Τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής αποφάσισε με μυστική ψηφοφορία η Βουλή, η οποία θα εξετάσει την παραπομπή ή μη του πρώην υπουργού της ΝΔ Αρ. Παυλίδη στο Ειδικό Δικαστήριο.

Παρόντες ήταν 274 βουλευτές, εκ των οποίων οι 215 ψήφισαν «ναι», οι 67 «όχι», ενώ 6 δήλωσαν «παρών» και 6 ψήφισαν «λευκό».

Απουσίαζαν ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, οι βουλευτές της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφης και Μ. Έβερτ, του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Παπαγιαννάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος όμως απέστειλε επιστολή στήριξης της πρότασης του ΠΑΣΟΚ.

Η επιτροπή, που θα αποτελείται από 13 μέλη (7 ΝΔ, 3 ΠΑΣΟΚ, 1 ΚΚΕ, 1 ΣΥΡΙΖΑ και 1 ΛΑΟΣ), θα συγκροτηθεί σε σώμα το απόγευμα της Τρίτης και πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της στις 27 Απριλίου.

«Δεν παραιτούμαι, δεν ανεξαρτητοποιούμαι, δεν αποστασιοποιούμαι. Παραμένω στη θέση μου. Αν ψήφιζα απόψε, θα ψήφιζα ναι».

Με την φράση αυτή, ο πρώην υπουργός Αιγαίου και βουλευτής της ΝΔ Αριστοτέλης Παυλίδης, τελείωσε την ομιλία του στη Βουλή, επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που θα αποφασίσει αν θα παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο κ. Παυλίδης στράφηκε κατά του ανακριτή κ. Ζαρβιτσιάνου, λέγοντας ότι υπερέβη νόμους και Σύνταγμα και εξέφρασε πικρία κι έκπληξη για την στάση της Δικαιοσύνης στην υπόθεσή του.

Αίσθηση προκάλεσε όταν κατήγγειλε ότι ο εφοπλιστής Φώτης Μανούσης πήρε τις άγονες γραμμές με «σαπάκια», όπως είπε χαρακτηριστικά, και όταν τον χαρακτήρισε ως «αναξιόπιστο και συκοφάντη».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του πρώην υπουργού Αιγαίου και βουλευτή της ΝΔ Α. Παυλίδη στη Βουλή.

Στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου ο εφοπλιστής Φώτης Μανούσης σε έντονο ύφος απάντησε σε όσα του προσάπτει ο πρώην υπουργός και επανέλαβε τις καταγγελίες του για χρηματισμό. Ο κ. Μανούσης αναφερόμενος σε όσα είπε ο κ. Παυλίδης στη Βουλή μίλησε για «λάσπη και ψέμματα».

Υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης Παυλίδη τάχθηκαν οι εισηγητές όλων ων κομμάτων. «Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στη σύσταση της επιτροπής», τόνισε και ο εισηγητής της πλειοψηφίας.

Το πόρισμα του εισαγγελέα

Σύμφωνα με το προανακριτικό πόρισμα του εισαγγελέα, υφίστανται ενδείξεις εμπλοκής του βουλευτή Δωδεκανήσου σε υπόθεση χρηματισμού συνεργατών του, με πιθανή συμμετοχή ή επίγνωση  στην ποινικά κολάσιμη αυτή πράξη. Ο εισαγγελέας αφήνει, μάλιστα, να εννοηθεί πως ο βουλευτής πιθανώς να έλαβε μέρος των χρημάτων αυτών προς εξόφληση ακινήτου ιδιοκτησίας της θυγατρός του. Στις καταγγελίες περί χρηματισμού προέβη ο εφοπλιστής Φώτης Μανούσης, ο οποίος και ενημέρωσε με δύο ιδιόχειρες επιστολές του, που απευθύνονταν στον πρωθυπουργό και που αποδεδειγμένα έφθασαν στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού φέρονται να έστειλαν τις επιστολές στον τότε υπουργό Αιγαίου, Αριστοτέλη Παυλίδη, ο οποίος και ενημέρωσε την εισαγγελική Αρχή. Έκτοτε, άρχισε το προανακριτικό έργο, το οποίο κατέληξε στη διατύπωση κατηγορίας κατά του συνεργάτη του κ. Παυλίδη, Παναγιώτη Ζαχαρίου, αλλά και τη μεταβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας, αφού προέκυψε ένδειξη για ποινική ευθύνη πολιτικού προσώπου, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ωστόσο, η απόφαση της Βουλής για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ελήφθη σε μία στιγμή που η κυβέρνηση αφενός διαθέτει μία ισχνότατη κυβερνητική πλειοψηφία των 151 βουλευτών, αλλά και κατά την περίοδο που η οικονομία της χώρας ασφυκτιά και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί τη λήψη σκληρών και μονίμων μέτρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο και όχι, όπως ήλπιζε το Μαξίμου, από τα μέσα Οκτωβρίου.

Σε αυτά τα πλαίσια, οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες εκτιμούν πως η υπόθεση Παυλίδη πιθανώς και να οδηγήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του επομένου διμήνου.

Τα σενάρια

Τα σενάρια είναι τρία και μόνον. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η διαδικασία του προανακριτικού έργου της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής οδηγεί την κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές εντός του Μαΐου, με πιθανή επαναληπτική προσφυγή στις κάλπες ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, με την ολοκλήρωση του προανακριτικού έργου και την ενδεχόμενη παραπομπή Παυλίδη, ο πρωθυπουργός αναγκάζεται να αποπέμψει το βουλευτή από τη Νέα Δημοκρατία, με αποτέλεσμα η κυβερνώσα παράταξη να συρρικνωθεί στους 150 βουλευτές και τότε να προκηρυχθούν εκλογές, που θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου.

Σύμφωνα με ένα τρίτο σενάριο, ο κ. Παυλίδης, κάποια στιγμή παραιτείται από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων και η κυβερνώσα παράταξη παραμένει με 151 βουλευτές, αλλά με ένα βαθύτατα πληγωμένο γόητρο.

Ο κ. Αριστοτέλης Παυλίδης φέρεται να μην ενδίδει, τουλάχιστον προς το παρόν, στις πιέσεις συναδέλφων του και ομοτράπεζών του βουλευτών, αλλά και του ιδίου του Μαξίμου και να επιμένει να μην παραιτείται.

Σε περίπτωση που επιλεγεί να προκηρυχθούν εκλογές πριν την ολοκλήρωση του προανακριτικού έργου της Βουλής, τότε η όποια ευθύνη του κ. Παυλίδη παραγράφεται, όπως παραγράφονται και τα αδικήματα συνεργατών και μελών της οικογενείας του.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εξέθετε ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αφού μία τέτοια ενέργεια θα εκλαμβάνετο ως συγκάλυψη και συνενοχή.

Από την άλλη, η προκήρυξη εκλογών μετά την απόφαση της Βουλής για παραπομπή Παυλίδη στο Ειδικό Δικαστήριο, θα έσυρε την κυβέρνηση σε μία προεκλογική εκστρατεία υπό τη σκιά της ενοχής ενός στελέχους της που κατηγορείται για χρηματισμό.

Αν, τέλος, η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένης και της ψήφου του κ. Παυλίδη, αποφανθεί πως ο βουλευτής είναι αθώος -παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις της Προανακριτικής Επιτροπής- τότε τα πράγματα θα ήταν ιδιαιτέρως αρνητικά για την κυβέρνηση, δεδομένης και της σημαντικής διαφοράς που καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

Ρεπορτάζ από το Περιστύλιο της Βουλής

«Καμιά φορά είναι ανάγκη και οι παρατάξεις να μπαίνουν σε περιπέτειες», φέρεται να είπε πριν από λίγο ο πρώην υπουργός  Αιγαίου σε βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, ο οποίος τον προέτρεψε να παραιτηθεί, ώστε να μη δημιουργήσει άλλα προβλήματα στην παράταξη.

Θα παραιτηθεί ή δε θα παραιτηθεί ο πρώην υπουργός Αιγαίου, Αριστοτέλης Παυλίδης; Το μάδημα της μαργαρίτας συνεχίζεται στους διαδρόμους της Βουλής και σ’ όλα τα πηγαδάκια είναι η κουβέντα που μονοπωλεί τα πάντα, λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Ο πρώην υπουργός Αιγαίου επέμενε μέχρι αργά ότι δεν πρόκειται να θυσιάσει ούτε λεπτό της κοινοβουλευτικής του καριέρας για όσα, ανυπόστατα, τον κατηγορεί ο εφοπλιστής Φώτης Μανούσης. Αυτό μπορεί και να ερμηνευτεί ως άρνησή του να καταθέσει τα όπλα.

«Το σπίτι της θυγατέρας μου το πήρα με τη βοήθεια του αδελφού μου που είναι δεκαετίες τώρα μετανάστης στη Νότιο Αφρική και μάλιστα οικονομικά εύπορος», είναι η απάντηση του πρώην υπουργού στα όσα ακούγονται περί χρηματισμού του στενού του συνεργάτη και κατ’ επέκταση του ιδίου.

Ο εφοπλιστής καταγγέλλει ότι ο πρώην υπουργός ζήτησε μέσω του διευθυντή του γραφείου του κάποια χρήματα για τα γεράματά του και για τη θυγατέρα του.

«Ο κύριος Παυλίδης έπρεπε από την αρχή να είχε παραιτηθεί. Από μόνος του και προ πολλού θα έπρεπε να είχε διευκολύνει την κυβέρνηση. Δείτε τι έγινε με το Βουλγαράκη και το Ρουσσόπουλο. Παραιτήθηκαν, όταν η ζημιά για την παράταξη είχε ήδη γίνει. Τι να το κάνω εγώ, αν στο τέλος ο Παυλίδης αποφασίσει να κατέβει από το βουλευτικό θώκο; Το θέμα είναι να το έχει πράξει πριν γίνει και άλλη ζημιά στην παράταξη.», είπε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

«Ελπίζουμε ότι ο Αριστοτέλης δε θα χτυπήσει απόψε το κεφάλι του στον τοίχο», διευκρίνισε ένα ακόμη στέλεχος, λόγια συνώνυμα μιας προαναγγελθείσας παραίτησης.

(Πρώτη καταχώρηση: 6 Απριλίου, 19:10)