«Με το νομοσχέδιο επιχειρείται ο εξορθολογισμός της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό», υπογράμμισε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υφυπουργός Παιδείας, Θεοδόσης Πελεγρίνης, υπερασπιζόμενος το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτιστμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις», προσθέτοντας ότι σήμερα στον χώρο αυτό κυριαρχούν η αδικία και η ανισότητα.

Ο κ. Πελεγρίνης τόνισε ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης και του υπουργείου για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην καταργηθούν «θετικά κεκτημένα του παρελθόντος», όπως ο θεσμός του δίγλωσσου σχολείου, που θεσπίστηκε το 2012, επί ΠΑΣΟΚ, και διατηρείται. Παράλληλα, επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι αλλαγές που προβλέπονται θα γίνουν προοδευτικά, «όχι με βίαιο τρόπο, αλλά με χρόνο για την ωρίμανσή τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχει αλλάξει ο χαρακτήρας της εκπαίδευσης», πρόσθεσε ο κ. Πελεγρίνης, «έχει γίνει πολύ πιο πολύχρωμη. Και για αυτό θα πρέπει να είναι διαπολιτισμική. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί η ενσωμάτωση».

Σημειώνεται ότι σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ κ. Πελεγρίνη και Μάξιμου Χαρακόπουλου, από πλευράς ΝΔ, αποτέλεσε το καθεστώς αποσπάσεων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό. Ο κ. Χαρακόπουλος επέκρινε την αλλαγή του καθεστώτος, ωστόσο ο υφυπουργός παρενέβη, λέγοντας ότι τα λεγόμενα του βουλευτή αποτέλεσαν «ανακρίβεια»: «Δεν έχει αλλάξει το καθεστώς. Προηγούνται όσοι δεν ζητούν επιμίσθιο», ξεκαθάρισε ο κ. Πελεγρίνης.

Εξάλλου, κατά τη σημερινή, πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας, κατατέθηκαν νομοτεχνικές βελτιώσεις αλλά και τροπολογίες από την ηγεσία του υπουργείου. Πιο συγκεκριμένα, τροπολογία του υπουργείου Παιδείας αφορά σε θέματα ΑΕΙ (μετακίνηση καθηγητών ΑΕΙ, μετεγγραφές, αντιστοιχίες τμημάτων ΑΕΙ, κ.ά.). Αξιοσημείωτη είναι και η διάταξη που καταργεί τις αυτοδίκαιες διαγραφές φοιτητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης