Αυξημένες προσβολές από κυκλοκόνιο παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στους ελαιώνες Χαλκιδικής και όπως ανακοινώνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης.Φέτος την άνοιξη υπήρχαν σημαντικές προσβολές και αναμένονται της ίδιας περίπου έντασης και κατά το φθινόπωρο.

Όπως επισημαίνουν οι γεωπόνοι, οι λόγοι αύξησης των προσβολών, πέραν των κλιματικών συνθηκών, θα πρέπει να αναζητηθούν και στις καλλιεργητικές συνθήκες όπως είναι οι πυκνές φυτεύσεις, το ελλειπές κλάδεμα, οι αυξημένες λιπάνσεις και η άρδευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βέβαια συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες, όπως η βροχή, η πολύ υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία για 2-3 ημέρες τουλάχιστον, αλλά και η θερμοκρασία περιβάλλοντος 7-25οC με άριστο τους 12οC ευνοούν τις προσβολές από κυκλοκόνιο.

Η περίοδος των φθινοπωρινών μολύνσεων παρατείνεται και μέσα στο χειμώνα, λόγω των ήπιων χειμώνων που χαρακτηρίζουν τα τελευταία έτη, καθώς ο μύκητας διαπαύει ελάχιστα, τονίζουν οι γεωπόνοι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για την αντιμετώπιση της ασθένειας συνιστώνται τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Να αποφεύγεται η εγκατάσταση νέων ελαιώνων σε χαμηλές υγρές τοποθεσίες

– Να εξασφαλίζεται ο καλός αερισμός των δέντρων με κλάδεμα αραίωσης της κόμης ή και με αραίωση με εκρίζωση των πυκνοφυτευμένων φυτειών

– Μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, να εφαρμόζονται ψεκασμοί με μυκητοκτόνα. Μόνο σε περιπτώσεις σοβαρών προσβολών, συνιστάται επαναληπτικός ψεκασμός το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης