Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απορροφούμενη δόση είναι τόσο χαμηλή, που είναι σχεδόν απίθανο οι προσβεβλημένες γάτες να υποστούν σοβαρές συνέπειες.
Ωστόσο, είναι συχνό το φαινόμενο οι γάτες να πεθαίνουν λόγω σοβαρής δηλητηρίασης. Σε γενικές γραμμές ισχύουν τα εξής: Όσο πιο γρήγορα επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας για να ξεκινήσει η θεραπεία της γατούλας σας, τόσο καλύτερη θα είναι η πρόγνωση!
Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με το συγκεκριμένο δηλητήριο. Οι τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν:
Γαστρεντερικά συμπτώματα όπως σάλια, έλλειψη όρεξης, εμετός και διάρροια.
Νευρολογικά σημάδια, όπως απόκρυψη, διέγερση, έλλειψη συντονισμού, τρόμος, επιληπτικές κρίσεις, λήθαργος ή κώμα
Αναπνευστικά συμπτώματα όπως βήχας, φτέρνισμα ή δυσκολία στην αναπνοή
Δερματικά συμπτώματα, όπως ερυθρότητα, φλεγμονή και πρήξιμο
Ηπατική ανεπάρκεια που προκαλεί έλλειψη όρεξης, εμετό, αφυδάτωση, ίκτερο, διάρροια και απώλεια βάρους
Νεφρική ανεπάρκεια που μπορεί να εκδηλωθεί με έλλειψη όρεξης, εμετό, κακοσμία του στόματος (κακή αναπνοή), αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και ούρηση, μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ και ούρηση και απώλεια βάρους
Ορισμένες τοξίνες δρουν σε περισσότερα από ένα συστήματα του σώματος και μπορούν να προκαλέσουν οποιονδήποτε συνδυασμό των παραπάνω συμπτωμάτων.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις δηλητηρίασης θα προκαλέσουν οξέα (ξαφνικά) προβλήματα, μπορεί επίσης να προκύψει χρόνια, καθυστερημένη δηλητηρίαση (αν και πιο σπάνια). Η χρόνια έκθεση σε τοξίνες μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί.
Πηγή: govastiletto.gr