Ακριβώς έναν μήνα πριν τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης και η κοινωνία… ενεργοποιείται.

Η Διημερίδα του Δικτύου της ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS που έλαβε χώρα στην Αίγλη Ζαππείου αποτέλεσε το βήμα επιστημόνων, πολιτικών και ευαισθητοποιημένων πολιτών που ενημερώνουν, αποφασίζουν και αναλαμβάνουν δράση αντίστοιχα.

Το μεγάλο ζητούμενο;

Η επίτευξη μιας Παγκόσμιας Συμφωνίας στις 7 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη και, ιδανικά, η υπογραφή ενός Πρωτοκόλλου σε αντικατάσταση αυτού του Κιότο που θα διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη των κρατών με περιορισμένες εκπομπές CO2, ενώ θα καθορίζει παράλληλα τη βοήθεια του ανεπτυγμένου κόσμου προς τα αναπτυσσόμενα κράτη.

Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ, τι ελπίδες έχουμε για μια καλή συμφωνία και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

Η zougla.gr ρωτάει τους ειδικούς.

Ο καθηγητής Γρηγόρης Τσάλτας, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης, αναλύει το διπλωματικό πλαίσιο που μας οδήγησε στην κρίσιμη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης και εξηγεί ποιοι είναι οι στόχοι μας.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Αρθούρος Ζερβός μας εξηγεί ότι πλέον και θέλουμε και μπορούμε να εντάξουμε τις φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες στο ενεργειακό μας ισοζύγιο και να αντιμετωπίσουμε κατά αυτόν τον τρόπο την κλιματική αλλαγή.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος δεν περιμένει τίποτα λιγότερο από μια νομικά δεσμευτική συμφωνία που θα καθορίζει σαφείς και φιλόδοξους στόχους για την ανθρωπότητα.

Τέλος, ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς, δίνει έμφαση στο ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών και στην ατομική δράση που μπορεί να αποτελέσει ισχυρό μοχλό πίεσης για τον καθορισμό των αναγκαίων φιλοπεριβαλλοντικών πολιτικών.