Τα κελύφη αυγών άγριων πτηνών ενδεχομένως λειτουργούν ως… «αντηλιακό», σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε πληθώρα αυγών από 75 είδη πτηνών και ανακάλυψε ότι τα κελύφη έχουν προσαρμοστεί όσον αφορά τη χρωστική τους ύλη και το πάχος τους, ώστε να επιτρέπουν τη σωστή ποσότητα ήλιου να φτάνει στο έμβρυο, ανάλογα με το περιβάλλον της φωλιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα έμβρυα χρειάζονται έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία για να αναπτυχθούν αλλά στη σωστή ποσότητα. Υπερβολική έκθεση προκαλεί διάφορα προβλήματα ενώ λιγότερη έκθεση δεν τους επιτρέπει να αναπτυχθούν σωστά», δήλωσε ο Στίβεν Πόρτουγκαλ, μέλος της επιστημονικής ομάδας.

«Τα πτηνά των οποίων οι φωλιές είναι εκτεθειμένες στον ήλιο, όπως και αυτά που έχουν μακρές περιόδους επώασης, επιτρέπουν λιγότερο φως να διαπεράσει το κέλυφος ώστε να αποφευχθεί ζημιά στο έμβρυο», πρόσθεσε.

Τα χρώματα των κελυφών των αυγών άγριων πτηνών μπορούν να είναι λευκά, κυανά ή στικτά. Το κυανό χρώμα οφείλεται στην ουσία βιλιβερδίνη, ενώ οι σκούρες κηλίδες στην πρωτοπορφυρίνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αυγά πτηνών που φωλιάζουν σε τρύπες, λαγούμια και κοιλότητες, όπως οι μικρές κουκουβάγιες και οι τσαλαπετεινοί, είναι αμιγώς λευκά, προκειμένου να επιτρέψουν τη μεγαλύτερη δυνατή μετάδοση φωτός στο έμβρυο και να ενισχύσουν την ανάπτυξή του υπό συνθήκες περιορισμένης έκθεσης στον ήλιο.

Οι ερευνητές εξέθεσαν σε φως τα δείγματα αυγών στη διάθεσή τους και κατόπιν χρησιμοποίησαν ένα φασματοφωτόμετρο για να μετρήσουν την αποκαλούμενη «αντίστασή» τους. Στη συνέχεια συνδύασαν αυτά τα δεδομένα με τις μετρήσεις πάχους των κελυφών που είχε προηγηθεί.

Σύμφωνα με τον Πόρτουγκαλ τα κελύφη αποτελούν περίπλοκες κατασκευές, πολύ πιο εξεζητημένες από ότι συνειδητοποιούμε. Εξάλλου, άλλες έρευνες έχουν δείξει πως τα κελύφη εμφανίζουν στίγματα ως καμουφλάζ και αυξημένο πάχος για να προστατεύσουν τα έμβρυα από λοιμώξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης