Αυτή τη στιγμή τα φωτοβολταϊκά παράγουν λιγότερο από 2% επί της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αυτό θα αλλάξει τις επόμενες δεκαετίες.
Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Ανανεώσιμης Ενέργειας (IRENA) η διείσδυση των φωτοβολταϊκών στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα θα υπερεξαπλασιαστεί στο 13% ως το 2030 με εγκατεστημένη ισχύ που θα διαμορφωθεί από 1.760 Γιγαβάτ ως 2.500 Γιγαβάτ από 227 Γιγαβάτ σήμερα.
Το κόστος της ηλιακής ενέργειας αναμένεται να μειωθεί κατά 59% τα επόμενα δέκα χρόνια. Το χαμηλό κόστος σε συνδυασμό με ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο μπορούν να αποτελέσουν τις προϋποθέσεις μιας δραματικής μεγέθυνσης του κλάδου στο μέλλον.
Η έκθεση της IRENA εστιάζει στην τεχνολογία, τα οικονομικά στοιχεία, τις εφαρμογές, τις υποδομές, τις πολιτικές και τον αντίκτυπο της διείσδυσης των φωτοβολταϊκών.
Όσον αφορά στην ισχύ, τα φωτοβολταϊκά είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ηλεκτροπαραγωγική πηγή με 20% επί των συνολικών νέων εγκαταστάσεων του 2015. Την τελευταία πενταετία η ισχύς αυξήθηκε από 40 Γιγαβάτ σε 227 Γιγαβάτ. Συγκριτικά, στην Αφρική η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ηλεκτροπαραγωγής, ανεξαρτήτως τεχνολογίας, ανέρχεται σε 175 Γιγαβάτ.
Το κόστος της ηλιακής ηλεκτροπαραγωγής κυμαίνεται από πέντε ως δέκα σεντς του δολαρίου ανά Κιλοβατώρα στην Ευρώπη, την Κίνα, την Ινδία, τη Νότιο Αφρική και τις ΗΠΑ. Το 2015 σημειώθηκαν νέα ρεκόρ χαμηλών τιμών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 5,84 cents/kWh, το Περού (4,8 cents/kWh) και το Μεξικό (4,8 cents/kWh). Το Μάιο του 2016, σε μια δημοπρασία φωτοβολταϊκών στο Ντουμπάι κατατέθηκε προσφορά για πώληση ηλιακής ενέργειας έναντι 3 σεντς ανά Κιλοβατώρα.
Τα φωτοβολταϊκά αντιστοιχούν στο 50% των επενδύσεων στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το 2015 οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά σε στέγες ανήλθαν σε 67 δισ. δολάρια, στα 92 δισ. δολάρια για φωτοβολταϊκά μεγάλης κλίμακας και σε 267 εκατ. δολάρια για εφαρμογές εκτός δικτύου.
Σήμερα, η αλυσίδα αξίας της ηλιακής ενέργειας απασχολεί 2,8 εκατομμύρια εργαζόμενους στους τομείς της κατασκευής, της εγκατάστασης και της συντήρησης, περισσότερους από κάθε άλλη τεχνολογία ΑΠΕ.
Η ηλιακή ηλεκτροπαραγωγή ήδη μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 300 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ποσότητα που μπορεί να φτάσεις του τρεις Γιγατόνους ως το 2030.
Για να πραγματοποιηθεί η πρόβλεψη του 13%, οι ετήσιες εγκαταστάσεις νέας ισχύος θα πρέπει να υπερδιπλασιαστούν ως το 2030.
Σύμφωνα με την έκθεση «Letting in the Light» της IRENA αυτό μπορεί να επιτευχθεί με αναθεώρηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου με γνώμονα τις νέες τεχνολογικές καινοτομίες, με κρατική υποστήριξη στην Έρευνα και την Ανάπτυξη της ηλιακής τεχνολογίας, με την εφαρμογή ενός κοινού πλαισίου ανάπτυξης του κλάδου σε παγκόσμια κλίμακα, με την εφαρμογή δομικών αλλαγών στην αγορά και με την υιοθέτηση τεχνολογιών σχετικών με τα έξυπνα δίκτυα και την αποθήκευση καθαρής ενέργειας.
Πηγή: econews