική παράταξη. Οι ανοιχτές διαδικασίες όμως δεν πρέπει να μετατραπούν σε πεδίο προσωπικών στρατηγικών και επιδιώξεων. Οι προσωπικές φιλοδοξίες είναι θεμιτές όταν μπορούν και εντάσσονται κάτω από μια συλλογική προσπάθεια», επεσήμανε.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε επίσης πως «έφθασε η ώρα να προχωρήσουμε σε ένα ενιαίο προοδευτικό κόμμα με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων και κινήσεων και της μεταβατικής ομοσπονδιακής πολυκομματικής δομής. Tα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΔΗΣΟ, το ΠΟΤΑΜΙ, είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: ή θα μείνουν στις εξαρτήσεις από το παρελθόν ή θα αναζητήσουν νέους δρόμους για το μέλλον» τόνισε για να προβλέψει ότι, μολονότι «η στάση αρκετών κομμάτων και υποψηφίων δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση καθώς είτε έχουν αντίθετη θέση είτε υιοθετούν μεσοβέζικες λύσεις που δεν τις καταλαβαίνει ο κόσμος της Κεντροαριστεράς», τελικά η συμπόρευση όλων των δυνάμεων του χώρου θα επιτευχθεί. «Συνεχίζω να εργάζομαι συστηματικά για τον στόχο ενός πραγματικά νέου και ενιαίου φορέα», πρόσθεσε.

Επίσης, δήλωσε ότι η δημιουργία του ισχυρού πόλου της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς και του Προοδευτικού Κέντρου, προϋποθέτει την συμμετοχή με όλες τις προσωπικές δυνάμεις στο εγχείρημα και όχι λογικές διπλών ρόλων. Ζήτησε από τον αρχηγό που θα εκλεγεί, «να προωθήσει άμεσα την συγκρότηση ενιαίου φορέα με θεσμοθετημένες τάσεις. Να προωθήσει την ανανέωση προσώπων, ιδεών, πολιτικών πρακτικών. Να προωθήσει εμπράκτως την ενότητα. Να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια συνθέσεων στον νέο φορέα με δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες μακριά από ξεπερασμένα μοντέλα αρχηγοκεντρικών κομμάτων προηγούμενων δεκαετιών. Να ενοποιηθούν άμεσα, εντός του 2017, οι κοινοβουλευτικές ομάδες σε μία ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του νέου φορέα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εκτός Βουλής ο νέος φορέας με νέο όνομα και πρόγραμμα και εντός Βουλής άλλη εικόνα με τα υφιστάμενα κόμματα. Θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Ας θυσιαστούν και ορισμένες καρέκλες για να επιτευχθεί ο στόχος της μεγάλης προοδευτικής παράταξης και να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς προς όφελος της κοινωνίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης