Στις 24 Νοεμβρίου, το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο άρχισε να κινείται για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια.
Το Α23a όπως έχει ονομαστεί από τους ειδικούς, έχει έκταση περίπου 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποκολλήθηκε από τις ακτές της Ανταρκτικής το 1986, αλλά αμέσως κόλλησε στον πυθμένα του ωκεανού και παρέμεινε για πολλά χρόνια στη θάλασσα Γουέντελ.
Φέτος, αρκετές δεκαετίες μετά, το παγόβουνο αποκολλήθηκε και άρχισε να κινείται προς τον Νότιο Ωκεανό.
Σύμφωνα με τη Βρετανική Ανταρκτική Έρευνα (BAS), με τη βοήθεια του Ανταρκτικού Περιφερειακού Ρεύματος, το A23a θα οδηγήσει στη «λεωφόρο των παγόβουνων».
Το ερευνητικό πλοίο RRS Sir David Attenborough σε μια εβδομάδα πέρασε από την περιοχή όπου βρίσκεται το παγόβουνο, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης διαδρομής του προς τη Θάλασσα Γουεντέλ.
Μάλιστα, η BAS έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο και εικόνες που κατέγραψε το RRS Sir David Attenborough.
«Γνωρίζουμε ότι αυτά τα γιγάντια παγόβουνα μπορούν να παρέχουν θρεπτικά συστατικά στα νερά από τα οποία περνούν, δημιουργώντας ακμάζοντα οικοσυστήματα σε λιγότερο παραγωγικές κατά τα άλλα περιοχές», δήλωσε η Λόρα Τέιλορ, η οποία είναι βιογεωχημικός και μέλος της αποστολής.
«Ωστόσο δε γνωρίζουμε ποια είναι η διαφορά που μπορούν να κάνουν τα συγκεκριμένα παγόβουνα, η κλίμακα τους και η προέλευσή τους σε αυτή τη διαδικασία. Πήραμε επίσης δείγματα των επιφανειακών υδάτων του ωκεανού. Αυτά θα μας βοηθήσουν να προσδιορίσουμε ποια ζωή θα μπορούσε να σχηματιστεί γύρω από το A23a και πώς αυτό το παγόβουνο και άλλα επηρεάζουν τον άνθρακα στον ωκεανό και την ισορροπία του με την ατμόσφαιρα», εξήγησε η Τέιλορ.
Από την υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλείται η άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων και του αέρα, αλλά διαταράσσεται και ισορροπία των οικοσυστημάτων κατά μήκος των ακτών της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας, επιταχύνοντας το λιώσιμο των πάγων και αυξάνοντας τα ποσοστά των παγετώνων.
Πηγή: Dailymail.com