«Ο ”Αρχέλων” είναι το τελευταίο καταφύγιο των ρομαντικών της ελληνικής κοινωνίας» δήλωσε ο Θοδωρής Μπένος -Πάλμερ, διευθυντής του σωματείου «Αρχέλων» για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και του βιοτόπου της.

Κατά την παρουσίαση του ετήσιου έργου του σωματείου επεσήμανε ότι «γίνεται μία προσπάθεια σπίλωσης όλων των Μ.Κ.Ο. στην Ελλάδα, ενώ στην πραγματικότητα προβληματικές είναι λιγότερες από το 5%», υπογραμμίζοντας ότι ο «Αρχέλων» είναι το μεγαλύτερο εθελοντικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα της Ελλάδας με συνεχή προσφορά εδώ και 28 χρόνια.

Ειδικότερα, το 2010, εθελοντική εργασία ίση με 16.500 «μεροκάματα» προσφέρθηκε από 419 εθελοντές διαφορετικών εθνικοτήτων, που συμμετείχαν στα προγράμματα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο, εκ των οποίων 28% ήταν από τη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με την υπεύθυνη εθελοντισμού του «Αρχέλων», Θεόνη Κουρκούλια.

Συνολικά 7.219 μαθητές, κυρίως δημοτικών σχολείων, επισκέφθηκαν το 2010 το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων χελωνών στη Γλυφάδα, το οποίο φιλοξενεί 15 χελώνες σε ειδικά ενυδρεία. Στους εκπαιδευτικούς στόχους του σωματείου είναι η επαφή των ερευνητών με παιδιά, η προσφορά ερεθισμάτων και κινήτρων για προσωπική και ομαδική περιβαλλοντική δράση, με αφορμή τη χελώνα, η προσφορά κινήτρων στους εκπαιδευτικούς για περιβαλλοντική εκπαίδευση και ψυχαγωγία των μαθητών, οι ξεναγήσεις σε εκπαιδευτικούς χώρους, όπως το κέντρο Διάσωσης και το περιβαλλοντικό σταθμό στον Αγιαννάκη στην Κυπαρισσία, όπως εξήγησε η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Ανθούλα Τόγια.

Όπως έκανε γνωστό η υπεύθυνη προγραμμάτων πεδίου, Σμαρώ Τουλιάτου, στην Ελλάδα υπάρχουν επτά περιοχές κατοικίας της θαλάσσιας χελώνας. Σε 1.053 φωλιές στη Ζάκυνθο, 941 στον Κυπαρισσιακό κόλπο, καθώς και στην Κρήτη εκκολάφθηκαν 149.145 χελωνάκια, εκ των οποίων μόνο τα 150 θα επιβιώσουν, δηλαδή ένα στα χίλια και αυτό χάρη στις προσπάθειες του «Αρχέλων». Εξάλλου, 885 υιοθεσίες θαλασσίων χελωνών πραγματοποιήθηκαν την τελευταία χρονιά, σύμφωνα με την Έλλη Ταραμπέ, υπεύθυνη επικοινωνίας και υιοθεσιών.

Ο Παύλος Τσάρος από το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στη Γλυφάδα, το οποίο φιλοξένησε την παρουσίαση του «Αρχέλων», ανέφερε ότι κάθε χρόνο περίπου 50 τραυματισμένες χελώνες περιθάλπονται, ενώ ειδικά το 2010 σε 49 αφίξεις σημειώθηκαν 25 θάνατοι και 27 απελευθερώσεις και 14 χελώνες είναι υπό περίθαλψη. Οι χελώνες τραυματίζονται κυρίως εξαιτίας της αλιείας από προπέλες σκαφών καθώς και από κατάποση πλαστικών, ενώ στο κέντρο διάσωσης καθαρίζονται, γίνεται διάγνωση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χειρουργικές επεμβάσεις, τάισμα και τελικά απελευθέρωσή τους.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο «Αρχέλων» με την τοπική αυτοδιοίκηση, την άναρχη δόμηση και την εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με την προστασία της χελώνας έκανε λόγο ο Νίκος Βαλιάνος, υπεύθυνος διατήρησης και περιβαλλοντικής πολιτικής του σωματείου και επεσήμανε την ανάγκη για συστηματικότερη και καλύτερη συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη μελλοντική εφαρμογή του νόμου περί προστασίας της βιοποικιλότητας, που προωθεί το ΥΠΕΚΑ.

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ» ιδρύθηκε το 1983 και είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με αντικείμενο τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, τη διαχείριση των παράκτιων οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της καρέτα στην Ελλάδα, την περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών βρίσκεται στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας και είναι ανοιχτό στο κοινό. Σημειώνεται, δε, ότι η λειτουργία του Κέντρου βασίζεται σε δωρεές και εθελοντική εργασία και χρειάζεται άμεση βοήθεια για την αγορά φαρμάκων.