«Εμείς δεν παίζουμε το ρόλο του πάγκου. Δεν μας ενδιαφέρει ο ρόλος της ρεζέρβας. Μας ενδιέφερε και μας ενδιαφέρει η συγκρότησης μίας σταθερής κυβέρνησης με προοπτική τετραετίας και προοδευτική και μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Δυστυχώς για την χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε και πάλι την ίδια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δεν εξασφαλίζει αυτές τις προϋποθέσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, απευθυνόμενος στα μέλη της Κ.Ε του κόμματος που συνεδριάζει από νωρίς το μεσημέρι για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ κι άλλες αριστερές κινήσεις στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος άσκησε αυστηρή κριτική στον πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης με του ΑΝΕΛ λέγοντας: « ο Πρωθυπουργός ζήτησε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, την κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων, όπως συμβαίνει και στην Ευρώπη. Τοποθετεί άραγε στις προοδευτικές αυτές δυνάμεις το συγκυβερνήτη του, το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων; Συγκυβερνά με ένα κόμμα της λαϊκίστικης δεξιάς και ζητά κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων. Αυτό είναι το παράδειγμα του από την Ευρώπη; Διότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ε.Ε. έχουν αντίθετη γνώμη. Είναι ακατανόητη η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ για σύμπλευση με ένα κόμμα της λαϊκίστικης δεξιάς. Η πρώτη ημέρα κιόλας της κυβέρνησης δικαίωσε τις ανησυχίες μας. Η τοποθέτηση του Δημήτρη Καμμένου στη θέση υφυπουργού ήταν μια ξεκάθαρη προσβολή προς την κοινωνία». Ζήτησε ως επιβεβλημένη, την αποπομπή των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση καθώς πρόκειται για το σύμπτωμα ενός βαθύτερου προβλήματος που προέρχεται από την συγκεκριμένη συνεργασία. «Χθες μάλιστα Πάνος και Δημήτρης Καμμένος ήταν στην συντροφιά του πρωθυπουργού στην άσκηση Παρμενίων σαν να μη συνέβη τίποτε. Φαίνεται πως ο εθνικολαϊκισμός του κυβερνητικού εταίρου οδηγεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σε μια πορεία που απέχει αρκετά από τις αρχές της Αριστεράς. Πόσο μάλλον από τις υποσχέσεις για κατάργηση φιεστών με μιλιταριστικό περιεχόμενο», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Επικριτικός ήταν προς την κυβέρνηση και για το θέμα του εκλογικού νόμου και της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών.«Η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών είναι αναγκαία για την αναβάθμιση του πολιτικού μας συστήματος και οφείλει να γίνει άμεσα. Το πάγιο αίτημα της Αριστεράς για απλή αναλογική είναι πλέον απαίτηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και είναι πραγματικά κρίμα που μια κυβέρνηση που αυτοαποκαλέστηκε ως «πρώτη φορά αριστερά» δεν τολμά να προτείνει ξεκάθαρα την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την κατάργηση του Bonus των 50 εδρών!».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι το κόμμα του και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίσει τα μέτρα υπερφορολόγησης των αγροτών που είναι πέρα και από ότι ισχύει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και αλλοιώνουν τον κοινοτικό ανταγωνισμό και είναι εκτός του κοινοτικού κεκτημένου. Θα καταψηφίσουμε αν έρθει το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ένα μέτρο που ανακοινώθηκε ότι απλώς πάγωσε μέχρι τον προϋπολογισμό χωρίς να ανακοινωθεί καμία ρύθμιση για την αντικατάσταση του. « Δεν θα επιτρέψουμε τις ομαδικές απολύσεις που θα είναι η ταφόπλακα για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα», σημείωσε και τόνισε ότι «υπεύθυνα είπαμε ότι από την καταστροφική επιλογή εξόδου από την Ευρωζώνη είναι προτιμότερη η κακή επιλογή μίας επώδυνης συμφωνίας την οποία η κυβέρνηση μόνη της διαπραγματεύθηκε, υπέγραψε και έφερε στο ελληνικό κοινοβούλιο. Και τώρα προχωράει σε μία πολιτική που θα οδηγήσει και πάλι στα ίδια αδιέξοδα. Και φαντάζει πιθανό να μας ζητήσει και πάλι βοήθεια σε λίγους μήνες λόγω των νέων αδιέξοδων».
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έστρεψε τα βέλη και στη ΝΔ υποστηρίζοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία νομίζει ότι ξεχάσαμε τα Ζάππεια; Η καταστροφική πενταετία 2004-2009 της ΝΔ έφερε την κρίση και τα μνημόνια στην χώρα, ας μην το ξεχνάνε. Αν από την αρχή υπήρχε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και εθνική στρατηγική η κατάσταση θα ήταν εντελώς διαφορετική. Και για αυτό έχουν ευθύνη και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ».
Διαβεβαίωσε ότι η Δημοκρατική Αριστερά συμβάλλει στην συγκρότηση ενός ισχυρού μεταρρυθμιστικού προοδευτικού πόλου στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού που έχει ανάγκη ο τόπος και είναι απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές και στους αδιέξοδους λαϊκισμούς στρέφοντας τον άξονα των εξελίξεων σε προοδευτική κατεύθυνση ανακουφίζοντας τους πολίτες και συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες ανασύνταξης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.
«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ένα νέο εγχείρημα, με δυσκολίες, περιχαρακώσεις, παραλείψεις», είπε παραδεχόμενος ότι η επιδίωξη για την ανασύνθεση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή και έχει ανηφόρες, στροφές και εμπόδια. Ωστόσο σημείωσε ότι στη επιτυχία του εγχειρήματος θα συντείνει η ακόμη πιο ισχυρή παρουσία στο εξής του αυτόνομου και κεντρικού ρόλου της ΔΗΜΑΡ στη συνεργασία που ξεκίνησε.