Ιρανοί ιατροί τοποθέτησαν οδοντιατρικό αμάλγαμα χρυσού στα κατεστραμμένα δόντια μίας λεοπάρδαλης, σε μία πρωτοφανή επέμβαση για την ασιατική χώρα.

Η περσική λεοπάρδαλη ή αλλιώς λεοπάρδαλη του Καυκάσου αποτελεί το μεγαλύτερο είδος λεοπάρδαλης στον πλανήτη, ενώ εκτιμάται πως από τις 870-1.290 που απομένουν στον κόσμο, περίπου οι 550-850 ζουν στο Ιράν.

Η καινοτόμος επέμβαση πραγματοποιήθηκε στα δόντια μιας αρσενικής λεοπάρδαλης με το όνομα Ρίκα. Η μητέρα του Ρίκα σκοτώθηκε από λαθροκυνηγούς όταν αυτός ήταν λίγων μηνών, και από τότε φιλοξενείται στο Μουσείο Νταραμπάντ και τον ζωολογικό κήπο της Τεχεράνης.

Ο Ρίκα υπέφερε από πόνο και πύον εξαιτίας μίας μόλυνσης στους κάτω κυνόδοντές του. Η μόλυνση είχε επεκταθεί στο σαγόνι του και έπρεπε να αντιμετωπιστεί εγκαίρως, προτού θέσει απειλή για τη ζωή του.

Η χώρα δε διέθετε κάποιον ειδικό οδοντίατρο ζώων, έτσι ο υπεύθυνος του ζωολογικού κήπου Ιμάν Μεμαριάν στρατολόγησε μία ομάδα οδοντιάτρων και κτηνιάτρων για να πραγματοποιήσουν την επέμβαση.

Αφού ο Μεμαριάν μετέφερε τη ναρκωμένη λεοπάρδαλη με το ίδιο του το αυτοκίνητο στο ιατρικό κέντρο, η ομάδα των ιατρών Μολαζέμ, Ομιντβάρι και Γκαζαλέχ πραγματοποίησε την επέμβαση. Μετά την απονεύρωση των μολυσμένων δοντιών, τοποθετήθηκε αμάλγαμα χρυσού πάνω στους κυνόδοντες, ενώ το επίπεδο αναισθησίας του Ρίκα παρακολουθούταν στενά.

Όταν συνήλθε από την επέμβαση η λεοπάρδαλη δεν επέτρεπε να την πλησιάσουν ούτε πίσω από το φράχτη, όπως έκανε στο παρελθόν, έτσι η ιατρική ομάδα αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ένα είδος ειδικού πνευματικού σωλήνα για να της χορηγήσει εκ νέου αναισθητικό και να τη μεταφέρει πίσω στο ζωολογικό κήπο.

Δέκα ημέρες μετά την επέμβαση, οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου ανακοίνωσαν πως ο Ρίκα χαίρει άκρας υγείας και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν την ίδια επέμβαση στο μέλλον για τους άνω κυνόδοντές του.