«Το νέο αναπτυξιακό σχέδιο για τη νέα εποχή μετά την έξοδο από τα μνημόνια δεν θα έχει ούτε στοιχεία της κρίσης ούτε και στοιχεία του παρελθόντος. Το νέο σχέδιο συγκεκριμενοποιείται από τα περιφερειακά συνέδρια και ρίχνει άγκυρα στις ανάγκες της κοινωνίας», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία της το Σάββατο στο 12ο Αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο στο Λαύριο, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου.

«Ονομάζουμε την κοινωνική μας πολιτική “κοινωνικής αλληλεγγύης” και όχι “πρόνοιας” γιατί θέλουμε να απαγκιστρωθούμε από “το κράτος της Φρειδερίκης” γιατί αυτό εφάρμοζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε: «Παραλάβαμε ένα κράτος κοινωνικής προστασίας που διέθετε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά του προϋπολογισμού για την κοινωνική προστασία από όλα τα άλλα κράτη της Ευρώπης και πριν από την κρίση. Όταν αναλάβαμε ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εργασίας για την κοινωνική πρόνοια ήταν 790 εκατ. ευρώ ενώ στο αντίστοιχο τμήμα υπηρετούσαν 54 υπάλληλοι. Σήμερα ο προϋπολογισμός αυτός είναι 1.339.000 και του χρόνου θα γίνουν 3 δις. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραλάβαμε ένα κράτος ιδρυματικό, και επιδοματικό. Έως σήμερα έχουν καταγραφεί 1.600 κοινωνικά ιδρύματα, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ενώ δίνονταν επιδόματα ανισότιμα από χιλιάδες πηγές: δήμους, υπουργεία, οργανισμούς. Αυτό σήμαινε γραφειοκρατία, διαπλοκή, πελατειακές σχέσεις. Από τα 1.600 ιδρύματα, τα έξι είναι δημόσια και τα υπόλοιπα είναι ιδιωτικά. Επεξεργαζόμαστε έναν νέο νόμο πλαίσιο ο οποίος θα ρυθμίζει τη λειτουργία των ιδρυμάτων αυτών αλλά και τον τρόπο της αξιολόγησής τους».

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει.

«Θέλουμε να “πιάσουμε” τη φτώχεια την ώρα που συμβαίνει, με την άμεση διασταύρωση των στοιχείων και όχι έναν χρόνο μετά με τη φορολογική δήλωση. Τώρα σαρώνονται ταυτόχρονα έξι βάσεις δεδομένων του κράτους για τους έξι προηγούμενους μήνες. Φροντίζουμε τον άνθρωπο. Το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επιδιώκει να δώσει στους ανθρώπους την αξιοπρέπεια που είχαν χάσει με την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κ. Φωτίου πρόσθεσε επίσης ότι «το 10% των ανέργων θα μπουν στην αγορά εργασίας γιατί εκτός από το επίδομα δίνουμε μια σειρά υπηρεσιών. Κάθε ευρώ που ξοδεύεται σε αυτό τον τομέα πολλαπλασιάζει το ΑΕΠ, σε τελική ανάλυση είναι αναπτυξιακό».

Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας άσκησε δριμεία κριτική κατά της ΝΔ και του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη για την πολιτική της στην κοινωνική προστασία.

«Μας ζητούν να δώσουμε επιδόματα για να αντιμετωπίσουμε την υπογεννητικότητα. Αυτό έκαναν οι ίδιοι για να δημιουργήσουν εκλογική πελατεία. Εμείς ενισχύουμε τις δομές κοινωνικής προστασίας. Γιατί κανείς νέος δεν θα κάνει παιδιά εάν δεν νιώσει ασφαλής, εάν δεν έχει δουλειά, εάν το παιδί του δεν τρέφεται καλά, εάν δεν έχει πρόσβαση σε βρεφονηπιακό σταθμό, δωρεάν παιδεία και όχι ιδιωτικά πανεπιστήμια, δωρεάν υγεία και όχι ιδιωτικές κλινικές. Όταν ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα μειώσει τη φορολογία, εννοεί ότι θα μειώσει το κοινωνικό κράτος. Δεν θα ξαναπάμε σε αυτά που ζήσαμε γιατί κορωνίδα αυτής της πολιτικής είναι η διαπλοκή και η διαφθορά. Έτσι μπήκαμε στα μνημόνια και είναι πολύ σημαντικό να λέμε, δεν γυρνάμε πίσω», κατέληξε η κ. Φωτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης