Τι είναι η Αειφορία στην Τέχνη;

Υπήρξαν πολλά κινήματα που προσπάθησαν να συμπεριλάβουν τον τρόπο με τον οποίο η βιωσιμότητα μπορεί να εμπλακεί στην καθημερινή ζωή! Τέχνη και βιωσιμότητα είναι δύο πράγματα που έχουν πρόσφατα συνδυαστεί, θέλοντας να δημιουργήσουν πιο βιώσιμους τρόπους για να απολαύσετε αυτή τη δραστηριότητα! Η οικολογική βιωσιμότητα στην τέχνη είναι ένα αυξανόμενο φαινόμενο καθώς όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες προσπαθούν να επιδείξουν την ομορφιά του φυσικού κόσμου μέσα στα έργα τους!

Η τέχνη είναι κάτι που αποτέλεσε μέρος της ανθρώπινης ιστορίας για χιλιάδες χρόνια, με πολλούς διάσημους καλλιτέχνες να προσπαθούν να εκφράσουν τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους μέσα από τα έργα που δημιουργούν. Η τέχνη και η βιωσιμότητα μπορούν να συνεργαστούν με πολλούς τρόπους, είτε μέσω της απεικόνισης του κόσμου γύρω μας, είτε μέσω των πραγματικών υλικών που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία της ίδιας της τέχνης. Πολλοί καλλιτέχνες έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν κομμάτια και δομές που ωφελούν το περιβάλλον με τρόπους που δεν έχουν ξαναδεί!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποια είναι η σχέση μεταξύ τέχνης και βιωσιμότητας;

Πολλοί δεν συνειδητοποιούν πόσο πολύ η τέχνη και η βιωσιμότητα είναι αλληλένδετες μεταξύ τους και η ίδια η βάση καθεμιάς από αυτές τις ταυτότητες είναι στην πραγματικότητα πολύ παρόμοια μεταξύ τους. Η βιωσιμότητα θέλει να προβάλει τη σημασία της διασφάλισης ότι οι μελλοντικές γενιές θα είναι σε θέση να βιώσουν τα ίδια οφέλη και ομορφιά που βιώνουμε σήμερα, διασφαλίζοντας ότι τα πράγματα που κάνουμε σήμερα δεν επηρεάζουν την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ζουν όπως εμείς. Η τέχνη έχει ένα παρόμοιο μήνυμα και η δημιουργικότητα και τα σχέδια που δημιουργούνται χρησιμοποιούνται συχνά για να δείξουν την ομορφιά του τώρα. Μερικά από τα πιο διάσημα έργα τέχνης του παρελθόντος έχουν δημιουργηθεί για να απεικονίσουν την ομορφιά μιας διαφορετικής χρονικής περιόδου και κάποιοι από εμάς έχουμε την τύχη σήμερα να δούμε και να ζήσουμε αυτά τα έργα! Έτσι, η τέχνη και η βιωσιμότητα μπορεί να μην φαίνονται σαν δύο έννοιες που θα έχουν πολλά κοινά, η ίδια η βάση καθεμιάς από αυτές τις ταυτότητες φαίνεται να διασφαλίζει την τελειότητα του τώρα και να προσφέρει την ευκαιρία στις μελλοντικές γενιές να βιώσουν την ίδια ομορφιά!

Τέχνη και αειφορία με παραδείγματα

Όσον αφορά την τέχνη και τη βιωσιμότητα του σχεδιασμού, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί καλλιτέχνες εκεί έξω που θέλουν να προχωρήσουν σε αυτό το νέο κίνημα και να δημιουργήσουν έργα τέχνης που είναι όμορφα, ενώ παράλληλα σχολιάζουν πόσο αλληλένδετη είναι η τέχνη και η βιωσιμότητα! Τα παρακάτω κομμάτια είναι μερικά από τα πιο γνωστά έργα παγκοσμίως για να επιδείξουν την τέχνη της βιωσιμότητας και πώς αυτές οι δύο έννοιες μπορούν να περπατήσουν χέρι-χέρι η μία με την άλλη.

Vertical Green Garden του Jeff Koons

Προκειμένου να προωθήσει τα οφέλη ενός πράσινου τρόπου ζωής, ο καλλιτέχνης Jeff Koons δημιούργησε τον κατακόρυφο πράσινο κήπο, ένα τεράστιο έργο τέχνης σε σχήμα σκύλου και καλυμμένο με εκατοντάδες χρωματιστά λουλούδια. Αυτή η όμορφη κατασκευή προάγει τη σχέση μεταξύ των ζώων και του περιβάλλοντος ενώ αναδεικνύει την ομορφιά του φυσικού κόσμου σε αστικά μέρη. Καθώς οι πόλεις μεγαλώνουν σε όλο τον κόσμο και όλο και περισσότερη γη καταλαμβάνεται με κτίρια και σπίτια, η κατανόηση της σημασίας της συμπερίληψης του φυσικού κόσμου καθώς γίνονται αυτές οι αλλαγές είναι μια σημαντική ιδέα που τονίζεται από τον Koons σε αυτό το έργο τέχνης. Η ομορφιά της δομής και η τοποθέτησή της σε μια σύγχρονη πόλη προσφέρει μια νέα και συναρπαστική εικόνα της αστικής ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έργο τέχνης από ανακυκλωμένο κόντρα πλακέ από τον Henrique Oliveira

Τα ροκανίδια από κόντρα πλακέ συχνά απορρίπτονται, χωρίς να θεωρούνται ως αντικείμενο που μπορεί να ανακυκλωθεί, αλλά ο Henrique Oliveira ήθελε να δείξει πώς ακόμη και το πιο μικρό αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει κάτι όμορφο και αξίας! Χρησιμοποιώντας παλιά πεταμένα ρινίσματα που διαφορετικά θα θεωρούνταν άχρηστα, ο καλλιτέχνης δημιούργησε ένα ευφάνταστο αριστούργημα που μοιάζει με τις ρίζες ενός δέντρου. Αυτό το όμορφο έργο τέχνης λέει πολλά για το πώς ακόμη και τα πιο μικρά και αδιάφορα αντικείμενα μπορούν να ανακυκλωθούν και να μετατραπούν σε κάτι εκπληκτικό. Η αειφορία στην τέχνη και το design σχολιάζεται μέσα από αυτό το όμορφο έργο τέχνης με εκπληκτικούς και προοδευτικούς τρόπους, δημιουργώντας μια πλατφόρμα όπου άλλοι καλλιτέχνες μπορούν να δημιουργήσουν και να σχολιάσουν την τέχνη και τη βιωσιμότητα!

Ελέφαντας από χαρτόνι της Nituniyo

Το ανακυκλωμένο χαρτόνι δεν φαίνεται να είναι το ιδανικό υλικό για χρήση κατά τη δημιουργία έργων τέχνης, αλλά η Nituniyo αποφάσισε ότι αυτό θα ήταν το τέλειο αντικείμενο για την κατασκευή ενός αριστουργήματος. Ο όμορφα δημιουργημένος ελέφαντας κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας πάνω από 6000 χάρτινους σωλήνες που είχαν ανακυκλωθεί, όλοι σχεδιασμένοι σε έναν εντυπωσιακό ελέφαντα για τον εορτασμό του ετήσιου Φεστιβάλ Fallas στη Βαλένθια.

Διαμαρτυρία Γλυπτικής Παραλίας για Αειφόρο Περιβάλλον από τον ΟΗΕ

Ο αριθμός των πλαστικών που απορρίπτονται στον ωκεανό κάθε χρόνο είναι πραγματικά συγκλονιστικός και ο ΟΗΕ αποφάσισε ότι θα δημιουργήσει ένα έργο τέχνης για να τονίσει τα ζητήματα γύρω από τη ρύπανση από πλαστικό. Σε σχήμα ψαριού, αυτό το κομμάτι δείχνει πώς η τέχνη και η βιωσιμότητα είναι αλληλένδετες καθώς έχει φτιαχτεί από εκατοντάδες πεταμένα πλαστικά μπουκάλια τοποθετημένα σε μια παραλία, ακριβώς δίπλα στον ωκεανό και βοήθησε στην ευαισθητοποίηση σε αυτό το καταστροφικό ζήτημα. Το τεράστιο γλυπτό υπογραμμίζει τα ζητήματα γύρω από την ρύπανση από πλαστικό και αυτούς που επηρεάζονται περισσότερο από αυτό το πρόβλημα, δηλαδή την θαλάσσια ζωή. Το όμορφο γλυπτό δημιουργεί ευαισθητοποίηση γύρω από ζητήματα που αφορούν τη ρύπανση και έχει βρει επίσης έναν τρόπο να την χρησιμοποιεί με τρόπο που να κάνει δήλωση!

Floralis Generica του Eduardo Catalona

Ο όρος «Floralis Genérica» μπορεί να αποδοθεί στα ελληνικά ως «Γενική Ανθική». Η μετάφραση αυτή αποδίδει την έννοια του γλυπτού ως ένα γενικό (ή καθολικό) λουλούδι, το οποίο συμβολίζει την ανθοφορία και την αναγέννηση.
Λεπτομερής Απόδοση:

Floralis: Αναφέρεται σε κάτι που έχει σχέση με τα λουλούδια (ανθικός).

Genérica: Σημαίνει γενικός ή καθολικός.

Έτσι, η πλήρης απόδοση θα ήταν «Γενική Ανθική» ή «Καθολική Ανθική».

Η δύναμη και το καθήκον προς το περιβάλλον και όλα τα διαφορετικά στοιχεία του φυσικού κόσμου επισημαίνονται στο έργο τέχνης Floralis Generica του Eduardo Catalona. Η δομή από χάλυβα σε σχήμα λουλουδιού, η οποία βρίσκεται στο Μπουένος Άιρες, μιμείται αυτή ενός πραγματικού λουλουδιού, με πέταλα που ανοίγουν και κλείνουν την αυγή και το σούρουπο. Η όμορφη κατασκευή έχει ύψος πάνω από 65 πόδια, ώστε όλοι όσοι βρίσκονται κοντά της μπορούν να θαυμάσουν την ομορφιά! Αυτό το έργο τέχνης λειτουργεί πραγματικά για να δείξει πώς η τέχνη και η βιωσιμότητα μπορούν να ενωθούν ως ένα!

Περιβαλλοντικά Γλυπτά του Jaako Pernu

Ο Jaako Pernu, ένας Φινλανδός γλύπτης, έχει δημιουργήσει εκπληκτικά έργα τέχνης που μπορούν να τοποθετηθούν σε μια πόλη. Τα έργα του επικεντρώνονται στην χρήση φυσικών υλικών, κυρίως κορμούς δέντρων και κλαδιά, και δημιουργώντας όμορφα αριστουργήματα που μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα τοπίο της πόλης. Όταν εξετάζουμε την τέχνη για τη βιωσιμότητα, όσον αφορά τον σκοπό και την προσοχή που δίνεται στους τύπους έργων τέχνης που δημιουργούνται, μπορούμε να εικάσουμε πολλά για το τι προσπαθεί να μεταφέρει ένας καλλιτέχνης και μέσω των ξύλινων υλικών που χρησιμοποιεί ο Pernu και της προσοχής που δίνεται στα διάφορα περιβαλλοντικά γλυπτά που δημιουργεί, μπορούμε να δούμε πώς το έργο του πυροδοτεί συζητήσεις για το πώς η τέχνη και η βιωσιμότητα συμπλέκονται ως ένα.

Πηγή: greenpetition.com

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης