Συνεχίζει με επιτυχία τις περιβαλλοντικές του δράσεις το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ). Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, το Κέντρο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και πολλούς κοινωνικούς φορείς, ξεκίνησε από τον Μάιο σημαντικές ενημερωτικές εκδηλώσεις στο Κέντρο της Αθήνας. Οι εκδηλώσεις αυτές ολοκληρώνονται αυτό το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Ιουνίου, με νέες δράσεις.
Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εκδηλώσεων, εκατοντάδες πολίτες, μικροί και μεγάλοι, ενημερώθηκαν στα περίπτερα του ΠΑΚΟΕ, ενώ είχαν και την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες. Ο πρόεδρος του Κέντρου, καθηγητής Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από την προσέλευση του κόσμου, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε πως θα ακολουθήσουν ακόμη μεγαλύτερες εκδηλώσεις.
Η προσοχή τώρα στρέφεται στη μεγάλη έρευνα η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί και αφορά στην ποιότητα των νερών κολύμβησης σε πολλές παραλίες της Αττικής.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων 4 και 5 Ιουνίου
Εκδηλώσεις του ΠΑΚΟΕ στην Πλατεία Κλαυθμώνος από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
Περίπτερο 1:Γραμματεία εκδηλώσεων και έκθεση φωτογραφίας από την ιστορία του ΠΑΚΟΕ με πρωτοσέλιδα της εφημερίδας του.
Περίπτερο 2: Παρτέρια για να φυτεύσουν διάφορα φυτά οι μικροί μας φίλοι . Δρώμενα για παιδιά κατασκευές παιχνίδι και προβληματισμοί για την καθημερινότητα των μικρών μας φίλων.
Περίπτερο 3:Εργαστήριο αναλύσεων για μικρόβια σε νερά (θαλάσσιο, πόσιμο κ.λ.π.) ώστε οι μικροί και μεγάλοι μας φίλοι να μάθουν την διαδικασία των αναλύσεων.
Το ωράριο λειτουργίας των περιπτέρων θα είναι 10:00-14:00 και 17:00-20:00.
Η δράση του ΠΑ.Κ.Ο.Ε.
Στις 16 Ιουνίου κλείνουν τριάντα εφτά (37) χρόνια λειτουργίας του «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ».
Το ΠΑΚΟΕ ξεκίνησε το 1979 µε τα ερευνητικά του προγράµµατα δίνοντας µέσα από τον Τύπο συνεχώς στο λαό αποτελέσµατα ερευνών, γιατί πίστευε και πιστεύει ότι έρευνες που δεν δίνονται στο λαό για την ενηµέρωσή του δεν βοηθούν την κοινωνική πρόοδο, αλλά δηµιουργούν τέλµα στην ποιότητα ζωής και µακροπρόθεσµα αποτελούν τροχοπέδη για την ευηµερία του λαού.
∆υστυχώς το ΠΑΚΟΕ ήταν ο πρώτος φορέας που, δηµόσια και µε δικά του στοιχεία, µίλησε για το φωτοχηµικό νέφος της Αθήνας (1979) που το αγνοούσαν τελείως.
Από την ίδρυσή του ως σήµερα, το ΠΑΚΟΕ έχει οργανώσει και παρευρεθεί σε δεκάδες δηµόσιες εκδηλώσεις, έχει συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές διαµαρτυρίας για το φωτοχηµικό µανιτάρι και συγχρόνως, έδωσε πολλές δικαστικές µάχες για την υπεράσπιση του δικαιώµατος της προφύλαξης της υγείας των πολιτών των µεγάλων µας πόλεων.
Με τις επεµβάσεις, τις πιέσεις και τις έγκυρες ανακοινώσεις του ΠΑΚΟΕ προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις, διαφύλαξε και προασπίστηκε την ποιότητα ζωής των Ελλήνων και έτρεψε πολλές φορές τον ρου των γεγονότων από τις ζηµιογόνες αποφάσεις σε βάρος του φυσικού µας περιβάλλοντος.
Οι ερευνητικές δραστηριότητες του ανέρχονται σε πολλές δεκάδες, εκ των οποίων κυριότερες κατά κατηγορίες και τόπο είναι:
ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ
1. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
Στις περιοχές: Πειραιά, ∆ραπετσώνα, Νίκαια, Μαρκόπουλο Αττικής, Άγιοι Ανάργυροι, Ρέντης, Νέα Ιωνία, Χαλάνδρι, Βόλος, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Εύοσµος, Κέρκυρα, Κερατσίνι, Μοσχάτο, Ταύρος, Χολαργός, Πτολεµαΐδα, Μεγαλόπολη, Κρυονέρι, Άµφισσα, Μήλος, Ολυµπιάδα Χαλκιδικής, ενώ καθηµερινά σε σηµεία της Αθήνας και του Πειραιά κάνει µετρήσεις για τη συχνότητα εµφάνισης του φωτοχηµικού και όχι µόνο νέφους και και το ύψος συγκέντρωσης των βασικών ρυπαντών.
2. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ
Για τριάντα έξι (36) συνεχή καλοκαίρια, µετρήσεις σε ολόκληρο το Σαρωνικό, Κορινθιακό και Ευβοϊκό.
► Σε όλες τις πόλεις της Κρήτης.
► Στη Μυτιλήνη στον κόλπο της Γέρας.
► Στον Πατραϊκό, Παγασητικό και Μαλιακό κόλπο.
► Στον κόλπο Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Αστακού, Νάξου, Ολυµπιάδας Χαλκιδικής, Μήλου, Ζακύνθου κ.λπ.
3. ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
Πειραιάς (για την επίδραση της ρύπανσης στη θνησιµότητα των κατοίκων).
Νίκαια και Κερατσίνι (σε 200 παιδιά για συγκεντρώσεις µολύβδου στο αίµα και ηπατίτιδα).
Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας ( σε 75 παιδιά, γενικές αιµατολογικές εξετάσεις, ηπατικές δοκιµασίες και συγκεντρώσεις µολύβδου στο αίµα).
Ταύρος (σε 50 παιδιά, γενικές αιµατολογικές εξετάσεις για µόλυβδο).
4. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
► Μύτικας, χοιροστάσιο Βέρρη.
► Κύµη, χοιροστάσιο «Πλατάνας» Ευβοίας.
► Μαραθώνας, χοιροστάσιο « Μαραθώνα».
► Μυτιλήνη, βυρσοδεψείο Σουρλάγκα.
► Άγιοι Θεόδωροι, ∆ιυλιστήρια Βαρδινογιάννη.
► Ελευσίνα, ΕΣΧΑ, ∆ιυλιστήρια ΠΕΤΡΟΛΑ.
► Αθήνα, βιοµηχανία SOFTEX, ΕΛΣΑ.
► Μήλος, ∆ΕΗ.
► Ολυµπιάδα Χαλκιδικής, βιοµηχανία Χρυσού.
► Ρεβυθούσα Μέγαρα, υγροποιηµένο φυσικό αέριο.
► Μαρκόπουλο Αττικής (Λατοµείο)
► ΑΓΕΤ Βόλος- Μηλάκι Εύβοιας
► Βιοµηχανική ρύπανση Εύβοιας
► Ιχθυοτροφεία Πόρου και Σκορπονέρια
► Μύκονος
► ΕΛΠΕ (µερτρήσεις Ατµοσφαιρικής Ρύπανσης)
5. ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ
Φιλοθέη, Ν. Ιωνία, Ν. Μάκρη, Μύτικας, Βάρη, Κρήτη, Μενίδι, Μεγαλόπολη, Πτολεµαΐδα, Χαλκιδική, Οινόφυτα Ωρωπός, Αργολίδα, Κορινθία, Αν. Αττική
6. ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ
Έχει πραγµατοποιήσει εκατοντάδες µετρήσεις στάθµης θορύβου σε πολλές περιοχές της χώρας.