Η ατάκα του περί… μη συνεργασίας με την τρόικα άναψε φωτιές στις Βρυξέλλες και η παγωμένη χειραψία που ακολούθησε με τον επικεφαλής του Eurogroup έδωσε τροφή για ποικίλα σενάρια στον ευρωπαϊκό Τύπο. Η Άνγκελα Μέρκελ δείπνησε εκτάκτως το βράδυ της Παρασκευής με τον Φρανσουά Ολάντ στο Στρασβούργο, ακούγοντας με προσοχή τον… πληροφοριοδότη Μάρτιν Σουλτς για τα όσα διαπίστωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Στον απόηχο της επεισοδιακής συνέντευξης Τύπου με τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε στο ΒBC και στην εκπομπή «Newsnight», στέλνοντας στην Ευρώπη το μήνυμα ότι… χαθήκαμε στη μετάφραση.

​Η κυβέρνηση θέλει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της, αλλά δεν επιθυμεί τη συνέχιση ενός αποτυχημένου οικονομικού προγράμματος, το οποίο προκάλεσε προβλήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα όσα είπε στο BBC ο Γιάνης ΒαρουφάκηςΟ υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της χώρας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλει τη συνέχιση ενός αποτυχημένου οικονομικού προγράμματος, το οποίο προκάλεσε προβλήματα στην Ευρώπη.

«Ποτέ δεν είπα ότι δεν θα διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας. Είπα ακριβώς το αντίθετο: θέλουμε να έχουμε εποικοδομητικές διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με κάθε κράτος μέλος της ευρωζώνης, στην οποία δικαιωματικά ανήκουμε. Αυτό που δεν σκοπεύουμε να κάνουμε είναι να παρατείνουμε ένα λανθασμένο πρόγραμμα» τόνισε.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξήγησε ότι η τρόικα είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

«Από τη μια είναι η τρόικα των θεσμών, με τους οποίους φυσικά και θα συζητήσουμε, αλλά από την άλλη είναι οι εκπρόσωποί τους, που έρχονται για να επιβάλουν και να επιβλέψουν την εφαρμογή ενός προγράμματος που έχει αποτύχει» υπογράμμισε.

Δείτε τη συνέντευξη, υποτιτλισμένη από το zougla.gr:

Εμβάθυνση μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεις

Ερωτηθείς για τη συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να τις συνεχίσει και μάλιστα να τις εμβαθύνει, ενώ σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και συγκεκριμένα το λιμάνι του Πειραιά ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Προσωπικά σας διαβεβαιώνω ότι η ιδιωτικοποίηση αυτή (σ.σ. Cosco) έχει την πλήρη στήριξή μου». Ωστόσο επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια η εκποίηση δημόσιας περιουσίας έγινε αντί πινακίου φακής και τα κέρδη από τη διαδικασία έχουν πάει στη… μαύρη τρύπα της αποπληρωμής του χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ξεκαθάρισε πως έχει εμπιστοσύνη στη Γερμανία​

Η οικοδέσποινα της εκπομπής Emily Maitlis ρώτησε τον Γιάνη Βαρουφάκη αν εμπιστεύεται τη Γερμανία, με τον υπουργό Οικονομικών να απαντά: «Ναι, την εμπιστεύομαι», παραπέμποντας μάλιστα σε παλαιότερο άρθρο του, στο οποίο πρέσβευε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια ηγεμονική Γερμανία όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα.
Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι μικροεντάσεις, με τον υπουργό Οικονομικών να φτάνει στο σημείο να ζητεί από τη Βρετανίδα δημοσιογράφο να σταματήσει να τον διακόπτει «αγενώς», εξαπολύοντας παράλληλα τα βέλη του κατά των ανταποκριτών του βρετανικού καναλιού, τους οποίους κατηγόρησε ότι «μεταφέρουν ανακριβές ρεπορτάζ» για τις εξελίξεις στην Αθήνα.

Παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο Bloomberg

«Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μια αναπτυξιακή ατζέντα σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Bloomberg.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.

»Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

»Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ.

»Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων– θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους.

»Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

“Δεν εκβιαζόμαστε”