Τον ερχόμενο Αύγουστο, από τις 4 έως τις 10, η Αθήνα υποδέχεται για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών (FIDSDF). Ο θεσμός τηρείται από το 1900 αδιαλείπτως, πλην του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και ανατίθεται ανά 5ετία σε μια πρωτεύουσα, που αποκαλείται για εκείνο το διάστημα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Φιλοσοφίας.
Η βασική θεματική φέτος είναι «Η Φιλοσοφία ως τρόπος Ζωής με τη Φύση και το Περιβάλλον», περιλαμβάνει πάνω από 90 ακτινωτές θεματικές (π.χ. Φιλοσοφία και Πολιτισμός, Φιλοσοφία και Τέχνη, Φιλοσοφία και Περιβάλλον κ.λπ) και σκοπό έχει την παράθεση διαφορετικών ηθών κουλτούρας της Δύσης και της Ανατολής απέναντι στον Άνθρωπο και τη Φύση.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία δια της Προέδρου της υπέβαλε ανακοίνωση, που έγινε δεκτή από Διεθνείς Κριτές, και εκπροσωπεί τη χώρα στη θεματική «Η Φιλοσοφία του Περιβάλλοντος και των Δικαιωμάτων των Ζώων» σε Στρογγυλό Τραπέζι, όπου θα γίνει συνομιλία με μερικούς από τους διασημότερους Καθηγητές Φιλοσοφίας του αντικειμένου από το Χάρβαντ, το Γέηλ, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και τη Βασιλική Κτηνιατρική Εταιρία του Λονδίνου. Προεδρεύων της συζήτησης θα είναι ο Πίτερ Σίνγκερ από τους διανοούμενους μεγίστης επιρροής στις ΗΠΑ και μάλιστα σε επίπεδο αποφάσεων του Ανωτάτου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου.
Η Φιλοζωική Ομοσπονδία προσκλήθηκε από τη Διοικούσα Επιτροπή του Συνεδρίου και σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. θα πραγματοποιήσει πριν την έναρξη της συγκεκριμένης συζήτησης Καλλιτεχνικό Δρώμενο-Διαμαρτυρία για τα απωλεσθέντα βιολογικά είδη και τον επηρεασμό του φαινοτύπου των εναπομεινάντων. Δρώμενο που θα κινηματογραφίσει το CNN, ως σπόνσορας επικοινωνίας του Συνεδρίου, καθώς και η Ένωση Κινηματογραφιστών Ν. Αμερικής, η οποία με αυτή την ταινία μικρού μήκους θα λάβει μέρος σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως στην Τεργέστη και το Βερολίνο.
Επιστέγασμα του Δρώμενου θα είναι η δεδηλωμένη πρόθεση Συνταγματολόγων Πανεπιστημιακών, που εκπροσωπούν την Ελλάδα στην Ένωση Ευρωπαίων Συνταγματολόγων, να δεσμεύσουν το επόμενο Σύνταγμα της χώρας με ρητές υποχρεώσεις απέναντι στους βιολογικούς μας εταίρους, τα ζώα και στο περιβάλλον κατ’ αναλογίαν προς άλλα Ευρωπαϊκά Συντάγματα. Εξάλλου πολλοί από την ομάδα των Πανεπιστημιακών που στηρίζουν την Ομοσπονδία μας, διευθύνουν διάφορες θεματικές του Συνεδρίου και θα ανακοινώσουν το πρόσφατο ερευνητικό τους έργο.
Για το Συνέδριο επιστρατεύθηκαν 3.000 ειδικοί κριτές, προσέρχονται 18.000 σύνεδροι από όλο τον κόσμο και με τους συνοδούς και τους προπτυχιακούς υποψήφιους διδάκτορες αναμένεται να ανέλθουν στις 25.000.
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης