Την καταγγελία που αφορά στην ανέγερση πολυτελούς κατοικίας σε υγρότοπο στην περιοχή της Χρυσής Ακτής στην Πάρο έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Πάρου – Αντιπάρου». Σύμφωνα με την καταγγελία (που δεν είναι ανώνυμη), ανάμεσα στο ξενοδοχείο «Ποσειδών» (που βλέπετε σε παλιότερη φωτογραφία) και την παραθαλάσσια καφετέρια «Blue» στη Χρυσή Ακτή τα νερά τον χειμώνα βαλτώνουν, δημιουργώντας μια μεγάλη λίμνη που φιλοξενεί τα αποδημητικά πτηνά.

Ένα μεγάλο μέρος αυτής της έκτασης, που ποτέ δεν καλλιεργήθηκε – γιατί όπως λένε οι παλιότεροι, ήταν βάλτος – πέρασε από διάφορους ιδιοκτήτες. Αν και η έκταση αυτή ήταν αρκετά μεγάλη – για να δικαιολογεί πιθανόν την έκδοση οικοδομικής αδείας – ουδέποτε οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες κατάφεραν να πάρουν άδεια οικοδόμησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πώς να οικοδομήσεις, άλλωστε, σε ένα βάλτο;» λένε κάτοικοι της περιοχής. Ακόμα, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες ο προηγούμενος ιδιοκτήτης τιμωρήθηκε με πρόστιμο, γιατί περιέφραξε την περιοχή με μια χαμηλή μάντρα, ενώ σε διπλανό οικόπεδο οι εργασίες ανέγερσης οικοδομής έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια. Η λεκάνη της ιδιόκτητης αυτής έκτασης μπαζώθηκε συστηματικά και σηκώθηκε περίπου δύο μέτρα, φτάνοντας στο ύψος του αγροτικού δρόμου που δημιουργήθηκε. Γι’ αυτόν τον λόγο επιβλήθηκαν και πρόστιμα, αλλά ο χώρος δεν αποκαταστάθηκε.

Η λίμνη έτσι περιορίστηκε σε μερικά στρέμματα και σε αυτή ακόμη και σήμερα βρίσκουν καταφύγιο τα πουλιά. Πέρυσι το καλοκαίρι, λίγο μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού, ο οποίος έκανε διακοπές στο ξενοδοχείο δίπλα στον υγρότοπο, τοποθετήθηκαν πινακίδες στον χώρο που έγραφαν «ιδιωτικός χώρος». Οι φήμες για τον νέο ιδιοκτήτη της έκτασης από τότε οργίασαν. Έχουν ακουστεί διάφορα σενάρια και θεωρείται πιθανό να ανήκει και σε offshore εταιρεία ναυτιλιακής εταιρείας.

Κατά άλλους, ο μυστηριώδης άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την εταιρεία έχει διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα και γι’ αυτό όπως λένε «έβγαλε άδεια γρήγορα και έκανε τα σχέδια». Το τελευταίο, πάντως, δεν αποτελεί από μόνο του κάτι το μεμπτό. Ο μυστηριώδης ιδιοκτήτης, ωστόσο, δεν κατασκευάζει ξενοδοχείο, αλλά προσπαθεί να ανεγείρει μια βίλα 200 τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα τους μηχανικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κτίσμα με τις βεράντες και τους ημιυπαίθριους χώρους, όπως φαίνεται, έχει έκταση πολλών τετραγωνικών μέτρων και ανεγείρεται παράλληλα με την ακτή, σε όλο το πλάτος σχεδόν του οικοπέδου πάνω στην μπαζωμένη γη, για την οποία ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε πληρώσει πρόστιμα. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί κάτοικοι της περιοχής κάνουν διάφορες εικασίες για τον μυστηριώδη ιδιοκτήτη.

Ο υγρότοπος

Πριν από ένα μικρό χρονικό διάστημα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το προεδρικό διάταγμα για τους υγροτόπους των μικρών νησιών. Ανάμεσα στη λίστα εμφανίζεται και ο υγρότοπος της Χρυσής Ακτής σε έκταση 21 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει δημόσιο και ιδιωτικό χώρο.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, πριν από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, οι εργασίες στον υγρότοπο γίνονταν με πυρετώδεις ρυθμούς. Το κτίσμα βρίσκεται στην καρδιά του υγροτόπου και τα θεμέλιά του εφάπτονται της λίμνης που έχει απομείνει.

Βρίσκεται στο κάτω μέρος της έκτασης κοντά στην ακτή και αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του περιβάλλοντος, αφού στην ουσία δημιουργεί ένα τείχος προς τη θάλασσα. Ακόμη και το προεδρικό διάταγμα – που δεν έχει ακόμη υπογραφεί και που αφήνει το «παραθυράκι» σε όσους έχουν εκδώσει οικοδομική άδεια να προχωρήσουν σε εργασίες- προβλέπει ότι ο χώρος που περιβάλλει το οίκημα πρέπει να μείνει ανέπαφος. «Ευτυχώς», λένε οι καταγγέλλοντες «οι δορυφόροι έχουν καταγράψει την περιοχή και τη ζημιά που ήδη έχουν προκαλέσει οι ανώνυμοι ιδιοκτήτες».

Τα ερωτήματα που θέτουν είναι πολλά, με κύρια τα εξής:

-Ποιοι και πώς έδωσαν την άδεια;
-Είναι νόμιμη ή νομότυπη η άδεια;
-Αφού επέβαλλαν πρόστιμα για μάντρες και μπαζώματα, πώς νομιμοποιούν αυτές τις παρανομίες εκδίδοντας άδεια;
– Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες;
-Το «παραθυράκι» στο προεδρικό διάταγμα που επιτρέπει την ανέγερση οικοδομών σε υγροτόπους είναι συνταγματικά ορθό;
– Το «παραθυράκι» αυτό για πόσες περιπτώσεις ισχύει ή μήπως είναι φωτογραφική διάταξη για το συγκεκριμένο υγρότοπο;
– Ο περιβάλλων χώρος πόσο θα αλλοιωθεί ακόμη και κατά πόσον θα παραμείνει υγρότοπος η περιοχή, αφού τα φώτα και η ανθρώπινη παρουσία ως γνωστόν απομακρύνουν τα πτηνά!
– Τι θα γίνει με το όμβρια νερά που λιμνάζουν πάνω από τον δρόμο (ήταν και κει κάποτε υγρότοπος).
– Ο δήμαρχος κ. Βλαχογιάννης πώς τοποθετείται επί του θέματος;

Σημειώνουμε ότι οι καταγγελίες (που είναι πολύ περισσότερες απ’ αυτές που δημοσιεύουμε) έχουν διαβιβαστεί προς διερεύνηση και αξιοποίηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στους Οικολόγους – Πράσινους, τη Ν.Δ. και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση στις 11/6/2011, οι καταγγέλλοντες ισχυρίζονται ότι «η υπουργός Περιβάλλοντος μόλις ενημερώθηκε για την υπόθεση επικοινώνησε με τον δήμαρχο Πάρου, την Πολεοδομία Νάξου και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Η εντολή ήταν να σταματήσουν οι εργασίες, έως ότου Πολεοδομία και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος ερευνήσουν το θέμα.

Οι εργασίες δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό. Μάλιστα, η Πολεοδομία Νάξου, που εξέδωσε και την άδεια (θα έπρεπε να ερευνηθεί το ποιος και γιατί την ενέκρινε), έστειλε υπάλληλο για καταμέτρηση. Ο δήμαρχος Πάρου υποστηρίζει ότι η Πολεοδομία τα βρήκε όλα εντάξει και πως προφορικά έχει δώσει την άδεια να συνεχιστούν τα έργα. Όμως, ακόμη και αν είναι έτσι τα πράγματα, δεν έχει πραγματοποιήσει την αυτοψία η Διεύθυνση Περιβάλλοντος…».

Η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος

«ΤΑ ΝΕΑ Πάρου – Αντιπάρου» επικοινώνησαν με την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος στην Αθήνα, προκειμένου να την ενημερώσουν για την καταγγελία. Η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος ήταν ήδη ενήμερη και είπε ότι «έχουμε ζητήσει όλα τα στοιχεία για να καταλάβουμε πώς εκδόθηκε η άδεια, από ποιους κ.τ.λ.. Έχουμε ζητήσει ακόμα να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες. Θα ερευνήσουμε την υπόθεση μέχρι τέλους. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε μία πιο πλήρη εικόνα».

Πηγή: www.parosnews.gr και http://fileleutheros.pblogs.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης