Συνεχίζουν οι ιδιοκτήτες τυροκομικών επιχειρήσεων να πετούν ανεξέλεγκτα τα λύματά τους στον ποταμό Βούλγαρη, μολύνοντας τον ανεπανόρθωτα. Όταν δεν πετούν τα λύματα στο ποτάμι, τότε ανοίγουν λάκκους σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις και τα διοχετεύουν εκεί, προκειμένου να τα ξεφορτωθούν ανέξοδα, χωρίς να ενδιαφέρονται για την μόλυνση που προκαλούν. Άλλωστε, προτεραιότητα έχει το κέρδος. Η προστασία του περιβάλλοντος – μέσα στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά μας – αφορά στους ευαίσθητους…

Το γεγονός έχει προκαλέσει την παρέμβαση του Συλλόγου Σκαλοχωριτών «Δρυς», εκπρόσωποι του οποίου προσέφυγαν στον αντινομάρχη Λέσβου, Θεόδωρο Βαλσαμίδη, στον οποίο κατήγγειλαν τα παραπάνω φαινόμενα. Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου εξέφρασε την ανησυχία της, ότι, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τώρα που η ποσότητα γάλακτος είναι μικρή, σε σύντομο χρονικό διάστημα που η γαλακτοκομική περίοδος θα κορυφωθεί, η κατάσταση θα είναι πάλι εκτός ελέγχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο κ. Βαλσαμίδης δεσμεύθηκε ότι άμεσα θα ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να διενεργήσουν ελέγχους και να επιβάλουν κυρώσεις στους παραβάτες με τη συνεργασία του Συλλόγου, τα μέλη του οποίου θα υποδείξουν και τα επίμαχα σημεία όπου διαπίστωσαν τη ρύπανση.

Στην περιοχή του Σκαλοχωρίου, η μονάδα επεξεργασίας, που έγινε εκεί και ανήκει στον ερευνητή Τιμολέοντα Βενετσάνο, βοήθησε τον ποταμό της Κάτω Πέτρας να απαλλαγεί από τη ρύπανση. Οι τυροκομικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τον κ. Βενετσάνο διοχετεύουν στους κλωβούς μέρος από τον τυρόγαλο των μονάδων τους και ποσότητα από τα λύματα των βιολογικών τους καθαρισμών, δηλαδή τα νερά που προκύπτουν από το πλύσιμο των καζανιών. Το κόστος για κάθε τόνο λυμάτων που πηγαίνουν προς επεξεργασία είναι 9 ευρώ. Αυτή την περίοδο η συνολική ποσότητα λυμάτων που παραλαμβάνονται από την μονάδα επεξεργασίας είναι 60 τόνοι την ημέρα.

Από την άλλη πλευρά, η Νομαρχία Λέσβου βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς μπορεί μεν να επιβάλλει στους τυροκόμους πρόστιμα για ρύπανση του περιβάλλοντος, δεν μπορεί όμως να τους υποχρεώσει να διοχετεύουν τις ποσότητες των λυμάτων τους στην μονάδα επεξεργασίας του κ. Βενετσάνου. Ιδιαίτερα, δε, από τη στιγμή που ο τελευταίος δεν έχει προβεί στις δέουσες διαδικασίες, προκειμένου να αποκτήσει η μονάδα διαχείρισης τυρόγαλου που διαθέτει περιβαλλοντικούς όρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος ο ερευνητής επιμένει ότι δεν απαιτούνται περιβαλλοντικοί όροι, καθώς η μονάδα του λειτουργεί ως υποσταθμός της κεντρικής μονάδας που έχει στο νησί της Πάρου. Κάτι τέτοιο όμως ακούγεται ομολογουμένως παράδοξο! Με τον ισχυρισμό Βενετσάνου διαφωνεί κάθετα η Νομαρχία Λέσβου και τον καλεί να προχωρήσει στις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Πηγή: εφ. Αιολικά Νέα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης