Για την πορεία υλοποίησης της Βιοκλιματικής Ανάπλασης του Εμπορικού Κέντρου Αμαρουσίου ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο έργο, μαζί με το Δήμαρχο Αμαρουσίου, κ. Γ. Πατούλη και τον Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα, κ. Κ. Μανιάτη. Το έργο με προϋπολογισμό 7,2 εκατομμύρια ευρώ (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ) προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς και αναμένεται να παραδοθεί στο σύνολό του στους πολίτες μέχρι την Άνοιξη του 2014.

Το έργο προχωρά γρηγορότερα από το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και σήμερα έχει υλοποιηθεί περισσότερο από το 50% του τεχνικού του αντικειμένου.

Οι θετικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία είναι ήδη εμφανείς. Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου η εμπορική κίνηση της περιοχής έχει αυξηθεί κατά 30%, ενώ σημειώνεται μεγάλη ζήτηση για ενοικίαση των εμπορικών καταστημάτων, τα οποία όχι μόνο διατηρούν αλλά και αυξάνουν την αξία τους. Η αποδοχή από τους καταστηματάρχες, τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες είναι σχεδόν καθολική.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός δήλωσε σχετικά: «Αυτό που είχαμε υποσχεθεί στους πολίτες του Αμαρουσίου το τηρήσαμε στο ακέραιο για την κατασκευή ενός πρότυπου έργου. Όταν εντάξαμε το έργο στο ΕΣΠΑ, είχα ευχηθεί το έργο να συμβάλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Όπως διαπίστωσα και ο ίδιος σήμερα η ευχή μου γίνεται σταδιακά πραγματικότητα, αφού η εμπορική κίνηση έχει αυξηθεί σημαντικά και μάλιστα χωρίς ακόμη να έχει ολοκληρωθεί πλήρως το έργο. Μέσω της αναβάθμισης των υποδομών, δημιουργούμε υπεραξία για τους πολίτες, προάγουμε την ανάπτυξη και δημιουργούμε θέσεις εργασίας ιδιαίτερα σήμερα μέσα στη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα της χώρας μας».

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ‘πράσινες’ παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την Αττική και αφορά στο ιστορικό κέντρο του Δήμου Αμαρουσίου, την οδό Μητροπόλεως και την πλατεία Αγίας Λαύρας. Η μελέτη βασίζεται στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, οι οποίες διέπουν όλο το σχεδιασμό και την υλοποίησή του. Μέσω της χρησιμοποίησης των πλέον ενδεδειγμένων τεχνικά μεθόδων και υλικών επιτυγχάνεται η βελτίωση του δείκτη θερμικής άνεσης, αφού η θερμοκρασία με τη χρήση ψυχρών-ανακλαστικών υλικών μειώνεται κατά 1,5 έως 2 βαθμούς, περιορίζεται σημαντικά η περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής και δημιουργείται ευνοϊκότερο μικροπεριβάλλον.

Η κεντρική αρχιτεκτονική ιδέα είναι εξαιρετικά πρωτότυπη και στοχεύει στη δημιουργία τεσσάρων διαδρομών που θα συνδεθούν με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: γη, νερό, αέρας και ήλιος. Παράλληλα, ενισχύεται σημαντικά η υπάρχουσα φύτευση, κατασκευάζονται νέα ηλεκτρομηχανολογικά δίκτυα, προστίθεται υψηλού επιπέδου αστικός εξοπλισμός (παγκακια, κάδοι, φωτιστικά σώματα), δημιουργουνται συντριβάνια κλπ.

Απώτερος στόχος της ανάπλασης είναι η μετατροπή του ιστορικού και εμπορικού κέντρου του Δήμου Αμαρουσίου σε μητροπολιτικό κέντρο όλων των βορείων προαστίων και ο επαναπροσδιορισμός της πόλης ως χώρος εμπορικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων αλλά και ως χώρος συνάντησης και αναψυχής των κατοίκων και των επισκεπτών.

Τέλος, όσον αφορά στη χρηματοδότησή του, το έργο είχε προγραμματισθεί αρχικά να εκτελεσθεί από πόρους της Περιφέρειας Αττικής, στη συνέχεια όμως εντάχθηκε στον άξονα δράσης του ΕΣΠΑ για τις αστικές αναπλάσεις, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση πόρων, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση νέων έργων προς όφελος των πολιτών.

Πηγή: econews

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης