Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, όσον αφορά στο περιβάλλον και το κλίμα του, είναι αρκετές.

Έτσι άπαντες πρέπει να βάζουν το δικό τους λιθαράκι, καθείς από το μετερίζι του, για την προστασία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φιλοσοφία του αθλητισμού ανέκαθεν σχετιζόταν στενά με το περιβάλλον.

Κι αυτό γιατί ο αθλητισμός ως φυσική ανθρώπινη δραστηριότητα προϋποθέτει ένα υγιές φυσικό περιβάλλον, κι έτσι μπορεί να αποτελέσει κίνητρο και έμπνευση για βαθύτερο σεβασμό προς τη φύση.

Η αλήθεια είναι ότι η βιομηχανία του αθλητισμού έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον, με τις αθλητικές εγκαταστάσεις να είναι στο επίκεντρό του, δεδομένου ότι αφήνουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεδομένου λοιπόν ότι ο αθλητισμός έχει τη μοναδική ικανότητα να αγγίζει εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντική είναι η κινητοποίηση του αθλητικού κινήματος.

UEFA: Η έκθεση «Παίζοντας για τον πλανήτη μας»

Η UEFA και η FIFA εδώ και κάποια χρόνια έχουν ενσκήψει στο λεπτό θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το 2018  η UEFA,  το ανώτατο όργανο διοίκησης του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, δημοσίευσε μια έκθεση που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να γίνει πιο αειφόρος ο αθλητισμός.

Η έκθεση, ονομαζόταν «Παίζοντας για τον πλανήτη μας», και είχε δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση (WWF).

Η συγκεκριμένη έκθεση εστίαζε στη σχέση μεταξύ αθλητικών και περιβαλλοντικών θεμάτων και υπογράμμιζε τον αντίκτυπο που έχει ο κάθε τομέας, καθώς και τη μοναδική του εξουσία να ευαισθητοποιήσει και να προωθήσει τη βιωσιμότητα στους φιλάθλους της Ευρώπης και πέραν αυτής.

«Η βιωσιμότητα είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων και οι επικεφαλής στον χώρο του αθλητισμού, καθώς προετοιμάζονται για το μέλλον», είχε δηλώσει τότε ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Αυξάνονται τα γήπεδα που σέβονται το περιβάλλον

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται ολοένα και περισσότερα τα γήπεδα που σέβονται το περιβάλλον.

Το μεγαλύτερο γήπεδο ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, το «World Games Stadium» βρίσκεται στην Ταϊβάν.

Έχει γιγαντιαία ηλιακά πάνελ τα οποία εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο γήπεδο.

Έχει μια στέγη 14.155 τ.μ. και εκμεταλλεύεται περίπου 1,4 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι όταν το γήπεδο δεν χρησιμοποιείται, το 80% της γειτονιάς γύρω από αυτό, μπορεί επίσης να τροφοδοτείται μέσω της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το γήπεδο τις ημέρες που δε χρησιμοποιείται.

Το 2013 το γήπεδο Keepmoat, η έδρα της Ντονκάστερ, έγινε το πρώτο επαγγελματικό γήπεδο ποδοσφαίρου που υιοθέτησε ηλιακή ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν εγκατέστησε ηλιακά πάνελ 50 kWp το 2013.

Από τότε, η Doncaster Rovers απολαμβάνει μεγάλη ετήσια εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

«Αίαντας» με θέσεις από… ζαχαροκάλαμο

Η έδρα του Άγιαξ, η «Amsterdam Arena» είναι το πρώτο γήπεδο στον κόσμο με θέσεις 100% κατασκευασμένες από ζαχαροκάλαμο.

Η έδρα του «Αίαντα» είναι επίσης ένα από τα πρώτα γήπεδα στον κόσμο με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα και χρησιμοποιεί 4.200 ηλιακούς συλλέκτες και 11 στρατηγικά τοποθετημένες ανεμογεννήτριες για να τροφοδοτεί τις δραστηριότητές του. Επίσης, για τον κλιματισμό του γηπέδου, χρησιμοποιείται νερό από μια κοντινή λίμνη.

Το «πράσινο φαινόμενο» που λέγεται Φόρεστ Γκριν

Η FIFA από το 2017 έχει ανακηρύξει την αγγλική Φόρεστ Γκριν ως την «πιο πράσινη ομάδα του κόσμου».

Ιδιοκτήτης της είναι ο επιχειρηματίας «πράσινης ενέργειας» Ντέιλ Βινς, που έχει στην κατοχή του, εκτός από τη Forest Green και την εταιρεία Ecotricity.

Από το 2011 που ανέλαβε τον σύλλογο, έχει βάλει το θέμα της βιωσιμότητας στην καρδιά της ομάδας.

 

Υπό την προεδρία του Ντέιλ Βινς, το 2015 έγινε ο πρώτος βίγκαν ποδοσφαιρικός σύλλογος στον κόσμο, ενώ η έδρα της ομάδας, το στάδιο «New Lawn» χωρητικότητας 5.141 θεατών (εκ των οποίων 2.000 καθήμενοι), λειτουργεί με πολλές καινοτομίες φιλικές προς το περιβάλλον, όπως η χρήση ουδέτερου άνθρακα.

Στις 3 Νοεμβρίου 2016, ο σύλλογος ανακοίνωσε ένα σχέδιο για το νέο γήπεδο 5.000 θέσεων που θα κατασκευασθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από ξύλο, συμπεριλαμβανομένων των προβολέων οροφής. 

Τα πάντα στην ομάδα τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το λεωφορείο π.χ. είναι ηλεκτρικό, ενώ υπάρχουν μεγαλόπνοα σχέδια το στάδιο να ανακατασκευαστεί με οικολογικό ξύλο.

Ο αγωνιστικός χώρος γονιμοποιείται με φυσικά λιπάσματα και το γρασίδι κόβεται από ένα ρομπότ που κινείται χάρη στην ηλιακή ενέργεια. Το σύστημα άρδευσης λειτουργεί χάρη σε ένα σύστημα συλλογής όμβριων υδάτων, που προορίζεται έτσι για άρδευση, το οποίο επιτρέπει τη χρήση της ελάχιστης δυνατής ποσότητας νερού.

Φανέλες από κόκκους καφέ!

Από το 2021 πάντως η Φόρεστ Γκριν το πήγε ένα βήμα παρακάτω, καθώς ενώ οι φανέλες της ήταν φτιαγμένες από μπαμπού, στην προσπάθεια της να γίνει ακόμη πιο φιλική προς το περιβάλλον, πλέον φοράει εμφανίσεις που φτιάχτηκαν από περίσσευμα κόκκων… καφέ και ανακυκλώσιμου πλαστικού.

Μάλιστα ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Ντέιλ Βινς, ελπίζει πως αυτή η επιλογή θα βοηθήσει τους φίλους του ποδοσφαίρου να σκεφτούν τον τρόπο που επηρεάζουν την φύση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης