Για όλα τα θέματα που άπτονται του υπουργείου Περιβάλλοντος καθώς και για το 6μηνο πρόγραμμα δράσεων μίλησε σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Περιβάλλον 21”, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Κύριε Υπουργέ, οι καιροί είναι δύσκολοι γι’ αυτό ας ξεκινήσουμε από τα… οικονομικά. Πόσα χρήματα αναμένετε να συγκεντρωθούν από τις διαφορές πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει το τελευταίο διάστημα στο Πράσινο Ταμείο;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όπως ξέρετε, το Πράσινο Ταμείο συγκεντρώνει τους πόρους για την υλοποίηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, που σημαίνει έργα αναπλάσεων, δημιουργίας ελεύθερου χώρου, αναβάθμισης του περιβάλλοντος ειδικά στις αστικές περιοχές, ώστε με τον τρόπο αυτό να επιστρέψει στους πολίτες και στο περιβάλλον αντιστάθμισμα από την ρύθμιση των αυθαίρετων κτισμάτων και των ημιυπαιθρίων. Το Πράσινο Ταμείο επίσης συγκεντρώνει τις αρμόδιοτητες του πρώην ΕΤΕΡΠΣ, του Ταμείου για τα Δάση και του πρώην Γαλάζιου Ταμείου. Ο μεγαλύτερος όγκος των εσόδων του αυτή τη στιγμή και για τα επόμενα χρόνια είναι από τη ρύθμιση των ημιυπαιθρίων και των αυθαιρέτων που ξεκίνησε 1η Οκτωβρίου. Αυτή τη στιγμή το Πράσινο Ταμείο διαθέτει περίπου ένα δισ. ευρώ, ενώ από τη ρύθμιση των αυθαιρέτων τα έσοδα που προσδοκούμε μπορεί να φτάσουν και τα τέσσερα δισ. ευρώ, τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος τους θα διατεθούν στο Πράσινο Ταμείο.

Μεχρί τώρα, η διάθεση των πόρων αυτών δεν είχε μια επιχειρησιακή μορφή με συγκεκριμένες διαδικασίες, στόχους και μέτρηση επιδόσεων. Παρόλα αυτά, ήδη, το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτεί δράσεις στα δάση, κλείνει παλιές εκκρεμότητες του ΕΤΕΡΠΣ και των άλλων ταμείων μετά από έλεγχο, εντάσσει προγράμματα απαλλοτριώσεων, ενώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί πλέον ένα ευρύ πλαίσιο προγραμμάτων για το 2012 και τα επόμενα χρόνια, στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν φορείς και κυρίως ΟΤΑ για την υλοποίηση έργων περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Φυσικά, όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο του ευρύτερου δημοσιονομικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Αυτό το διάστημα προωθείτε το σχέδιο Ήλιος για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στη Γερμανία κι όλα δείχνουν ότι πρόκειται, πράγματι, για μια κορυφαία πρωτοβουλία. Ορισμένοι όμως σχολιάζουν το γεγονός ότι οι υποδομές στην Ελλάδα, τα δίκτυα μεταφοράς δηλαδή, είναι απαρχαιωμένα και οι επενδύσεις εκεί θα αργήσουν. Μήπως βάζουμε “το κάρο μπροστά από το άλογο”;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:Το σχέδιο «Ήλιος» είναι μία ελληνική αναπτυξιακή πρόταση και αποτελεί μια φιλόδοξη επενδυτική πρωτοβουλία. Προβλέπει την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα, με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση εγχώριας τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, και την εξαγωγή της σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε ευρωπαϊκά επενδυτικά κεφάλαια προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Το θέμα των δικτύων είναι πράγματι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία αυτού του σχεδίου. Τα δίκτυά μας χρειάζονται εκσυγχρονισμό και επέκταση, γι’ αυτό και εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των διασυνδέσεων των ελληνικών νησιών με την ηπειρωτική χώρα, αλλά και της διασύνδεσης της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες. Σε διεθνές επίπεδο, συμμετέχουμε ενεργά στη συζήτηση για την ανάπτυξη των δι-ευρωπαϊκών δικτύων που θα ευνοήσουν την φυσική μεταφορά ενέργειας από τον Νότο προς τον Βορρά. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον και κινητικότητα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες για την ανάπτυξη των δικτύων και την υλοποίηση μεγάλων έργων ΑΠΕ, όπως το πρόγραμμα “Ήλιος”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να επισημάνω ότι το πρόγραμμα «Ήλιος» είναι ένα κλιμακούμενο σχέδιο με συνολική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων ως 10GW και έχει εκτιμηθεί ότι σε πρώτη φάση η δυνατότητα του υπάρχοντος δικτύου για μεταφορά ενέργειας ανέρχεται σε περίπου 2GW. Ξεκινάμε, λοιπόν, από μία καλή βάση και σχεδιάζουμε τις μελλοντικές μας κινήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Πρόσφατα πολίτες από διάφορα σημεία της χώρας δημιούργησαν ένα “μέτωπο” ενάντια στα offshore αιολικά πάρκα, ακριβώς το διάστημα που η πρωτοβουλία της κυβέρνησης πάει να αναπτυχθεί, ύστερα και από τη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΠΕ. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το ζήτημα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:Το Υπουργείο προωθεί την ανάπτυξη όλων των μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πιστεύει ότι με το σωστό σχεδιασμό και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα μπορούν να συμβάλλουν στο εθνικό μας ενεργειακό μείγμα. Όπως ίσως γνωρίζετε, το ΥΠΕΚΑ έχει ξεκινήσει την διαδικασία χωροθέτησης θαλασσίων αιολικών πάρκων από το 2010. Στη διαδικασία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι φορείς και ξεκαθαρίστηκε αρκετά το τοπίο γύρω από το ποιες περιοχές είναι κατ’ αρχήν κατάλληλες να εγκατασταθούν θαλάσσια αιολικά πάρκα. Εντός του 2011, περιμένουμε την ολοκλήρωση των αναγκαίων Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) σχετικά με την εγκατάσταση θαλάσσιων αιολικών πάρκων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον εθνικό θαλάσσιο χώρο και στη διαβούλευση που θα ακολουθήσει όλοι οι φορείς θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Το ΥΠΕΚΑ είναι πάντα δεκτικό στους προβληματισμούς που θέτουν πολίτες και φορείς. Πρέπει, όμως, να βλέπουμε και τη μεγάλη εικόνα. Με τη νομοθετική παρέμβαση που κάναμε, για παράδειγμα για την επιτάχυνση της αδειοδότησης και υλοποίησης θαλάσσιων αιολικών πάρκων, και σημειώνω ότι αφορά στις ολοκληρωμένες προτάσεις που είχαν εμπρόθεσμα κατατεθεί με βάση τον ν.3468/2006, απελευθερώνονται επενδύσεις οκτώ δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό κινητοποιείται η εγχώρια ενεργειακή, κατασκευαστική, ναυπηγική και μεταλλευτική βιομηχανία και δημιουργούνται πολύτιμες, ιδιαίτερα για την τρέχουσα περίοδο, θέσεις εργασίας, αλλά και μια νέα παραγωγική βάση και πολύτιμη τεχνογνωσία στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Πώς θα μπορέσουμε να καταστήσουμε τον ΔΕΣΜΗΕ μη ελλειμματικό και να αποκαταστήσουμε την ισορροπία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας; Πώς θα διευθετήσει η πολιτεία τις διαφωνίες μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών στην τιμή πώλησης ρεύματος, στο τέλος υπέρ ΑΠΕ και την οριακή τιμή του συστήματος;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:Βάζετε πολύ ουσιαστικά ζητήματα που, αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουμε και επιχειρούμε να επιλύσουμε με τον πιο συμφέροντα για τους πολίτες και τους επενδυτές τρόπο. Θέλουμε να επιτύχουμε μια ισορροπία σε όλους τους τομείς. Και η ΔΕΗ να παραμείνει ανταγωνιστική και ο ΔΕΣΜΗΕ να καλύψει το έλλειμμα του, για να μπορέσει να πληρώνει απρόσκοπτα τις εγγυημένες τιμές ΑΠΕ. Είμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους παράγοντες της αγοράς ενέργειας και προγραμματίζουμε μία ανοικτή διαβούλευση στο Υπουργείο, ειδικά για το θέμα του ΔΕΣΜΗΕ, προκειμένου να ακούσουμε όλες τις απόψεις και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η αναθεώρηση των εγγυημένων τιμών ΑΠΕ για τις μελλοντικές – και αυτό το τονίζω – εντάξεις στη δυναμικότητα του συστήματος.

Είναι αλήθεια ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές στρεβλώσεις στον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η αγορά ενέργειας, οι οποίες ενισχύονται περισσότερο, αν λάβουμε υπόψη μας τις προκλήσεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο – ενεργειακή φτώχεια, διακύμανση τιμών, κλιματική αλλαγή. Γι’ αυτό και πολύ σύντομα σκοπεύουμε να ανακοινώσουμε τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό, ο οποίος αποσκοπεί να δώσει απαντήσεις για το πώς θα λειτουργεί αποτελεσματικότερα η αγορά ενέργειας, κάνοντας τις βέλτιστες επιλογές μεταξύ εναλλακτικών σεναρίων με το ελάχιστο δυνατό κόστος για το σύνολο του ενεργειακού συστήματος και κυρίως, όπως προανέφερα, του καταναλωτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Παρουσιάσατε πρόσφατα ένα νέο πακέτο έργων για τη διαχείριση των αποβλήτων στο νομό Αττικής, το οποίο εκτός από τη δημόσια συμμετοχή στο κόστος, προβλέπει τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων- καλέσατε μάλιστα τους επενδυτές να επωφεληθούν από τον όγκο των προγραμματισμένων έργων. Είστε αισιόδοξος ότι θα βρεθούν κεφάλαια μέσα σε ένα τόσο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:Κάτι το οποίο έχει γίνει ελάχιστα αντιληπτό στην Ελλάδα, είναι ότι ο τομέας της διαχείρισης αποβλήτων αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο αναπτυσσόμενους τεχνολογικά τομείς στην Ευρώπη. Η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει τεράστια δυναμική στον τομέα αυτό και εξαιτίας του γεγονότος ότι δυστυχώς έχουμε μείνει πολύ πίσω στις νέες τεχνολογίες μετασχηματισμού, ανακύκλωσης και επεξεργασίας αποβλήτων και εξαιτίας της επιτακτικής ανάγκης να αντικατασταθούν παλαιές πρακτικές, όπως οι ΧΑΔΑ που σήμερα έχουν ως αποτέλεσμα να πληρώνει η χώρα επαχθή πρόστιμα. Για την Αττική, όπως γνωρίζετε, υπάρχει ο περιφερειακός σχεδιασμός που προβλέπει συγκεκριμένες τοποθεσίες για την εγκατάσταση σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας και ο όγκος των αποβλήτων που παράγεται είναι τέτοιος που επιτρέπει να λειτουργήσουν οι πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις, αλλά και ένα μείγμα πρακτικών που ξεκινούν από την μείωση των αποβλήτων στην πηγή, την ανακύκλωση, την επεξεργασία και τελικά την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Με αυτά ως δεδομένα, καθώς και με το σημερινό τεράστιο κόστος που δημιουργεί ο τρόπος που ακόμη διαχειριζόμαστε τα απόβλητα προχωρήσαμε στη διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος και είμαστε σε θέση να είμαστε αισιόδοξοι για την ανταπόκριση των επενδυτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Έχετε δηλώσει στο παρελθόν ότι όλες οι μέθοδοι διαχείρισης αποβλήτων, είναι στην ατζέντα της Ελληνικής Κυβέρνησης, περιλαμβανομένης και της θερμικής κατεργασίας. Σας ανησυχεί το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:Οι ανησυχίες και οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών είναι απολύτως κατανοητές, στο βαθμό που τα παραδείγματα που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι απογοητευτικά. Όμως θα επαναλάβω ότι υπάρχει τεράστια τεχνολογική πρόοδος στον τομέα αυτό και η εγκατάσταση μιας μονάδας διαχείρισης αποβλήτων μπορεί να αποτελέσει πηγή εσόδων για μια περιοχή, με την ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Γι’ αυτό και δεν απορρίπτουμε καμία τεχνολογία που χρησιμοποιείται και αλλού στην Ευρώπη, όπως και δεν υιοθετούμε εκ των προτέρων οποιαδήποτε τεχνολογική πρόταση χωρίς να εξετάσουμε όλες τις περιβαλλοντικές παραμέτρους.

Αυτός είναι ο λόγος που το ΥΠΕΚΑ, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, επιχειρεί να χαράξει κεντρικά μια σύγχρονη πολιτική διαχείρισης αποβλήτων και να βοηθήσει με κάθε τρόπο την Τοπική Αυτοδιοίκηση να πάρει τις σωστές αποφάσεις για τεχνολογίες που αρμόζουν σε κάθε περιοχή. Όμως, κάποια στιγμή, πρέπει να ξεφύγουμε από την νοοτροπία “όχι στην δική μου αυλή”. Είμαστε απολύτως ανοικτοί στα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών, εφόσον δεν συνοδεύονται από στείρα άρνηση, αλλά αντίθετα έχουν να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Προωθήσατε την όλη διαδικασία για τις έρευνες υδρογονανθράκων, κάνοντας μέσα σε λίγο καιρό βήματα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια. Τι προσδοκάτε από την κίνηση αυτή; Μπορούμε να περιμένουμε -αν όχι τη σωτηρία από τα προβλήματά μας- τουλάχιστον σημαντικούς εθνικούς πόρους που θα συνδράμουν στην έξοδο από την κρίση;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:Η αλήθεια είναι ότι καθυστερήσαμε ως χώρα να έχουμε παρουσία στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά, ήδη, προχωράμε με πολλές πρωτοβουλίες, για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Σας αναφέρω ότι έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και αυτή τη στιγμή μετράμε αντίστροφα τις 90 ημέρες που προβλέπονται από τον σχετικό Κανονισμό της Ε.Ε, προκειμένου οι εταιρίες που κάνουν σεισμικές έρευνες σε όλο τον κόσμο να καταθέσουν φάκελο στην Ελληνική Κυβέρνηση, ώστε να ξεκινήσουν οι έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Επίσης, σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης βρίσκεται το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη «Σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (ΕΔΕΥ Α.Ε), καθώς και το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την πλήρωση θέσεων του Δ.Σ. του Φορέα.

Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να κάνει μια πολιτεία που λαμβάνει σοβαρά το ρόλο της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του εθνικού πλούτου. Από εκεί και πέρα, γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι Σαουδική Αραβία και δεν τρέφουμε επιστημονικά τεκμηριωμένες προσδοκίες ότι το πετρέλαιο θα λύσει όλα μας τα οικονομικά προβλήματα. Έχουμε όμως κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτές οι έρευνες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οικονομικά επωφελείς επενδύσεις για την χώρα και να ενισχύσουν τους εγχώριους ενεργειακούς μας πόρους και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας. Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι αρχές του καλοκαιριού του 2012 θα έχουν γίνει οι έρευνες, θα έχουν ερμηνευτεί τα αποτελέσματά τους και θα ξέρουμε τι ποσότητες προς αξιοποίηση έχουμε στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Πότε θα πρέπει να περιμένουμε την έναρξη της πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη; Πως θα αντιμετωπίσουμε τις ολοένα και πιο συχνές υπερβάσεις των τιμών του όζοντος στην πρωτεύουσα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:Η ποιότητα του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος είναι από τους τομείς προτεραιότητάς μας, τόσο όσον αφορά στις τιμές του όζοντος, όσο και στα μικροσωματίδια. Σε αυτό το πλαίσιο, της συμμόρφωσης δηλαδή με τα αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα, εντάσσουμε και την πολιτική μας δέσμευση για την άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μία άρση που θα συνδυαστεί με άλλες συμπληρωματικές δράσεις, για να έχουμε τα μέγιστα επιθυμητά αποτελέσματα και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Ποιες είναι αυτές οι ενέργειες;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:Αναφέρομαι καταρχάς στην πάταξη της νοθείας των καυσίμων, δράση που ενισχύεται από τη σχεδιαζόμενη εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Επίσης, γνωρίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της ατμοσφαιρικής επιβάρυνσης των μεγάλων αστικών κέντρων οφείλεται στη κίνηση παλαιών οχημάτων και κατ΄ επέκταση παρωχημένης τεχνολογίας, στοχεύουμε στην απόσυρση και αντικατάσταση του ρυπογόνου στόλου με σύγχρονα, χαμηλών εκπομπών, οχήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Η μετακίνησή σας στο ΥΠΕΚΑ προκάλεσε έκπληξη, το περιβαλλοντικό σας προφίλ δεν ήταν έντονο. Πώς βλέπετε τώρα τα πράγματα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:Παρά το γεγονός ότι στον προηγούμενο τομέα ευθύνης μου, το Υπουργείο Οικονομικών, είχα πολύ έντονες προκλήσεις και πολύ μεγάλα προβλήματα να αντιμετωπίσω σε καθημερινό και επιχειρησιακό επίπεδο, η θητεία στο ΥΠΕΚΑ δεν αποτελεί “υγιεινό περίπατο”. Και οι τρεις τομείς ευθύνης, περιβάλλον, ενέργεια και κλιματική αλλαγή συνδέονται άμεσα με το στοίχημα της ανάπτυξης της χώρας. Τόσο γιατί από το ΥΠΕΚΑ περνούν οριζόντια δύο καθοριστικοί αναπτυξιακοί τομείς πολιτικής, η περιβαλλοντική αδειοδότηση και η χρήση γης, όσο και γιατί το ίδιο Υπουργείο έχει την ευθύνη εκείνων τον τομέων που ως Κυβέρνηση και ως χώρα έχουμε βάλει πιο μπροστά, για να οδηγήσουν το όχημα της ανάπτυξης, την ενέργεια, και ειδικά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη διαχείριση των αποβλήτων, την πράσινη τεχνολογία σε όλους τους τομείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε πλέον, ως Υπουργός ΠΕΚΑ;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να ξεπεράσουμε την φοβικότητα απέναντι στις επενδύσεις και τους επενδυτές και το φόβο και τις αντιδράσεις που αντιμετωπίζει η αλλαγή και ο εκσυγχρονισμός του παραγωγικού μας μοντέλου ειδικά από ομάδες ειδικών συμφερόντων. Ένας φόβος που περνάει και στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και στις διαδικασίες της. Προφανώς, σε μία χώρα που στο δημόσιο διάλογο η επένδυση από ιδιωτικά ή δημόσια κεφάλαια αντιμετωπίστηκε για πολλές δεκαετίες – και όχι πάντα χωρίς λόγο – από θεωρίες συνομωσίας και σκανδαλολογία αυτό ήταν αναμενόμενο και ως ένα βαθμό κατανοητό. Όμως, οι εποχές αυτές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί – θυμίζω απλώς ότι μόνοι μας έχουμε θέσει δεκάδες δικλείδες διαφάνειας και λογοδοσίας από τον δημόσιο διάλογο μέχρι τη δημοσιοποίηση κάθε απόφασης προς όλους τους πολίτες. Σήμερα, η χώρα διψάει για ανάπτυξη και εισόδημα, επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη και παραγωγή εισοδήματος για τους πολίτες και αυτό που πρέπει να αντιμετωπίζουμε καθημερινά και να ξεπερνάμε καθημερινά είναι μόνο οι ρυθμοί που γίνονται τα πράγματα στη Δημόσια Διοίκηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης