Η περιποίηση του κατοικιδίου μας είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία για την υγεία του δέρματος και της τρίχας του, τα διατηρεί καθαρά και βοηθάει στην καταπολέμηση των παρασίτων και της φαγούρας.
Πριν ξεκινήσουμε τη ρουτίνα μπάνιου με το κατοικίδιό μας, είναι σημαντικό να έχει αναπτυχθεί εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Το κατοικίδιό μας πρέπει να αισθάνεται ασφάλεια. Η διαμόρφωση μιας νέας ρουτίνας απαιτεί υπομονή. Μην απογοητεύεστε αν δεν πάνε όλα ιδανικά από το πρώτο μπάνιο. Το σημαντικότερο είναι να αναπτύξουμε μια σταθερή ρουτίνα μπάνιου με την οποία το κατοικίδιό μας θα εξοικειωθεί σταδιακά.
Πριν μπούμε στη διαδικασία, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη συχνότητα με την οποία πρέπει να κάνουμε μπάνιο το κατοικίδιό μας.
Πότε κάνω μπάνιο το κατοικίδιό μου;
Η συχνότητα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το είδος της γούνας, το μέγεθος του κατοικιδίου αλλά και την καθημερινότητά του.
Ο κτηνίατρός θα μπορούσε να μας συμβουλέψει βάσει της ράτσας και των πιθανών ιδιαίτερων αναγκών του, αλλά μερικοί γενικοί κανόνες είναι οι εξής:
Για τα περισσότερα σκυλιά 1 με 2 φορές το μήνα είναι αρκετό (κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ίσως χρειάζεται συχνότερα καθώς οι αγαπημένοι τετράποδοι φίλοι μας ζεσταίνονται περισσότερο και περνούν περισσότερη ώρα σε εξωτερικούς χώρους).
Ράτσες με πιο λιπαρό τρίχωμα ή έντονη δυσοσμία ίσως χρειάζονται συχνότερα από 1 με 2 φορές το μήνα.
Φυσικά αν στο σκύλο σας αρέσει το κολύμπι, βουτάει στις λάσπες ή μένετε στην εξοχή και κυλιέται στο χώμα τότε ίσως το πρόγραμμα απαιτεί προσαρμογή στη συχνότητα. Εμπιστευτείτε τη μύτη σας, αν τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα τότε ανοίξτε τη βρύση!
Τέλος αποφεύγουμε το μπάνιο για κάποιες μέρες μετά από εμβολιασμό ή κατόπιν εφαρμογής αντιπαρασιτικών σκευασμάτων (αμπούλες, κολάρα).
Πού μπορώ να κάνω μπάνιο το κατοικίδιό μου
Ιδανικό μέρος είναι η μπανιέρα ή η ντουζιέρα μας, έχοντας οπωσδήποτε φροντίσει να υπάρχει αντιολισθητικό χαλάκι. Ένα κομμάτι τούλι ή αποστραγγιστήρας βοηθάει να αποφύγουμε να βουλώσει το σιφόνι από τις τρίχες.
Το καλοκαίρι μπορούμε να κάνουμε μπάνιο το σκύλο μας στον κήπο, αλλά να θυμάστε ότι στους τετράποδους φίλους μας – όπως και σε εμάς – δεν αρέσει να κρυώνουν και πολλά σκυλιά στρεσάρονται στη θέα του λάστιχου όπου δεν ρυθμίζεται η θερμοκρασία και δεν υπάρχει έλεγχος της πίεσης και του όγκου του νερού.
Προετοιμασία
Ανταμείβουμε το κατοικίδιό μας δίνοντάς του τις αγαπημένες του λιχουδιές πριν και μετά τη ρουτίνα.
Προετοιμάζουμε το χώρο και συγκεντρώνουμε τα απαραίτητα εργαλεία και αξεσουάρ από πριν:
−Βούρτσα
−Σαμπουάν
−Πετσέτες
−Πιστολάκι
Προσοχή: Δεν καθαρίζουμε ποτέ με νερό το εσωτερικό των αυτιών και προσέχουμε τη φορά του νερού ούτως ώστε να αποφύγουμε να μπει νερό κατά λάθος. Αν το κατοικίδιό μας έχει μακριά αυτιά τα κρατάμε απαλά προς τα κάτω. Το νερό μέσα στο αυτί, εκτός από ότι είναι εξαιρετικά ενοχλητικό, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Εάν δεν νιώθουμε σίγουροι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο βαμβακερό ύφασμα που δεν αφήνει χνούδι -όχι σκέτο βαμβάκι- για να καλύψουμε το άνοιγμα των αυτιών πριν ξεκινήσουμε (δεν τοποθετούμε το ύφασμα ποτέ βαθιά στο κανάλι του αυτιού). Δεν ξεχνάμε να αφαιρέσουμε το ύφασμα όταν τελειώσει το μπάνιο.
Προσπαθούμε να εντοπίσουμε έγκαιρα τυχόν ευαισθησίες του και κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις άμεσα. Βλέπουμε αν υπάρχουν σημεία του σώματος στα οποία ενοχλείται/πονάει, ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία του νερού ή αν αισθάνεται νευρικότητα σε συγκεκριμένα αξεσουάρ.
Τέλος καλό θα ήταν να “χτενίσουμε” απαλά με ήρεμες κινήσεις με τα χέρια μας το τρίχωμά τους χρησιμοποιώντας το μαλακό μέρος των δακτύλων μας για να εντοπίσουμε τυχόν ανωμαλίες στο δέρμα, ξηροδερμία η ξένα σώματα.
Το δέρμα των σκυλιών είναι διαφορετικό από την ανθρώπινη επιδερμίδα και μια φαινομενικά καλή θερμοκρασία του νερού για εμάς μπορεί για εκείνα να είναι υπερβολικά ζεστή. Δοκιμάζουμε λοιπόν τη θερμοκρασία του νερού στο εσωτερικό μέρος του καρπού μας πριν αρχίσουμε να βρέχουμε το κατοικίδιό μας. Το χλιαρό νερό είναι το ιδανικό.
Το μπάνιο
Χρησιμοποιούμε πάντα ειδικά σαμπουάν για κατοικίδια. Τα καθαριστικά προϊόντα σχεδιασμένα για ανθρώπους δεν είναι κατάλληλα για τα κατοικίδιά μας.
Πώς εφαρμόζουμε το σαμπουάν
Διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης στη συσκευασία για την απαιτούμενη αραίωση του προϊόντος. Βάζουμε επαρκή ποσότητα στα χέρια μας και στη συνέχεια απλώνουμε με ήρεμες κινήσεις χρησιμοποιώντας το μαλακό μέρος των δακτύλων μας (όχι τα νύχια). Με απαλές κινήσεις μασάζ σαπουνίζουμε καλά όλο το σώμα (όχι το πρόσωπο). Επαναλαμβάνουμε αν χρειαστεί για καλύτερη καθαριότητα.
Χρήση Μαλακτικής
Καλό είναι αφού ξεπλύνουμε το σαμπουάν να βάλουμε κάποια μαλακτική για να διατηρήσουμε ενυδατωμένο το δέρμα και για να συντηρήσουμε τον καλλωπισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Δώστε μεγάλη βαρύτητα στο σωστό ξέπλυμα
Είναι πολύ σημαντικό να ξεπλύνουμε πάρα πολύ καλά το κατοικίδιό μας και να μην αφήσουμε υπολείμματα σαπουνιού. Αν δούμε ότι το κατοικίδιό μας ξύνεται έντονα μετά το μπάνιο τότε ίσως να είναι ένδειξη ότι δεν το ξεπλύναμε καλά. Τελειώνουμε το μπάνιο όταν βλέπουμε καθαρό νερό χωρίς αφρούς και σαπουνάδες να πέφτει από το κατοικίδιό μας.
Στεγνώνουμε πολύ καλά
Αφαιρούμε όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία με πετσέτα και τέλος στεγνώνουμε καλά με πιστολάκι. Προσοχή, δεν χρησιμοποιούμε την υψηλή θερμοκρασία και δεν έχουμε το πιστολάκι πολύ κοντά στο τρίχωμα του σκύλου. Χρησιμοποιούμε τη μεσαία κλίμακα θερμοκρασίας στο πιστολάκι και στεγνώνουμε με προσοχή όλο το σώμα δίνοντας έμφαση στις πτυχώσεις.
Βουρτσίζουμε προσεκτικά
Τέλος βουρτσίζουμε το κατοικίδιό μας χρησιμοποιώντας ιδανικά κάποιο ειδικό σπρέι τριχώματος που σε συνδυασμό με το κατάλληλο αξεσουάρ (βούρτσα, χτένα) θα μπορέσουμε εύκολα και ανώδυνα να αφαιρέσουμε και τις τελευταίες ελεύθερες τρίχες/κόμπους και είμαστε έτοιμοι για αγκαλιές!
Δεν ξεχνάμε να μιλάμε στο κατοικίδιό μας με ήρεμο και χαλαρό τόνο, το σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε το μπάνιο σε μια ακόμη στιγμή διασκέδασης και αλληλεπίδρασης με το κατοικίδιό μας!