Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στα θεματικά τραπέζια του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο διανύει την δεύτερη ημέρα του.

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων στο τραπέζι με θέμα «Διεθνή – Πόλεμος», ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στο «μεγάλο σφάλμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη «να ανατρέψει ένα διαχρονικό δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος, το «δόγμα» αυτό, που ξεκίνησε με την επίσκεψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1979 στη Μόσχα, αναφέρεται σε μια Ελλάδα «που εμφανίζεται στη διεθνή σκηνή ως πυλώνας σταθερότητας και εξαγωγέας της σταθερότητας και της ασφάλειας, ως φιλειρηνική χώρα, οπαδός του διεθνούς δικαίου». Σημέιωσε μάλιστα, ότι δεν είναι μια χώρα «ίσων αποστάσεων», έχοντας ένα «πολιτικό σπίτι», την ΕΕ, που «επιδιώκει», ωστόσο να είναι «γέφυρα, ανάμεσα στο πολιτικό της σπίτι και άλλες μεγάλες δυνάμεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι θέλησε να «επιστρέψει στην παραδοσιακή δεξιά μεταφορά της Ελλάδας ως προκεχωρημένου δυτικού φυλακίου», καθιστώντας τη χώρα μέρος της ουκρανικής κρίσης και όχι μέρος της λύσης όπως έχει γίνει η Τουρκία.

Τέλος, ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι στόχος πρέπει να είναι το τέλος του πολέμου και ότι «όσοι θέλουν αλλαγή καθεστώτος» στη Ρωσία, στην ουσία, «είναι έτοιμοι να θυσιάσουν ουκρανικό λαό στις δικές τους πολιτικές επιδιώξεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για ό,τι αφορά την διαχείριση της πανδημίας, οι συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο θεματικό τραπέζι  είπαν ότι αυτή είναι αποτυχημένη, κάτι που οφείλεται στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη που τη διατρέχει.

Ως «θέατρο του παραλόγου», χαρακτήρισε την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση ο Όθωνας Ηλιόπουλος, καθηγητής Ιατρικής και κλινικός Ογκολόγος στο Harvard Medical School.

Μεταφέροντας την εμπειρία του από την Μασαχουσέτη και κάνοντας σύγκριση με την ελληνική εμπειρία, μίλησε για λάθη της κυβέρνησης και εξήγησε: «Κατά την πρώτη περίοδο του αρχικού εγκλεισμού, που κρίθηκε επιτυχημένη, τα χαμηλά ποσοστά οφείλονται στο ότι δεν ήταν καλοκαίρι και δεν υπήρχε είσοδος ξένων. Στη συνέχεια οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν συνοδεύονταν από συλλογή πραγματικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ώστε να προσαρμόζει ανάλογα την πολιτική της στον γενικό πληθυσμό. Ενώ η τεχνολογία για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε το τεστ ανίχνευσης υπήρχε, δεν αξιοποιήθηκε. Η εμπειρία αυτή δεν ζητήθηκε καν από την κυβέρνηση από όσους την διαθέταμε. Ο τρόπος του ανοίγματος μετά τον πρώτο εγκλεισμό ήταν επίσης αναποτελεσματικός καθώς βασίστηκε σε δειγματοληπτική ιχνηλάτηση. Η “επεμβατική επιδημιολογία” με τεστ στον καθένα που εισέρχεται στην χώρα δεν έγινε. Η κυβέρνηση στηρίχθηκε σε δημοσιογραφικού τύπου πληροφορίες από άλλες χώρες -ενώ απέρριψε παραδείγματα όπως της Σουηδίας- και όχι στην ενδογενή παραγωγή με βάση τα δεδομένα της χώρας μας. Συνολικά αγοράσαμε συμβουλές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, σημείωσε ότι η πανδημία είναι κυρίως ένα κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο και δευτερευόντως ιατρικό.

την τοποθέτησή της ανέφερε: «Ο ιός είναι εδώ και θα μείνει και εμείς καλούμαστε να διαχειριστούμε δύο θέματα: αυτούς που ήδη νόσησαν και υφίστανται τις μακροχρόνιες συνέπειες και κυρίως να διαχειριστούμε την επόμενη κρίση (που μπορεί να είναι υγειονομική ή περιβαλλοντική ή άλλη) που είναι πραγματική και θα υπάρξει». Όσον αφορά την πανδημία υποστήριξε: «Οι χώρες της Δύσης δεν αξιοποίησαν τις εμπειρίες των άλλων χωρών της Ασίας ή της Αφρικής, θωρώντας ότι παρόμοιες κρίσεις δεν τις αφορούν και ότι μπορούν να τις αντιμετωπίσουν». Ακολούθως ανέφερε: «Oι κοινωνικές ανισότητες έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην αντιμετώπιση… Η ευθύνη της αντιμετώπισης μεταφέρθηκε στον πολίτη και μεταφράστηκε σε περιορισμούς και στέρηση ελευθερίας. Χρειάζονται δομικές αλλαγές για την αντιμετώπιση των επόμενων κρίσεων που δεν είναι απαραίτητο να είναι στην Covid. Θα έχουμε κρίση στους καρκίνους ή στα πνευμονολογικά νοσήματα όπου οι κοινωνικές ανισότητες θα επηρεάσουν δυσανάλογα κάποιες κατηγορίες του πληθυσμού».

Ο πρώην υπουργός Υγείας και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός είπε ότι εκ του αποτελέσματος η διαχείριση κρίνεται απολύτως αποτυχημένη και πρόσθεσε ότι οι δείκτες αποτυχίας δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Ακολούθως σημείωσε: «Η διάγνωση έχει γίνει, ο λόγος που απέτυχε η κυβέρνηση και επέτρεψε να δημιουργηθεί μία τραγωδία είναι ότι η κατευθυντήρια αντίληψη ήταν νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία και επιχειρηματικά συμφέροντα. Νεοφιλελευθερισμός και συμφέροντα ήταν το τοξικό μείγμα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης