Λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή από τη μη εφαρμογή του Νόμου και των κυρώσεων του 

Ιδιαίτερα επικερδείς είναι οι «εξαγωγές» αδέσποτων κατοικιδίων ζώων, καθώς υπολογίζονται σε 10.000 έως και 150.000 ετησίως οι φυγαδεύσεις τους από λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας μας, με προορισμό κυρίως χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Το πρόσχημα των θερμών «φιλόζωων» υποστηρικτών αυτών των μαζικών αποστολών, με στοιβαγμένα ζώα σε φορτία, σε άθλιες συνθήκες και χωρίς επίσημα έγγραφα, είναι οι … «υιοθεσίες» τους από διεθνείς «παραδείσους ζωόφιλων», μακριά από την «ανίκανη και βάρβαρη Ελλάδα». Ωστόσο, αποκρύπτουν  την… τιμή πώλησης ύψους 300 ευρώ ανά κατοικίδιο στις αγγελίες συγκεκριμένων φιλοζωικών σωματείων. Οι ισχυρισμοί τους πλαισιώνονται από αόριστες φωτογραφίες σκύλων σε καναπέδες Ευρωπαϊκών σπιτιών,  δηλαδή εγγυήσεις μόνο για αφελείς…

Το λαθρεμπόριο των αδέσποτων ή ανεπιθύμητων ζώων συντροφιάς αποτελεί πληγή 30 χρόνων για την Ελλάδα, με μεγάλη φοροδιαφυγή. Αναρίθμητες είναι οι καταγγελίες πολιτών, επίσημων φορέων και πολιτικών, καθώς και της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας. Η μη ορθή εφαρμογή του Νόμου 3170/2003 για την προστασία των ζώων, η μη επιβολή κυρώσεων και ποινών στους παραβάτες, η κρατική αναλγησία, η επιπόλαια διαχείριση των προγραμμάτων περίθαλψης αδέσποτων, σε συνδυασμό με την αισχροκέρδεια, οι ελλείψεις στην υποδομή πολλών Δήμων που είχαν την ευθύνη των προγραμμάτων και η ανεξέλεγκτη δράση κάποιων φιλοζωικών σωματείων – ακόμη και μονοπρόσωπων- που ξεφύτρωσαν ως μανιτάρια, επέφεραν έριδες και προβλήματα και μετέτρεψαν τα άμοιρα αδέσποτα ζώα σε εμπορεύσιμο είδος.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνει να εθελοτυφλεί στην πραγματικότητα της μη εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας, αναζητώντας τη λύση αλλού. Γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες μας , ο υπουργός  Σωτ. Χατζηγάκης, πιεζόμενος από υφυπουργό άλλου υπουργείου και εκπροσώπων σωματείων, ετοιμάζεται να τροποποιήσει τον 3170/03 , στο άρθρο 7, εξουσιοδοτώντας και τα σωματεία στη διαχείριση των προγραμμάτων περίθαλψης ζώων. Οι ΟΤΑ (δήμοι και κοινότητες) θα λειτουργούν πλέον παράλληλα και προαιρετικά… Αρκετά φιλοζωικά σωματεία είναι αξιέπαινα για τους αγώνες τους στη δάσωση των ζώων, αλλά όταν κάποια άλλα έχουν καταγγελθεί με στοιχεία, πώς θα νομιμοποιηθούν όλα συλλήβδην για την περίθαλψη αδέσποτων; Ο ίδιος ο υφυπουργός  Κ. Κιλτίδης, εξάλλου, έκανε λόγο για τεκμηριωμένη παρανομία από φιλοζωικά, σε μεγάλη κλίμακα, στην επείγουσα εγκύκλιο που εξέδωσε στις 24.6.2008, όταν έλαβε μέτρα αστυνόμευσης για το θέμα. Ωστόσο, λόγω των περιοριστικών αυτών μέτρων, συγκεκριμένα σωματεία προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εγκυκλίου…

Σαφής και κατηγορηματικός ήταν πρόσφατα στην επερώτηση του στη Βουλή ο ευρωβουλευτής Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος υπογράμμισε πως «οι αποστολές αδέσποτων ζώων συντροφιάς από την Ελλάδα κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 998/2003 καθώς και του ν.2017/1992 που επικυρώνει την ευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς, συνεχίζονται απρόσκοπτα μέχρι σήμερα». Μίλησε για καταστρατήγηση των διατάξεων του άρθρου 7 του ν. 3170/03 και της υπουργικής απόφασης 28239/03, που αναφέρονται στα αδέσποτα ζώα, διότι δεν προβλέπουν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για όσους παρανομούν. Οι καταγγελίες που γίνονται δε από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό μορφή ερωτήσεων, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται συνεχώς και αυτό είναι ενδεικτικό της ανησυχίας για την τύχη των αδέσποτων  κατοικίδιων ζώων. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Οδηγία 86/609 προσπαθεί να εμποδίσει τη χρήση γατιών, σκύλων και σπονδυλωτών για γουναρικά και πειράματα σε καλλυντικά ή σε οπλικά συστήματα, γιατί σύμφωνα με έρευνες ΜΜΕ και διαδικτύου, πολλά ζώα εκεί καταλήγουν…

Κλείνουμε με κάποια στοιχεία που αφορούν τις παράνομες εξαγωγές από τη χώρα μας, όπως τη μεταφορά αδέσποτων που εμποδίστηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το 2004, την κατάσχεση 39 σκυλιών στην Πάδοβα της Ιταλίας το 2006, μεταφερόμενα από την Κέρκυρα, τον εντοπισμό 2 φορτηγών το 2007 στην Ανκόνα της Ιταλίας, από την Κέρκυρα , όπου κατασχέθηκαν από την ιταλική αστυνομία. Ο μεταφορέας δήλωσε ότι μεταφέρει 45 σκύλους στις νέες τους οικογένειες, αλλά βρέθηκαν 102 σκύλοι – και κουτάβια –  ανάμεσα σε άλογα, με ελλιπή συνοδευτικά έγγραφα. Πιθανότατα, ένας έλεγχος στα αρχεία των καταγγελλόμενων σωματείων να ρίξει περισσότερο φως στην άγνωστη τύχη των ζώων συντροφιάς, που εξάγονται ως … πατάτες σε τσουβάλια. Αν οι αρμόδιοι δε προβληματιστούν με την έλλειψη παιδείας και στήριξης ενημερωτικών προγραμμάτων για το σεβασμό των πολιτών στα δικαιώματα των ζώων και την αποφυγή αδέσποτων στους δρόμους, ίσως βρουν λύσεις.