Με μία άρνηση και πολλά επιθετικά ερωτήματα προς Βενιζέλο και Σαμαρά, ο Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση οικουμενικού χαρακτήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατόπιν τούτου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μεσημέρι του Σαββάτου. Αμέσως μετά, την Κυριακή ή πιθανότατα την Δευτέρα, ο κ. Κάρολος Παπούλιας θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία ύστατη, όπως προβλέπει το Σύνταγμα διερευνητικής προσπάθειας για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το χρονικό όριο αυτού του εγχειρήματος δεν ορίζεται επακριβώς από το Σύνταγμα. Το συγκεκριμένο άρθρο- παράγραφος προβλέπει πώς οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε ένα «εύλογο χρονικό διάστημα».

Εξερχόμενος της συνάντησης του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφείς τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να συμμετέχει σε κυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος είναι ότι μία τέτοια κυβέρνηση, θα ακολουθήσει κατά γράμμα τις επιταγές του Μνημονίου και της δανειακής συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στάση του Αλέξη Τσίπρα ήταν άλλωστε αναμενόμενη μετά και τις δηλώσεις του την Πέμπτη, με τις οποίες επί της ουσίας έκοβε κάθε γέφυρα ως προς ένα οικουμενικό σχήμα το οποίο είχε προτείνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή η Κουμουνδούρου εξαπέλυσε μύδρους κατά της Δημοκρατικής Αριστεράς. Την Παρασκευή και μετά την συνάντηση Βενιζέλου- Σαμαρά, ο πρόεδρος της ΝΔ «έδειξε» τον ΣΥΡΙΖΑ ως βασικό υπαίτιο για το αδιέξοδο που διαφαίνεται στον σχηματισμό κυβέρνησης.
Παράλληλα, όλα σχεδόν τα δυτικά ΜΜΕ καθώς και οι εξειδικευμένες εκδόσεις, όπως ο βρετανικός «Εκόνομιστ» επαναλάμβαναν μονότονα ότι η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών της εξόδου της από το ευρώ.

Το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα επιδείνωσε την κατάσταση που επικρατεί στις διεθνείς χρηματαγορές με το ελληνικό Χρηματιστήριο να σημειώνει μεγάλες απώλειες για πολλοστή φορά αυτήν την εβδομάδα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να βρίσκονται στο κόκκινο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε πώς θα μεταβεί το Σάββατο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να καταθέσει την εντολή του και πώς θα επενδύσει πλέον στην 4η φάση της διερευνητικής διαδικασίας υπό τον κ. Κάρολο Παπούλια.

Από τον τρόπο με τον οποίο εκφράστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δημιουργείται η εντύπωση πώς ακόμη και την ύστατη στιγμή ενδεχομένως να υπάρξει υπό καθεστώς πιέσεων βεβαίως, κάποια πιθανότητα για σχηματισμό κυβέρνησης οικουμενικού ή «συγκυβερνητικού» χαρακτήρα.

Οι αντιδράσεις στις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα

«Στην πιο κρίσιμη στιγμή, ο κ. Τσίπρας τορπιλίζει κάθε δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης και οδηγεί τη χώρα σε ακυβερνησία» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, ως μια πρώτη αντίδραση στη στάση του Αλέξη Τσίπρα.

«Η σταθερότητα των θέσεων της ΔΗΜΑΡ είναι δεδομένη και διαχρονική», είναι η απάντηση της Δημοκρατικής Αριστεράς στην ελπίδα που εξέφρασε ο κ. Τσίπρας να μείνει ο κ. Κουβέλης σταθερός στη θέση του και να μην συμμετάσχει σε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Εάν ο κ. Τσίπρας θέλει να «αγωνιά» για την δεδομένη σταθερότητα της ΔΗΜΑΡ και του προέδρου της Φώτη Κουβέλη είναι δικό του πρόβλημα και επικοινωνιακή του αγωνία, αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ και καταλήγει: «Με επικοινωνιακά τερτίπια δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέταξε την δυνατότητα να υπάρξει κυβέρνηση της αριστεράς».

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα:

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης