Μπορεί να έχεις δει τη γάτα σου να γλύφει το ποτήρι με το γάλα που βρήκε πάνω στο τραπέζι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι της κάνει καλό, και πρέπει να το αποφύγει.

Σύμφωνα με την People’s Dispensary for Sick Animals, οι περισσότερες γάτες μεγαλώνοντας αποκτούν δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτό σημαίνει ότι το έντερό τους δεν παράγει λακτάση (το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη), με αποτέλεσμα η κατανάλωση γάλακτος να τους κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Μπορεί, δηλαδή, να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα και να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως διάρροια, έμετο, φούσκωμα κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυστυχώς, ούτε τα γάλατα βρόμης, σόγιας, αμυγδάλου, καρύδας δεν είναι καλή ιδέα. Μερικά από αυτά μπορεί να έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος ή σάκχαρα.

Μπορεί να περιέχουν έλαια ή συντηρητικά που οι γάτες δεν μπορούν να χωνέψουν ή που υπάρχει ενδεχόμενο να οδηγήσουν σε γαστρεντερικές διαταραχές. Μπορεί, επίσης, να περιέχουν αλάτι, κάτι που επιβαρύνει την υγεία μιας γάτας, η οποία είναι επιρρεπής σε υπέρταση ή νεφρική νόσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και κάποιες γάτες δεν έχουν δυσανεξία, δεν υπάρχει λόγος να το ρισκάρεις. Με άλλα λόγια, μην δώσεις αγελαδινό γάλα στο ζωάκι σου. Μια καλή τροφή και άφθονο καθαρό νερό θα καλύψουν τις ανάγκες της.

Με τα νεογέννητα τι γίνεται;

Το κατάλληλο γάλα για τα γατάκια είναι αυτό της μητέρας τους, όχι κάποιου άλλου είδους. Έτσι, μέχρι να απογαλακτιστούν πλήρως, σε ηλικία μερικών μηνών, το μητρικό γάλα είναι αυτό που καταναλώνουν. Αν χρειάζεται να τα ταΐσεις με το χέρι (στην περίπτωση π.χ. που τα βρήκες στον δρόμο), θα πρέπει να τους δώσεις ειδικό υποκατάστατο γάλακτος για γατάκια, το οποίο θα καλύπτει τις διατροφικές τους απαιτήσεις και όχι κάποιο άλλο είδος γάλακτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: govastiletto.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης