Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Την Πέμπτη (5.10.23), το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία για περαιτέρω μείωση των εκπομπών φθοριούχων αερίων, σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ και του παγκόσμιου κλίματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Συμφωνία προβλέπει, ολική σταδιακή κατάργηση των υδροφθορανθράκων έως το 2050 και επιτάχυνση της μετάβασης προς λύσεις φιλικές προς το κλίμα. Τα φθοριούχα αέρια χρησιμοποιούνται σε συσκευές όπως ψυγεία, κλιματισμός, αντλίες θερμότητας και πυροπροστασία.

Κατόπιν αιτήματος του ευρωκοινοβουλίου, η συμφωνία προβλέπει τον στόχο για μηδενικούς υδροφθοράνθρακες (HFC) έως το 2050, συμπεριλαμβανομένης της τροχιάς μείωσης της ποσόστωσης κατανάλωσης της ΕΕ μεταξύ 2024-2049. Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν σε αυστηρές απαιτήσεις που απαγορεύουν τη διάθεση στην αγορά της ΕΕ προϊόντων που περιέχουν φθοριούχα αέρια, για να τονωθεί η υιοθέτηση πιο φιλικών προς το κλίμα λύσεων και να παρέχεται βεβαιότητα σε κατασκευαστές και επενδυτές.

Η συμφωνία περιλαμβάνει συγκεκριμένες ημερομηνίες σταδιακής κατάργησης για τη χρήση φθοριούχων αερίων σε τομείς όπου είναι τεχνολογικά και οικονομικά εφικτό να στραφούν σε εναλλακτικές που δεν χρησιμοποιούν φθοριούχα αέρια, όπως οικιακή ψύξη, κλιματισμός και αντλίες θερμότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία καλύπτει επίσης αυστηρούς όρους και προθεσμίες για τη χρήση φθοριούχων αερίων με υψηλό δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη για την εξυπηρέτηση ή τη συντήρηση διαφορετικών τύπων εξοπλισμού.

Ο εισηγητής, Ολλανδός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Bas Eickhout δήλωσε:

«Καταλήξαμε σε μια φιλόδοξη συμφωνία που θα έδινε τέλος στα φθοριούχα αέρια. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο επειδή αυτά τα αέρια είναι εξαιρετικά επιβλαβή για το κλίμα, αλλά παρέχουμε επίσης σαφήνεια στις εταιρείες και, ως εκ τούτου, ασφάλεια επενδύσεων. Σπάμε τον ατελείωτο κύκλο των νέων χημικών κοκτέιλ που κινδυνεύουν να παρασύρουν τεχνολογίες όπως οι αντλίες θερμότητας και οι συσκευές διανομής – οι οποίες είναι βασικές για την ενεργειακή μας μετάβαση – στη συζήτηση για το PFAS. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης καθαρών εναλλακτικών λύσεων για τα φθοριούχα αέρια, επομένως αυτός ο νόμος θα είναι καλός για το κλίμα και την ευρωπαϊκή οικονομία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης