Tι σχέση μπορεί να έχει το τρίγωνο των Κοραλλιών με τη χώρα μας; Κι όμως έχει, και μάλιστα άμεση, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Η ζωή στις θάλασσες εξαρτάται άμεσα από τα «δάση» κοραλλιών που υπάρχουν και αυτό γιατί εκεί δημιουργείται τροφή για τα ψάρια που μεταναστεύουν ή είναι μέρος στη διατροφική αλυσίδα των υπολοίπων ψαριών. Αν διαταραχθεί αυτή η αλυσίδα, οι επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή της χώρας μας θα είναι άμεσες.

Και όπως όλα δείχνουν, με τους ρυθμούς που ακολουθεί ο άνθρωπος, τα δάση των Κοραλλιών απειλούνται άμεσα. Η περιοχή μάλιστα που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο ως Τρίγωνο των Κοραλλιών πρέπει να μπει σε πρόγραμμα προστασίας.

Σύμφωνα με επιστήμονες και ακτιβιστές, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να καταστρέψει ολόκληρα οικοσυστήματα, να υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής 100 εκατομμυρίων ανθρώπων κυρίως στην Νοτιοανατολική Ασία αλλά και στις παραμεσόγειες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, καθώς τα ψάρια μειώνονται, την ώρα που ο πληθυσμός αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς.

Έξι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν συμφωνήσει σε ένα εκτεταμένο σχέδιο προστασίας για το Τρίγωνο των Κοραλλιών. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες περιοχές κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου, που εκτείνεται από την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία, τη Νέα Παπούα Γουινέα, τα Νησιά του Σολομώντα και το Ανατολικό Τιμόρ.

Στόχος του σχεδίου είναι η μείωση της ρύπανσης και η υπεραλίευση στην περιοχή, καθώς και η επέκταση των προστατευμένων ζωνών. Στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται το ένα τρίτο των παγκόσμιων υφάλων και το 35% της ποικιλίας ψαριών που ζουν σε κοραλλιογενείς υφάλους. Μάλιστα, το Τρίγωνο των Κοραλλιών προσφέρει τροφή για 100 εκατομμύρια ανθρώπους.

Όπως λένε οι επιστήμονες, από το φαινόμενο του θερμοκηπίου επηρεάζονται οι ωκεανοί και η τήξη των πάγων έχει ως αποτέλεσμα να ανέβει η στάθμη των θαλασσών και να εμφανιστούν αρκετά ακραία καιρικά φαινόμενα. Κυβερνητικά στελέχη στις Η.Π.Α., που έχουν στα χέρια τους κλιματικές έρευνες, τονίζουν ότι οι αλλαγές που αναμένονται τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στους ωκεανούς θα γίνουν πολύ γρηγορότερα από ό,τι πιστεύουμε και επειδή οι ωκεανοί απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα καθίστανται πολύ πιο όξινοι, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα κοράλλια, αλλά και κάθε μορφή θαλάσσιας ζωής.

Εκτός από την κλιματική αλλαγή, απειλή για τους ωκεανούς αποτελεί η ρύπανση από την υπερβολική ανάπτυξη, οι παράνομες μέθοδοι αλιείας, όπως ο δυναμίτης και τα δίχτυα.

Πηγή:planet-greece