Οι Αρχές της Ν. Αφρικής κάνουν ό, τι μπορούν προκειμένου να σώσουν από τους λαθροθήρες τους εναπομείναντες ρινόκερους που υπάρχουν στο έδαφός της, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής αυτές οι προσπάθειες να έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εκτιμάται πως περίπου δύο ρινόκεροι σκοτώνονται κάθε μέρα από τις αρχές του 2012 για το «πολύτιμο» κέρατό τους, το οποίο μπορεί να πωληθεί στη μαύρη αγορά χωρών της Ασίας μέχρι και 40.000 δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Έτσι λοιπόν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες ένα ειδικό πρόγραμμα για την προστασία του ρινόκερου, το οποίο προβλέπει την αφαίρεση του κέρατου που έχουν στο κεφάλι τους. Με τη χρήση αναισθητικού, ναρκώνουν το άγριο ζώο και στη συνέχεια προχωρούν στην αφαίρεση του. Όλη η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μια ώρα, ωστόσο διασφαλίζει σε έναν βαθμό πως ο ρινόκερος δε θα πέσει θύμα των λαθροθηρών.

Εκτιμάται πως από τις αρχές του 2012 έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 80 ρινόκεροι.

Το κέρατο του ρινόκερου μεγαλώνει 10 εκ. περίπου κάθε χρόνο και όπως αναφέρει το Al Jazeera έχει ξεσπάσει διαμάχη για τη διαχείριση των κεράτων που αφαιρούνται από τους ρινόκερους. Προς το παρόν οι Αρχές της αφρικανικής χώρας τα φυλάσσουν σε ειδικά προστατευόμενο χώρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ν. Αφρική διατηρεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό ρινόκερων σε όλη την ήπειρο, ωστόσο παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Αρχών της αφρικανικής χώρας η λαθροθηρία έχει αυξηθεί.

Οι θάνατοι ρινόκερων τα τελευταία χρόνια στη χώρα προκαλούν σοκ:

2008: 13
2009:122
2010: 333
2011: 443 (εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί μέσα στο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

 Διαβάστε επίσης:
Πάνω από 130 θάνατοι ρινόκερων στη Ν. Αφρική, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012, 05:51
«Ιπτάμενοι» ρινόκεροι στη Ν. Αφρική, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011, 05:27

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης