Η SAWA (Ένωση Ζωοφίλων Θήρας) συμβουλεύει εσάς που επιθυμείτε να υιοθετήσετε έναν σκύλο:

Πριν βάλετε έναν σκύλο στη ζωή σας πρέπει να γνωρίζετε κάποια πράγματα. Τα κουτάβια είναι μωρά ζώα ακριβώς όπως τα μωρά είναι μωρά άνθρωποι. Αν και με μια ματιά μας φαίνονται πολύ χαριτωμένα, διαθέτουν μια μεγάλη γκάμα προβλεπόμενων συμπεριφορών και σταδίων ανάπτυξης που περιλαμβάνουν:

-Ανεξέλικτη διενέργεια της τουαλέτας τους οπουδήποτε στο σπίτι ή τον κήπο σας μέχρι να φτάσουν στην ηλικία που να μπορούν αν ελέγξουν την κύστη και τα έντερά τους.

-Ανεξέλικτο μάσημα. Που μπορεί να περιλαμβάνει πολύτιμα ή επικίνδυνα αντικείμενα αλλά και τα έπιπλά σας. Whining and crying very loudly often at night when you want to sleep

-Ανεξέλικτο δάγκωμα φίλων και μελών της οικογενείας.

-Τα περισσότερα θηλυκά σκυλιά φτάνουν στην σεξουαλική ωρίμανσης, ζευγαρώνουν και κυοφορούν στη ηλικία των περίπου 7 μηνών.

-Εκ τότε, συνεχίζουν να έχουν οίστρο, να κυοφορούν και να παράγουν κουτάβια κάθε 6 μήνες, συνήθως για το υπόλοιπο της ζωής τους.

-Μερικά θηλυκά σκυλιά μπορούν να γεννήσουν και ως 12 κουτάβια την φορά.

-Τα κουτάβια αυτά πρέπει να εμβολιάζονται και να λαμβάνουν αγωγή για εσωτερικά και εξωτερικά παράσιτα σε τακτική βάση από την ηλικία του πρώτου μήνα και για την υπόλοιπη ενήλικη ζωή τους.

-Τα κουτάβια με μακρύ τρίχωμα συνήθως απαιτούν καθημερινό βούρτσισμα και/ή κούρεμα σε κτηνίατρο ή κατάστημα ζώων για την υπόλοιπη ζωή τους σε τακτά διαστήματα.

-Βάσει του Νόμου 3170/2003 κάθε ιδιοκτήτης σκύλου ή κουταβιού οφείλει να του τοποθετήσει το ειδικό microchip σήμανσης.

Πριν αποφασίσετε να γίνετε ιδιόκτητης σκύλου έχετε μελετήσει πως θα αντιμετωπίσετε αυτά τα θέματα;

-Διαθέτετε τον χρόνο και την ενέργεια να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας για το που θα πηγαίνει στην τουαλέτα, τί μπορεί να μασήσει, πότε δεν πρέπει να γαυγίζει και να κλαίει πόσο σκληρά και πότε μπορεί να δαγκώσει και πού μπορεί να σκάψει;

-Γνωρίζετε πώς να ελέγξετε τον κύκλο αναπαραγωγής της σκύλας σας προκειμένου να μην γεννάει συνεχώς κουτάβια;

-Έχετε την οικονομική δυνατότητα να τοποθετήσετε microchip, να εμβολιάζετε ,να ταΐζετε και να φροντίζετε όπως πρέπει έναν σκύλο;

-Εάν ΌΧΙ, τότε οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα σας αρέσει η συμπεριφορά του σκύλου που θα γίνει το κουτάβι σας όταν μεγαλώσει. Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τον σκύλο αυτόν σε μια ανέλπιστη, περίπλοκη, λυπηρή και σύντομη ζωή ως αδέσποτο ή σε μια ανέλπιστη, περίπλοκη, λυπηρή και ανάξια ζωή σε μόνιμο περιορισμό. Οι εγκαταλελειμμένοι σκύλοι στη Ελλάδα πέφτουν συχνά θύματα τροχαίων, δηλητηριάζονται ή σκοτώνονται. Συχνά πεθαίνουν έναν αργό και επώδυνο θάνατο στην απομόνωση. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί περισσότεροι σκύλοι από τα διαθέσιμα για αυτούς σπίτια στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό για αυτό μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν ονειρικά σπίτια διαθέσιμα για τον σκύλο σας σε περίπτωση που δεν τον θέλετε πια.

Γνωρίζετε τα όρια σας! Το να ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ εξαρχής σκύλο είναι πολύ καλύτερο από το να είσαστε κακός ιδιοκτήτης ή να εγκαταλείψετε τον σκύλο σας. Για περισσότερες πληροφορίες ελάτε σε επαφή με την Ένωση Ζωοφίλων Θήρας ή την Περιβαλλοντική Διεύθυνση του Δήμου Θήρας στο 22860-25847.

Σημειώνεται ότι η Ένωση Ζωοφίλων Θήρας είναι μία μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1993 από δραστήριους και αφοσιωμένους φιλόζωους του νησιού. Σκοπός της Ένωσης είναι η προστασία των ζώων της Σαντορίνης- από αδέσποτους σκύλους και γάτες μέχρι εγκαταλελειμμένα γαϊδουράκια και μουλάρια- η φροντίδα για την ευημερία τους και η προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Αρωγός της Ένωσης είναι ο δήμος Σαντορίνης.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά