Ένα ακόμα καλοκαίρι πέρασε και ο απολογισμός είναι θετικός για τη μεγάλη πρόκληση της προστασίας της Caretta caretta και της πολύτιμης περιοχής των Σεκανίων στον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Φέτος ήταν μια χρονιά-ρεκόρ, με 658 φωλιές χελωνών, σε σχέση με 407 την περσινή περίοδο.
H WWF εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Η σημαντική αύξηση των φωλιών δεν μας καθησυχάζει, καθώς οι κίνδυνοι παραμένουν πολλοί, αλλά σίγουρα μας δίνει μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον αυτού του τόσο απειλούμενου αλλά και εμβληματικού είδους.
Τα 550 μέτρα αμμουδιάς των Σεκανίων είναι η παραλία με τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε φωλιές παγκοσμίως, αποτελώντας έναν παράδεισο σε ολόκληρη της Μεσόγειο για τις χελώνες.
Στην προσπάθειά μας να βελτιώσουμε τις συνθήκες φωλεοποίησης της χελώνας, φέτος προχωρήσαμε στη φύλαξη της περιοχής σε όλη τη διάρκεια της περιόδου ωοτοκίας.Οι δύο φύλακες, ο Διονύσης και ο Μιχάλης, για 123 ημέρες πραγματοποίησαν πρόγραμμα πυροφύλαξης, ενώ παράλληλα παρατήρησαν επισταμένα τη συμπεριφορά των γλάρων, του κυριότερου θηρευτή των μικρών χελωνών που βγαίνουν από τις φωλιές.
Εισβολείς και εξ’ουρανού
Ως άγρυπνοι φρουροί της Caretta caretta, η καθημερινή παρουσία τους στα Σεκάνια, η επιτήρηση για επισκέπτες στην περιοχή απολύτου προστασίας, καθώς και η επόπτευση για αποτροπή κάθε κίνδυνου εκδήλωσης πυρκαγιάς ήταν οι φετινές προκλήσεις για τους φύλακές μας, που κατέγραψαν πολλά και διαφορετικά περιστατικά στα βιβλία συμβάντων. Αυτό που κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν η προσέγγιση της περιοχής δια αέρος με παραπέντε! Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο φύλακας: «Είχα συνηθίσει να ελέγχω την περιοχή για πρόσβαση επισκεπτών από τη θάλασσα ή από την ξηρά, αλλά από τον αέρα δεν το περίμενα! Ήταν κάτι διαφορετικό και έδωσε μια άλλη διάσταση στην καθημερινότητα!».
Τέλος της σεζόν και προετοιμασία για την επόμενη
Πριν τη λήξη του προγράμματος, τα φυλάκια συντηρήθηκαν, ο φορητός εξοπλισμός μεταφέρθηκε προς αποθήκευση και το χειμερινό πρόγραμμα επιτήρησης των Σεκανίων ξεκίνησε. Παράλληλα, ο προγραμματισμός των δράσεών μας για τη βελτίωση των μέτρων προστασίας από ενδεχόμενες φωτιές, την πρόληψη τους, καθώς και την εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων, ως συνέχεια ειδικής μελέτης που ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, βρίσκεται σε εξέλιξη. Με δυναμικές ενέργειες θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε διαχρονικά την αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων φύλαξης και πυροπροστασίας, καθώς και τον περιορισμό φαινομένων διάβρωσης. Βασικοί συνοδοιπόροι σε αυτήν την προσπάθεια είναι το ΕΘΠΖ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις.Ήδη μετράμε αντίστροφα για το Μάιο 2017 και την έναρξη της επόμενης περιόδου ωοτοκίας!