Μάχη για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού δίνουν οι δημοτικές υπηρεσίες της Άμφισσας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον τελευταίο χρόνο, πολλά φοινικόδεντρα έχουν καταστραφεί, ενώ πια απειλούνται και οι ιστορικοί φοίνικες στην πλατεία της Άμφισσας.
Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ δύσκολο τα δέντρα να σωθούν, παρ’ όλα αυτά η δημοτική αρχή δηλώνει στο zougla.gr ότι καταβάλλει προσπάθειες σε συνεργασία με εξειδικευμένους γεωπόνους.
Τι είναι το κόκκινο σκαθάρι
Είναι ένα εντυπωσιακό,πανέμορφο κόκκινο σκαθάρι, που μπορεί να φτάσει τα 5 εκατοστά μήκος (συνήθως αυτό στην Ελλάδα είναι γύρω στα 3cm) που παρασιτεί στο φοίνικα.
Έχει εξαιρετικές δυνατότητες πτήσης. Κάθεται στο “στέμμα” του φοίνικα και γεννά τα αυγά του στα πιο τρυφερά και καινούρια φύλλα. Όταν τα αυγά ανοίξουν, οι προνύμφες – σκουλήκια εισέρχονται στο δέντρο και τα κλαδιά και τρέφονται από τους ιστούς του. Το μήκος των στοών που ανοίγουν μπορεί να είναι ως και μερικά μέτρα και η διαδικασία είναι τόσο θορυβώδης που μπορείς να ακούσεις το δέντρο να “τρίζει” από το μάσημα, αν ακουμπήσεις το αυτί σου πάνω του. Κάποια στιγμή οι προνύμφες φτιάχνουν ένα κουκούλι με υλικά από το φοίνικα, μπαίνουν μέσα, μεταμορφώνονται σε σκαθάρι, ανοίγουν το κουκούλι και πετούν προς ανεύρεση συντρόφου για ζευγάρωμα. Στο διάστημα αυτό έχουν προκαλέσει τεράστιες, μη αναστρέψιμες ζημιές στο δέντρο.
Το ενήλικο έντομο προτιμά να γεννήσει σε ένα ήδη προσβεβλημένο δέντρο και κάνει περισσότερα από 200 αυγά.
Το δεντρό αρχικά χάνει τα κλαδιά με τα φύλλα, αφού αυτά μαραίνονται και πέφτουν κάνοντας το να μοιάζει περισσότερο με ομπρέλα παρά με φοίνικα και μετά το δέντρο μαραίνεται από τη ρίζα. Όταν τα φύλλα γείρουν είναι ήδη αργά και το δεντρό θα πεθάνει.