Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017 ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καρδίτσας «ΑΡΤΕΜΙΣ» πραγματοποιεί εξόρμηση στην περιοχή της Τσαπόχας με στόχο «τη διαχείριση του πληθυσμού των κορακοειδών», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επικοινώνησε με τον τοπικό Κυνηγετικό Σύλλογο, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Δασαρχείο Καρδίτσας, αναζητώντας παράλληλα όλες τις υπουργικές αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως​ για τη θήρευση στο Νομό Καρδίτσας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στο στόχαστρο των κυνηγών μπαίνει αυτήν τη φορά η Καρακάξα η κοινή (είδος Pica pica, κοινώς). Κάτοικος του νομού απευθύνθηκε στο zougla.gr υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στην ισχύουσα νομοθεσία. Ανεξάρτητα από την άποψη του καθενός για το κυνήγι, τα υπέρ και τα κατά της συγκεκριμένης πρακτικής, τους συμβολισμούς που τη συνοδεύουν, καθώς και το αν τελικά η φύση έχει ανάγκη από «ρύθμιση», «περιβαλλοντικές δράσεις» και «προγράμματα διαχείρισης πληθυσμών», η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επιχειρεί να δώσει μια απάντηση για το θέμα αυτό.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, επικοινώνησε με τον τοπικό Κυνηγετικό Σύλλογο, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Δασαρχείο Καρδίτσας, αναζητώντας παράλληλα όλες τις υπουργικές αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και οι οποίες ρυθμίζουν μεταξύ άλλων τη χρονική διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, τα είδη που επιτρέπεται να θανατώνονται από τους κυνηγούς και τις περιοχές όπου υπάρχουν περιορισμοί στη θήρευση.

Μάθετε περισσότερα για την καρακάξα, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κυνηγετική περίοδος – Περιορισμοί

Αρχικά, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του τότε αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ιωάννη Τσιρώνη (Αριθμ. 143543/2140), που αφορά στις «Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2016-17» και η οποία δημοσιεύτηκε την 17η Αυγούστου 2016 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αρ. 2536), η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το κυνηγετικό έτος 2016 – 2017 είναι «από 20 Αυγούστου 2016 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2017».

Ειδικότερα, σε ό, τι αφορά το κυνήγι καρακάξας επιτρέπεται από 15 Σεπτεμβρίου 2016 έως και 28 Φεβρουαρίου 2017, όλες τις ημέρες και χωρίς κανέναν περιορισμό στον αριθμό των κυνηγών. Υπάρχει ένας περιορισμός στην κατηγορία «ΖΩΝΕΣ» (επιτρέπεται η θήρευση από 20/8 – 14/9), ωστόσο η περιοχή Τσαπόχα στην Καρδίτσα δεν εντάσσεται στις λεγόμενες «ζώνες διάβασης των αποδημητικών πουλιών» (όπως διευκρινίζεται στην υποσημείωση 1 της σχετικής απόφασης) και ως εκ τούτου ο συγκεκριμένος χρονολογικός περιορισμός παύει να ισχύει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι το Δασαρχείο Καρδίτσας έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του την απόφαση ΓΓΑπΔιοικ. 1550/113616/30-6-16 (ΑΔΑ: Ω2ΙΟΠ10-ΑΦΟ), με την οποία ανανεώνεται η απαγόρευση θήρας ορισμένου χρόνου στις θέσεις «ΕΝΝΕΑ ΒΡΥΣΕΣ, ΠΕΡΔΙΚΟΒΡΥΣΗ, ΔΕΡΜΑΤΑΣ , ΚΟΡΟΜΗΛΙΕΣ» της Τ.Κ. Ανθοχωρίου του Δήμου Μουζακίου. Με την απόφαση αυτή απαγορεύεται η θήρα όλων των θηραμάτων για 5 χρόνια, ήτοι από 21-8.2016 έως 20-8-2021, σε έκταση 8.940 στρεμμάτων. Οι θέσεις αυτές δεν εντάσσονται στην περιοχή της Τσαπόχας.

Στην ίδια υπουργική απόφαση (που υπεγράφη στις 10 Αυγούστου 2016) υπάρχει σειρά περιορισμών -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- στη θήρευση ειδών σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις «γενικές ρυθμίσεις», το κυνήγι της καρακάξας θα απαγορευόταν αν η περιοχή Τσαπόχα:

• αποτελούσε μόνιμο καταφύγιο Άγριας Ζωής ή εκτροφείο θηραμάτων,
• άνηκε σε ζώνη όπου έχουν τεθεί σε ισχύ απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας
• εντασσόταν σε πυρήνα Εθνικού Δρυμού
• βρισκόταν σε ζώνη πλάτους πεντακοσίων 500 μέτρων κατά μήκος της χερσαίας μεθοριακής γραμμής ή σε θαλάσσια ζώνη πλάτους 300 μέτρων από τις ακτές
• άνηκε σε περιοχή όπου ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας “σύμφωνα με την αριθμ. 414985/29.11.1985 (Φ.Ε.Κ. 757/Β’/18.12.1985) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την (κοινή υπουργική απόφαση Η.Π.8353/276/Ε103 ΦΕΚ 415/Β’/23/2/2012) και ισχύει”.
• αποτελούσε περιοχή για την οποία έχουν εκδοθεί «Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου, λόγω πυρκαγιών» και
• εμπεριείχε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού Πολιτισμού.

 Βάσει της έρευνας, κανένας από αυτούς τους περιορισμούς δεν ισχύει, επομένως το κυνήγι της καρακάξας επιτρέπεται κανονικά μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, όταν και εκπνέει η κυνηγετική περίοδο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την υπουργική απόφαση

Προσωρινή απαγόρευση λόγω χιονιά

Υπενθυμίζεται ότι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών τον Ιανουάριο και με βάση την υπουργική απόφαση 151341/49/11.1.2017 (ΦΕΚ Β’ 17/12.01.2017) είχε απαγορευτεί προσωρινά η θήρα σε όλη την ελληνική επικράτεια (συμπεριλαμβανομένης και της Τσαπόχας) «όλων των ειδών που προβλέπονται στην Αριθµ. 143543/2140/2016 ( ΦΕΚ 2536/τβ/2016) απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας “Ρυθµίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2016- 2017″».

Ειδικότερα, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπου δημοσιεύτηκε η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, γινόταν λόγος για «την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων προστασίας όλων των ειδών της άγριας πανίδας, θηρεύσιμων και μη, στην Ελληνική Επικράτεια, λόγω των συνεχιζόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών (χιονοπτώσεις μεγάλης διάρκειας και έντασης, ολικός παγετός, μείωση έκτασης ενδιαιτημάτων λόγω χιονοκάλυψης κ.λπ.) που επικρατούν σε όλη τη χώρα και επηρεάζουν τη δυνατότητα διαβίωσης των ειδών, ιδίως δε των θηρεύσιμων».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ελήφθη η απόφαση για απαγόρευση της θήρας «παντός θηράματος σε όλη την Ελληνική Επικράτεια από την 11η Ιανουαρίου 2017 έως και την 18η Ιανουαρίου 2017». 

Για το θέμα αυτό το τοπικό δασαρχείο είχε εκδώσει σχετική απόφαση, με την οποία ενημέρωνε τους κυνηγούς ότι από την 23η Ιανουαρίου 2017 «επιτρέπεται η θήρα παντός θηράματος στις πεδινές και ημιορεινές περιοχές (μέχρι την υφιστάμενη ζώνη κάλυψης χιονιού) στην περιφέρεια αρμοδιότητάς του, η οποία και ασκείται βάσει των διατάξεων της Δασικής Νομοθεσίας και της ετήσιας Ρυθμιστικής Διάταξης Θήρας κυνηγετικής περιόδου 2016-2017».

Στην ίδια ανακοίνωση, γινόταν γνωστό ότι απαγορεύεται η θήρα μέχρι νεωτέρας στον ορεινό όγκο, σύμφωνα με την αριθμ. 5149/20052/14-11-2016 Δασική Ρυθμιστική Διάταξη Θήρας περιόδου 2016-2017. Αυτή η απόφαση είχε προκαλέσει σύγχυση στις τάξεις των κυνηγών, καθώς λόγω ελλιπούς ενημέρωσης αρκετοί ήταν εκείνοι που θεωρούσαν ότι η απαγόρευση της θήρας συνεχιζόταν, ενώ οι περιορισμοί παρέμεναν σε ισχύ κατ’ εξαίρεση σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές του νομού όπου υπήρχε παγετός και χιόνι λόγω κακοκαιρίας.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την υπουργική απόφαση για την προσωρινή απαγόρευση
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την απόφαση του Δασαρχείου Καρδίτσας

Η θέση της Ορνιθολογικής Εταιρείας

Το zougla.gr επικοινώνησε με το Τμήμα Τύπου και Επικοινωνίας της Ορνιθολογικής Εταιρείας, το οποίο απάντησε πως -με βάση την ισχύουσα νομοθεσία- δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στο κυνήγι της καρακάξας στην περιοχή της Τσαπόχας.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι δεν επιτρέπεται η θήρευση του συγκεκριμένου είδους μετά την 28η Φεβρουαρίου, όταν και λήγει η κυνηγετική περίοδος.

Η θέση του Κυνηγετικού Συλλόγου Καρδίτσας

To zougla.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Καρδίτσας Δημήτρη Παπούλια, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η συγκεκριμένη εξόρμηση «όχι μόνο δεν είναι παράνομη αλλά έχει και τις ευλογίες-ενθάρρυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος».

Η συγκεκριμένη εξόρμηση στην Τσαπόχα «όχι μόνο δεν είναι παράνομη αλλά έχει και τις ευλογίες-ενθάρρυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος»​, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Καρδίτσας Δ. Παπούλια

Όπως είπε, το συγκεκριμένο είδος ανήκει στην οικογένεια των κορακοειδών, τα οποία θεωρούνται επιβλαβή αφού προκαλούν σημαντικές ζημιές τόσο στη γεωργία λόγω της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων δημητριακών (σιτάρι, καλαμπόκι) όσο και στη θηραματοπανίδα καθώς τρώνε αβγά και νεοσσούς θηραμάτων. Για αυτόν τον λόγο το κυνήγι μπορεί να γίνεται σε άπειρο αριθμό και χωρίς κανέναν περιορισμό στους συμμετέχοντες κάθε εξόρμησης. Πάντα, όμως, εντός της κυνηγετικής περιόδου και εφόσον δεν ισχύει κάποιος περιορισμός στην επιλεγμένη περιοχή (π.χ. προστατεύομενη ζώνη, κοντά σε κατοικίες κ.λπ.).

Η επιλογή του Φεβρουαρίου κάθε χρόνο για τέτοιες εξορμήσεις συνδέεται και με τη διαθεσιμότητα των κυνηγών, καθώς «τα περισσότερα θηράματα έχουν τελειώσει και έτσι μπορούμε να μαζευτούμε περισσότεροι», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η καρακάξα είναι μεν θηρεύσιμο είδος αλλά σχεδόν κανένας δεν το κυνηγάει, καθώς το κρέας του δεν έχει αξία. Όσον αφορά στην Τσαπόχα, ο κ. Παπούλιας τόνισε πως είναι μια περιοχή γεμάτη χωράφια και καλαμιές -μορφολογία που επιτρέπει την προσέλκυση του συγκεκριμένου είδους. Επιπλέον, ανέφερε ότι δεν βρίσκεται εντός της προστατευόμενης ζώνης του Δήμου Μουζακίου.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καρδίτσας, όπως κάθε χρόνο, διανέμει στα μέλη του επικαιροποιημένο κυνηγετικό χάρτη για τις περιοχές του Νομού Καρδίτσας.

Ο κυνηγετικός χάρτης
περιλαμβάνει σειρά από ενημερωτικά στοιχεία και καταγραφές που αφορούν στην άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας, όπως ρυθμίσεις περί θήρας, πίνακα των θηρευσίμων ειδών, καταφύγια άγριας ζωής, απαγορεύσεις θήρας ορισμένου χρόνου, ζώνες εκγύμνασης σκύλων, ζώνες διάβασης αποδημητικών, φωτογραφίες θηραμάτων και μηνύματα με έμφαση στην ανακύκλωση και στην προστασία του περιβάλλοντος.

——————————
Το zougla.gr επικοινώνησε με το Δασαρχείο Καρδίτσας προκειμένου να έχει την επίσημη θέση του συγκεκριμένου δημόσιου οργανισμού, κάτι το οποίο όμως δεν κατέστη εφικτό. Ο λόγος…;

Η υπεύθυνη απουσίαζε με άδεια έως την Τρίτη και δεν υπήρχε (;;;;) κάποιος άλλος διαθέσιμος για να τοποθετηθεί επί του θέματος. Κάνοντας την υπόθεση ότι η εξόρμηση του κυνηγετικού συλλόγου ερχόταν σε σύγκρουση με την ισχύουσα νομοθεσία, το Δασαρχείο -το οποίο είναι επιφορτισμένο με την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας- θα απαντούσε κατόπιν εορτής και ενώ ήδη θα είχε συντελεστεί η παρανομία…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης