Νέα μελέτη του WWF και E3G αποκαλύπτει ότι πολλά από τα πακέτα ανάκαμψης αποτυγχάνουν να προωθήσουν την πράσινη ανάπτυξη. Η μελέτη εκπονήθηκε από την εξειδικευμένη εταιρία ενεργειακών συμβούλων Ecofys και την οργάνωση Germanwatch για λογαριασμό του WWF και E3G και παρέχει ολοκληρωμένες αναλύσεις από τα πακέτα ανάκαμψης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ καθώς εξετάζει και το πακέτο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τα πακέτα ανάκαμψης, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για στροφή προς μία περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη οικονομία. Δυστυχώς, μία προσεκτική εξέταση των προτεινόμενων πακέτων και μέτρων φανερώνει την αποτυχία των ισχυρών να προωθήσουν τις πράσινες τεχνολογίες και να μειώσουν τις επενδύσεις σε ρυπογόνες δραστηριότητες», δήλωσε ο Διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη εξετάζοντας το μέγεθος των «κλιματικών μέτρων» των πακέτων ανάκαμψης αποκαλύπτει ότι οι επενδύσεις για τις ρυπογόνες επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερες από ότι για τα πράσινα έργα. Επιπλέον, η έρευνα αποκαλύπτει ότι μόνο σε πέντε από τις δεκαπέντε χώρες που έχουν ανακοινώσει πακέτα ανάκαμψης περιλαμβάνονται μέτρα για το κλίμα και την ενέργεια.

«Το γεγονός ότι καταφέραμε να εξετάσουμε μόνο πέντε από τα δεκαπέντε πακέτα ανάκαμψης μας ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς φανερώνει σημαντική έλλειψη διαφάνειας. Η αδιαφανής διαδικασία εκπόνησης των οικονομικών μέτρων ανάκαμψης βοηθά στο «πράσινο ξέπλυμα» των ρυπογόνων πολιτικών των χωρών και ευνοεί την εμμονή σε επενδύσεις χείριστου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όπως νέες μονάδες άνθρακα και κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων», αναφέρει ο Υπεύθυνος Εκστρατειών του WWF Ελλάς Αχιλλέας Πληθάρας.

Το WWF Ελλάς δεν κατάφερε να ελέγξει το περιβαλλοντικό προφίλ του πακέτου ανάκαμψης της Ελλάδας καθώς δεν έχει μεριμνηθεί η πριμοδότηση πράσινων έργων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε αν η Ελληνική Κυβέρνηση προτίθεται να επενδύσει μαζικά σε πράσινα έργα, ως αντίδοτο στην οικονομική κρίση. Μέχρι στιγμής, δεν έχει δεσμευθεί για αυτό, αγνοώντας τις χιλιάδες θέσεις εργασίας και τα οικονομικά οφέλη που θα φέρει η στροφή στην καθαρή ενέργεια και την αποδοτική χρήση αυτής», καταλήγει ο κύριος Καραβέλλας.

Τα σημαντικότερα ευρήματα της έκθεσης:

1)      Τα πακέτα ανάκαμψης ήταν συνολικού ύψους 1,1 τρις δολαρίων. Από αυτά μόνο τα 73 δις αφορούν σε μέτρα για την κλιματική αλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2)      Το κόστος για την αποτελεσματική μείωση  των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου υπολογίζεται σε 1-3% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι χώρες που δίνουν μεγαλύτερη σημασία στα πράσινα έργα είναι οι ΗΠΑ και η Γερμανία, διαθέτοντας περίπου το 0,5% του εθνικού ΑΕΠ. Και αυτό το ποσό όμως είναι ελάχιστο σε σχέση με αυτά που πρέπει να διατεθούν.

3)      Για να αποφευχθεί το «πράσινο ξέπλυμα» απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια.

4)      Οι περισσότερες χώρες εστιάζουν στην εξοικονόμηση ενέργειας σε αμάξια και κτίρια ενώ δίνουν ελάχιστη σημασία σε επενδύσεις σε ΑΠΕ και στην βελτίωση του δικτύου ηλεκτρισμού.

5)      Στην  Ιταλία τα κλιματικά μέτρα αφορούν μόνο στον τομέα μεταφορών, με επενδύσεις σε νέους αυτοκινητοδρόμους που αγγίζουν το 30% χωρίς να γίνονται επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης των οχημάτων.

6)      Παρόμοια, το Ηνωμένο Βασίλειο επενδύει από το πακέτο ανάκαμψης 742 εκατομμύρια δολάρια σε αυτοκινητοδρόμους και αγνοεί παντελώς τις ΑΠΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης