Η Ιόλη Χριστοπούλου, υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον στο WWF Ελλάς, σε άρθρο της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στο δημοφιλές χειμερινό τουριστικό θέρετρο του Μπάνσκο, μέσω των σχεδίων επέκτασης των υποδομών. Μάλιστα, περίπου 100.000 πολίτες έχουν υπογράζει ζητώντας από τον Βούλγαρο πρωθυπουργό να ακυρώσει τα σχέδια.

Το άρθρο αναλυτικά:

Το Μπάνσκο της Βουλγαρίας αποτελεί δημοφιλή και προσιτό προορισμό για όσους αγαπούν τα χιόνια και ψάχνουν μία οικονομική επιλογή για να κάνουν σκι. Πολλοί από τους επισκέπτες είναι και από τη χώρα μας. Πόσοι όμως ξέρουν ότι το βουνό Πιρίν που φιλοξενεί το χιονοδρομικό του Μπάνσκο έχει ιδιαίτερη αξία λόγω της παγετονικής γεωμορφολογίας του και της εξαιρετικής βιοποικιλότητας του; To Πιρίν φιλοξενεί ενδημικά είδη φυτών, καθώς και αρχέγονα δάση ερυθρελάτης, λευκής ελάτης, βαλκανικής και λευκόδερμης πεύκης.

Είναι το σπίτι πολλών απειλούμενων ειδών, όπως είναι η καφέ αρκούδα, ο λύκος, και μια μεγάλη ποικιλία πτηνών, ερπετών και αμφιβίων. Πόσοι, επίσης, ξέρουν ότι το βουνό διέπεται από πολλά καθεστώτα προστασίας; Το βουνό Πιρίν έχει χαρακτηριστεί ως εθνικό πάρκο της Βουλγαρίας, μνημείο της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς από την UNESCO και ως περιοχή Natura 2000 με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη φύση. Οι πλαγιές του εμβληματικού βουνού Πιρίν είναι λοιπόν ξεχωριστές όχι μόνο για τις πίστες του σκι αλλά και επειδή προστατεύονται.

Επειδή το βουνό είναι προστατευόμενη περιοχή απαιτείται να έχει σχέδιο διαχείρισης. Το προηγούμενο είχε λήξει εδώ και κάποιο καιρό και συνεπώς χρειαζόταν επικαιροποίηση και εκ νέου έγκριση. Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, και λίγες μέρες πριν η Βουλγαρία αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, εγκρίθηκε νέο σχέδιο διαχείρισης που επιτρέπει τη δόμηση σχεδόν της μισής έκτασης του Εθνικού Πάρκου Πιρίν. Εντελώς συμπτωματικά οι εκτάσεις στις οποίες επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης συμπίπτουν με τα σχέδια επέκτασης του χιονοδρομικού κέντρου, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Η δημοφιλία του Μπάνσκο έχει ανοίξει την όρεξη για επέκταση των χιονοδρομικών εγκαταστάσεων απειλώντας τον μοναδικό φυσικό πλούτο του βουνού κι αυτό χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες μελέτες. Το σχέδιο διαχείρισης δίνει το πράσινο φως για την υπερ-δεκαπλάσια επέκταση των υφιστάμενων χιονοδρομικών υποδομών, την ίδια στιγμή που ο φορέας εκμετάλλευσης του χιονοδρομικού χρησιμοποιεί μία περιοχή κατά 65% μεγαλύτερη από εκείνη που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης. Πέντε χιονοδρομικές πίστες, τέσσερις χιονοδρομικοί αναβατήρες και άλλες υποδομές λειτουργούν χωρίς τις απαραίτητες άδειες. Το νέο σχέδιο θα οδηγήσει στην αποψίλωση δέντρων ηλικίας 300 και πλέον ετών και θα εκτοπίσει τα άγρια ζώα. Ουσιαστικά θα καταστραφεί η περιοχή και θα χαθούν τα χαρακτηριστικά για τα οποία προστατεύεται.

Η απειλή της υποβάθμισης του εθνικού πάρκου του Πιρίν έχει προκαλέσει τη σημαντική ανησυχία ειδικών επιστημόνων ενώ περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας για τη σωτηρία του βουνού. Πριν μερικές μέρες και με αφορμή την ανάληψη από τη Βουλγαρία της προεδρίας της ΕΕ, πολίτες της γειτονικής Βουλγαρίας, χιλιάδες πολίτες στη Σόφια και πολλές ακόμα πόλεις διαμαρτυρήθηκαν για τη σκανδαλώδη παραβίαση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη φύση που προστατεύει το εμβληματικό βουνό.

Οι επικίνδυνες πλαγιές του Μπάνσκο αναδεικνύουν τι γίνεται όταν μια άκριτη «ανάπτυξη» έρχεται να υποβαθμίσει και να καταστρέψει τα ίδια της τα θεμέλια, δηλαδή τη φύση. Η περίπτωση της επικείμενης υποβάθμισης του Εθνικού Πάρκου του Πιρίν μας υπενθυμίζει την επαγρύπνηση που απαιτείται ώστε η προστασία της φύσης να μη μένει στα χαρτιά και τα σχέδια διαχείρισης να αποτελούν εργαλεία αποτελεσματικής προστασίας των προστατευόμενων περιοχών.