Τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ ως το 2013 και πριν από τη λήξη της τετραετίας της κυβέρνησης έθεσε ως στόχο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΟΚΕ στο Ζάππειο.

Το πρώτο βήμα, είπε ο πρωθυπουργός, γίνεται με τον προϋπολογισμό του 2010 και τη μείωση του ελλείμματος κατά περίπου 4 μονάδες του ΑΕΠ ή πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο περιορισμός του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ θα γίνεται με τη μείωση του ελλείμματος κατά 2% του ΑΕΠ, κάθε χρόνο με μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα.

Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος, αυτό θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το αργότερο από το 2012 με την παράλληλη επιστροφή των προϋπολογισμών σε πρωτογενή πλεονάσματα. Τόσο η αποκλιμάκωση του ελλείμματος όσο και αυτή του χρέους θα αποτυπώνονται στο τετραετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε και μία σειρά από μέτρα για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου κατά 10%, ο περιορισμός της σπατάλης και η ενίσχυση του μηχανισμού εισπράξεων των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, ο περιορισμός κατά 1/3 των συμβάσεων εργασίας και αυξήσεις στο δημόσιο που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό για τους δημοσίους υπαλλήλους με μισθούς έως τα 2.000 ευρώ.

Πάνω από τα 2.000 ευρώ θα δοθεί η ωρίμανση.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μείωση των δαπανών για επιδόματα κατά 10%, κλείσιμο του 1/3 των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό, κλείσιμο των γραφείων Τύπου στο εξωτερικό και ενσωμάτωση στις πρεσβείες, μείωση των αμοιβών των μελών των διοικητικών συμβουλίων και επίσης μείωση του αριθμού των μελών στις ΔΕΚΟ.

Ακόμη, υποσχέθηκε τη μείωση των αμοιβών των διευθυντικών στελεχών στις ΔΕΚΟ, θέσπιση ισολογισμών με ορκωτό λογιστή σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως οι ελεγχόμενες από το δημόσιο τράπεζες δεν θα διανείμουν μπόνους στα υψηλόβαθμα στελέχη τους ακόμη κι όταν επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν δανειστεί από το δημόσιο, ενώ για τις ιδιωτικές τράπεζες τα μπόνους που θα διανεμηθούν στα ανώτατα στελέχη θα φορολογηθούν με συντελεστή 90%.

Παράλληλα από το πρώτο εξάμηνο του 2010 θα καθιερωθεί διπλογραφικό σύστημα καταγραφής των προμηθειών σε όλα τα νοσοκομεία.

Θεσπίζεται επίσης η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα ταμεία, επαναφέρεται η λίστα φαρμάκων και μπαίνουν ορκωτοί λογιστές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Από τα μέσα του 2010 εξάλλου θεσπίζεται η ενιαία αρχή πληρωμών για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ ο προϋπολογισμός θα παρακολουθείται στη Βουλή από ειδικό σώμα ελεγκτών.

Αναφερόμενος στο φορολογικό σύστημα, ο πρωθυπουργός είπε ότι αρχίζει διάλογος για μια ριζική ανατροπή, προκειμένου να μη ρίχνονται τα βάρη στο μισθωτό, το συνταξιούχο και τον συνεπή επιχειρηματία και να είναι ανεξέλεγκτη η φοροδιαφυγή.

Καθιερώνεται ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, θα υπάρξει προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ενώ επαναφέρονται οι φόροι κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερα όμως αφορολόγητα όρια.

Ακόμη, καταργούνται οι χαριστικές φοροαπαλλαγές, φορολογούνται τα διανεμόμενα κέρδη από τις επιχειρήσεις και θεσπίζεται ο λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων.

Η κυβέρνηση προχωρά επίσης στην εφαρμογή φόρου υπεραξίας στις βραχυπρόθεσμες χρηματιστηριακές συναλλαγές, αλλά στον υπολογισμό του φόρου θα συμψηφίζονται οι ζημιές από τις πωλήσεις των μετοχών.

Επίσης, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν επαγγελματικούς λογαριασμούς που θα διασυνδέονται με τις φορολογικές αρχές.

Προανήγγειλε τον έλεγχο των πόθεν έσχες των εφοριακών και παύση εκείνων που η διαβίωσή τους δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους.