Η μόλυνση από άζωτο κοστίζει στην Ευρώπη 70 έως 320 δις ευρώ τον χρόνο, εξαιτίας των επιπτώσεων στο περιβάλλον και στην υγεία, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, την πρώτη που αντιμετωπίζει με τόσο σφαιρικό τρόπο το πρόβλημα.
Σύμφωνα με την έρευνα, μεταξύ άλλων, η ρύπανση από άζωτο πυροδοτεί την κλιματική αλλαγή, αλλά και συντομεύει κατά περίπου έξι μήνες το προσδόκιμο ζωής του μέσου ανθρώπου.
Η έκθεση (η πρώτη «Ευρωπαϊκή Αξιολόγηση Αζώτου») αποτελεί έργο 200 ειδικών από 21 χώρες και 89 ερευνητικούς φορείς. Είναι το επιστέγασμα ενός πενταετούς ερευνητικού προγράμματος και παρουσιάζεται επίσημα σήμερα, στο πλαίσιο ενός πενθήμερου επιστημονικού συνεδρίου, που ξεκινά στο Εδιμβούργο της Σκωτίας.
Η έρευνα κατέληξε ότι τα κόστη του αζώτου είναι υπερδιπλάσια από τα οφέλη του για τον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα, καθώς το άζωτο αποτελεί βασικό συστατικό των γεωργικών λιπασμάτων. Η έκθεση συστήνει να ληφθούν μέτρα, ώστε να μειωθεί η ποσότητα του αζώτου που καταλήγει στα ύδατα, τον αέρα, το χώμα και γενικά στα οικοσυστήματα.
Ο υπεύθυνος για την έκθεση Μαρκ Σάτον του Κέντρου Υδρολογίας και Οικολογίας του Εδιμβούργου τόνισε ότι «περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της Γης εξαρτώνται από τα συνθετικά αζωτούχα λιπάσματα για την παραγωγή τροφίμων, όμως χρειάζονται μέτρα για να μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος».
Οι προτεινόμενες λύσεις περιλαμβάνουν πιο αποδοτική χρήση των ανόργανων και οργανικών λιπασμάτων, όπως η κοπριά και το κοπρόχωμα («κομπόστα»), καθώς επίσης την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και ιδίως τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος διεθνώς. «Έχουμε την τεχνογνωσία να μειώσουμε τη μόλυνση του αζώτου, όμως πρέπει να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε αυτές τις λύσεις με ολοκληρωμένο τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο» επεσήμανε ο Σάτον.
Η έκθεση καλεί τους αγρότες να μειώσουν τα λιπάσματα με άζωτο, επισημαίνοντας ότι αυτό αφενός θα κάνει καλό στο περιβάλλον, αφετέρου θα εξοικονομήσει χρήματα και στους ίδιους. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η κατανάλωση κρέατος αποτελεί την κυριότερη αιτία του «κύκλου του αζώτου» στην Ευρώπη, γι’ αυτό καλεί τους Ευρωπαίους να τρώνε λιγότερο κρέας.