Στο τέλος της πέμπτης εβδομάδας αρχίστε να χωρίζετε τη μητέρα από τα κουτάβια για όλο και μεγαλύτερες περιόδους και αντικαταστήστε σιγά- σιγά το θηλασμό με τεχνητά γάλατα που θα δίνετε στα κουτάβια σε κούπα ή μπιμπερό.

Στο τέλος της 6ης βδομάδας αρχίστε τα γεύματα με γαλακτώδη άλευρα, σούπες δημητριακά και κιμά ανακατεμένα με λιωμένα λαχανικά.

Γύρω στην 7η ή την 8η βδομάδα σταματήστε τελείως το θηλασμό και δώστε στη μητέρα ένα καθαρτικό (ρετσινόλαδο: μια κουταλιά του καφέ στις μικρές ράτσες, δυο ή τρεις κουταλιές της σούπας στις μεγάλες ράτσες).

Τοποθετήστε στους μαστούς μια αλοιφή από κάμφορα ή και σκεπάστε τους με μια κομπρέσα. Μετά την 8η βδομάδα το σκυλάκι θα σταμάτημα θηλασμός κουταβιούτρέφεται με πέντε γεύματα από τα τρία θα αποτελούνται από το γαλακτώδες μίγμα που περιγράψαμε παραπάνω και τα δυο από κρέας, ψάρι, λαχανικά και δημητριακά. Το κουτάβι έχει αποκοπεί.

Η περίοδος της αποκοπής είναι πολύ σημαντική, γιατί απ’ αυτήν εξαρτιούνται συχνά η καλή υγεία ή οι αρρώστιες της νεανικής ηλικίας του κουταβιού. Ένα άσχημα αποκομμένο κουτάβι, στο οποίο δώσαμε πολύ νωρίς τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και κρέας, θα παρουσιάσει σύντομα πεπτικές διαταραχές. Ένα κουτάβι που αποκόπηκε πολύ αργά μπορεί να παρουσιάσει αναιμία, γιατί το γάλα δεν περιέχει παρά ελάχιστο σίδηρο. Το κουτάβι έρχεται στον κόσμο έχοντας στο συκώτι του μια ποσότητα σιδήρου που αρκεί για 7- 8 βδομάδες αλλά όχι περισσότερο. Μόνο μετά την αποκοπή μπορείτε να δώσετε τα κουτάβια στους φίλους ή στους αγοραστές.

Περισσότερα στο govastileto.gr